Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Naishi & Sophie?

Thrillers, romans, fantasyboeken en ook een vakje voor tijdschriften zoals de Margriet. Bewoners van wooncomplex Vinckenrode aan de Mgr. Bekkersstraat beschikken sinds kort over een heuse boekenboom in de toegangshal.

De mini-bibliotheek werd ontworpen door Naishi Kalverda (20) en Sophie Bakx (19) van het Jacob-Roelandslyceum in opdracht van de bewonerscommissie en woonstichting Sint-Joseph. Eerder maakten havo-eindexamenleerlingen met cultuurprofilering in zeven groepjes verschillende ontwerpen waar bewoners uit moesten kiezen. Het ontwerp van de twee vriendinnen won. De inmiddels geslaagde leerlingen onthulden gisteren samen met de bewoners de gepimpte hal van het woongebouw.

Hoe kwamen jullie op het idee van de boekenboom? ,,De bewoners van Vinckenrode hebben een aantal wensen aangegeven. Zo wilden ze bijvoorbeeld graag herfstkleuren in het ontwerp en een nieuwe boekenkast. Wij dachten meteen aan een boekenboom. We hebben hem zo ontworpen dat ook bewoners in een rolstoel bij de boeken kunnen", vertelt Sophie. ,,Wij vonden het een origineel idee, maar bij de eindpresentatie hadden bijna alle groepjes zo'n boom", lacht Naishi. ,,Ons ontwerp was nét iets anders, doordat we op de muren natuurbehang wilden plakken."

Hebben jullie de boom ook zelf gemaakt? ,,Dat wilden we wel, maar doordat we allebei eindexamen moesten doen, vond onze leraar dat we ons daar op moesten concentreren. Uiteindelijk heeft een vakman van Sint-Joseph het ontwerp uitgevoerd en heeft een wijkbewoonster de wand behangen", zegt Sophie.

Gaan jullie ook een creatieve studie volgen? ,,Ik ben niet zo creatief, ik ga de zakenwereld in", aldus Sophie. Ze gaat International Businessmanagement studeren aan Avans Hogeschool in Breda. ,,In mijn vrije tijd teken en schilder ik graag, maar ik vertrek na de zomer naar Rotterdam om daar de lerarenopleiding Engels te volgen", vertelt Naishi.

FOTO RECHTS: Sophie Bakx (links) en Naishi Kalverda ontwierpen een boekenboom voor de ontvangsthal van wooncomplex Vinckenrode. (Foto: Peter de Koning).