Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

'Vinckenrode'

blij met nieuwe

Boekenboom JRL

MARC CLEUTJENS

,,De bibliotheek heeft een geduchte concurrent gekregen." Bewoner Harry Mandos van appartementencomplex Vinckenrode in het centrum van Boxtel is opgetogen over de Boekenboom die in de hal van het woongebouw is geplaatst. Het ontwerp van Naishi Kalverda en Sophie Bakx van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) is vorige week onthuld en wordt al intensief gebruikt.

De bewoners van Vinckenrode maakten vorig jaar een keuze uit een aantal ontwerpen die cultuurleerlingen van het JRL hadden gemaakt voor de inrichting van de hal. Uiteindelijk werden de stemmen gegeven aan de Boekenboom, die centraal in de hal niet alleen een verfraaiing is maar ook een praktische functie heeft: uitleenpunt van boeken. ,,De boeken worden door bewoners of bezoekers in de boom gezet en kunnen door iedereen die hier woont gelezen worden. Het is fijn als ze ook weer teruggezet worden, maar we gaan dat niet controleren", vertelt voorzitter Rian Voesenek van de bewonerscommissie. ,,Soms zal er een boek verdwijnen, maar we zien ook dat mensen er ineens een stapeltje bij leggen. Het reguleert zichzelf en dat is prima."

Het ontwerp van de Boekenboom werd door timmerman Corné van Antwerpen van woonstichting Sint-Joseph gemaakt. ,,Weer eens iets anders dan deuren of kozijnen repareren", grapte Van Antwerpen tijdens de feestelijke bijeenkomst. Het fraaie behang in de hal van Vinckenrode werd aangebracht door Ilona Voets, bekend als De Behangster. ,,Dit is een leuk project omdat er zoveel partijen aan meerwerken en er iets moois van gemaakt hebben", zei Voets.

Dat vonden ook docenten Kyra Melskens en Debbie Verschuren van het JRL. ,,We zijn trots op onze leerlingen. Voor het derde jaar op rij hebben ze in opdracht van een bedrijf of organisatie een ontwerp gemaakt. Ze leren samenwerken met anderen en maken kennis met het ondernemerschap", aldus Verschuren. ,,We zijn begonnen met een project op school, daarna is een ontwerp gemaakt voor de tuin bij Hoogheem", vult Melskens aan. ,,Dat werd Hendrik Jan de Tuinman. Volgend schooljaar gaan leerlingen een ontwerp maken voor een grote witte wand op school."

Bewoner Mandos geniet elke dag van de Boekenboom. ,,Een mooi ontwerp met leuke boeken." Hij werd door voorzitter Voesenek van de bewonerscommissie verrast met een kunstwerk waarop drie houten vinken te zien zijn. ,,Ik heb er altijd voor gepleit dat in Vinckenrode ook vinken te zien moeten zijn. Met dit kunstwerkje is die wens ook eindelijk in vervulling gegaan", glunderde Mandos.