Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

BOXTEL ZET STAPPEN OP WEG NAAR STATUS VAN DEMENTIEVRIENDELIJKE GEMEENTE

'Alzheimercafé voorziet in grote behoefte'

MARGO BARTELDS

Boxtel doet er alles aan om een dementievriendelijke gemeenschap te worden. In dit artikel over dementie staat Alzheimercafé Regio 't Groene Woud centraal. Door een toename van het aantal ouderen zal ook het aantal thuiswonende mensen met dementie flink toenemen. Iedereen zal, direct of indirect, met dementerende mensen te maken krijgen.

Het Alzheimercafé is een maandelijks bijeenkomst waarin mensen met dementie, maar zeker ook hun naasten en mantelzorgers in alle openheid met elkaar kunnen praten over het leven met dementie. Elke avond heeft een bepaald thema, maar er is ook nadrukkelijk ruimte voor ontmoeting. Doordat de bezoekers elkaars situatie herkennen, ontstaat er een lotgenotengevoel. Erna van Roosmalen, maatschappelijk werkende binnen Zorggroep Elde, is in het Alzheimercafé gespreksleider. ,,In het Alzheimercafé voelen mensen zich écht gehoord en begrepen. De bijeenkomsten zijn laagdrempelig, beschermd én veilig", legt Van Roosmalen uit. ,,Ik zeg altijd: iedereen is welkom. Alles mag besproken worden, maar wat hier gezegd wordt, blijft ook hier."

Ad van Rozendaal, zorgondernemer van Zorggroep Elde en voorzitter van de organiserende werkgroep, vult aan dat het voor bezoekers zeker ook een ontspannen avondje uit is. ,,Hier kunnen ze zichzelf zijn. Veel mensen die met dementie geconfronteerd worden, ervaren in hun omgeving lang niet altijd het nodige begrip", verklaart hij. Bezoekers geven elkaar adviezen en zijn elkaar tot steun. 'Had ik dít maar eerder geweten', blijkt een veelgehoorde reactie. ,,Bovendien zijn de lijnen kort", vult ouderenwerker Ineke Matheeuwsen aan. ,,In het Alzheimercafé kun je gemakkelijk mensen met elkaar in contact brengen."

Zowel bezoekers met elkaar, maar ook bezoekers met professionals, want ook die zijn vaak aanwezig", vertelt Matheeuwsen. ,,Elke caféavond zetten we, dankzij Alzheimer Nederland, twee bezoekers in het zonnetje met een bloemetje", vertelt Van Roosmalen. ,,We kiezen als werkgroep daarvoor bezoekers die op dat moment een extra steuntje goed kunnen gebruiken." De sfeer is net als in een café. ,,We worden al jaren bijzonder goed ontvangen in restaurant/zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg in Schijndel", vertelt Van Rozendaal. ,,Horecaondernemer Richard van de Coevering doet er alles aan om iedereen, dementerend of niet, op zijn gemak te stellen. Hij verwelkomt de gasten als een vriend." Matheeuwsen: ,,Ja, álles kan bij hem." ,,Vergeet vooral niet de trouwe vrijwilligers te noemen, want die zijn ook onmisbaar", vult Van Roosmalen aan.

Augustus biedt traditiegetrouw een muzikaal zomercafé. Troubadour Jan van der Heijden zorgt dan voor een gezellige meezingavond. Op 22 augustus is iedereen welkom. Het Alzheimercafé is een initiatief van Alzheimer Nederland, regio 's-Hertogenbosch met een aantal zorg- en welzijnsinstellingen als partner. Regio 't Groene Woud omvat de gemeenten Boxtel, Schijndel en Sint-Michielsgestel. Elke vierde maandag van de maand gaan de deuren van het Alzheimercafé om 19.00 uur open. Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. In juli en december wordt geen Alzheimercafé gehouden.

De artikelenreeks over dementie wordt in september voortgezet met een bijdrage over Wereld Alzheimerdag en eenzaamheid.


Vragen of

opmerkingen

over dementie?

Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel?

Voor medische vragen: neem contact op met uw huisarts.

Voor vragen aan de gemeente: Loket WegWijs (Ursulagebouw).

Voor vragen over welzijn en wonen: Ineke Matheeuwsen: (inekematheeuwsen@contourdetwern.nl).

Voor vragen over mantelzorg: Marieke Dijkshoorn: (mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl).

Voor algemene informatie over Alzheimer en Alzheimer Café: Charlotte de Windt-de Reeper (Charlottedereeper@gmail.com).

OP DE FOTO: Erna van Roosmalen, Ad van Rozendaal en Ineke Matheeuwsen (van links naar rechts) zijn nauw betrokken hij de organisatie van het maandelijkse Alzheimercafé 't Groene Woud. Het Alzheimercafé is elke vierde maandag van de maand te gast in restaurant De Nachtegaal in Schijndel. (Foto: Daisy Renders).

Afbeelding