definitieve keuze in december

Twee oplossingen voor verkeersknelpunt Esch

CARRY DIRKX

De spoorwegovergang bij Esch, gecombineerd met een driesprong van de wegen Runsdijk, Gestelseweg en Heikant is een onveilig verkeerspunt. De gemeente, het Rijk, de provincie en ProRail hebben 3,4 miljoen euro vrijgemaakt om dit knelpunt op te lossen, omdat er vanaf 2020 meer treinen over het spoor langs Esch rijden. Een werkgroep van Esschenaren onderzocht verschillende mogelijke oplossingen en presenteerde gisteravond in dorpshuis De Es twee voorkeursvarianten. De eerste variant: verleggen van de Heikant. De tweede optie: verleggen van de Heikant én de Runsdijk.

,,Je begint met droomscenario's, zoals met tunnels onder de spoorwegovergang. Maar als je de criteria ernaast legt, wordt helder wat mogelijk is", zegt Marie-Antoinette van Steijn. Ze is lid van de werkgroep die zich boog over oplossingen voor de problemen rond de spoorwegovergang. De verkeerssituatie is daar extra onveilig vanwege het verkeer dat, direct ná de spoorwegovergang, afslaat naar de Heikant, richting Boxtel. Daardoor blokkeren regelmatig (vracht)auto's de spoorwegovergang.

belangen

Behalve met het budget van 3,4 miljoen euro dat is uitgetrokken, moest de werkgroep rekening houden met andere voorwaarden, zoals geen toename van (sluip)verkeer door Esch, duurzaamheid en verbeteren van de leefbaarheid. Dat gebeurde aan de hand van criteria als geluid, landschap, bereikbaarheid en doorstroming en veiligheid. Genoeg om over te discussiëren, dus. Dat gebeurde ook volop, zeggen de werkgroepleden. ,,Er is goed naar elkaar geluisterd en de verschillende belangen zijn meegewogen", zegt Van Steijn. Werkgroeplid Mieke van Hooff sluit zich daarbij aan. ,,Een variant waarbij drie huizen gesloopt moesten worden, viel meteen af. Dat wilden we echt niet, voor de bewoners."

Deze drie huizen, gelegen aan de kruising, zijn het ijkpunt in de varianten. Bij variant A wordt de Heikant naar het westen verplaatst en komt dan uit aan de andere kant van de drie huizen en sluit aan op de Runsdijk. Bij variant B wordt de hele spoorwegovergang naar het zuiden verplaatst en wordt de Runsdijk ook opgeschoven, naar áchter de drie huizen, met twee bochten in de weg. De Heikant gaat dan daar aansluiten op de Runsdijk.

Fietspad

In de werkgroep was de meerderheid voor variant B, die 1 miljoen duurder is dan variant A. ,,Ik was de enige voorstander van variant A", zegt Theo van Dooren. Deze variant laat het beekdal en het cultuurhistorisch landschap meer in tact dan variant B. Variant B 'scoort' echter beter op verbeteren van leefbaarheid, waaronder afname van geluidsoverlast en trillingen. Bij beide varianten verbetert de doorstroming van het verkeer en komt er een vrijliggend fietspad.

Voor de meeste direct omwonenden verbetert de woonsituatie bij de twee alternatieven. Uitzondering daarop is Bert Witlox, die één van de drie huizen bewoont. ,,Bij variant A verdwijnt mijn mooie uitzicht op het dorp. Bij variant B moet ik de helft van mijn tuin afstaan voor de weg. Dus nee, ik ben niet blij."

Het advies van de werkgroep wordt door de gemeente uitgewerkt. In december wordt het definitieve voorkeursalternatief vastgesteld.