Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

lian de pagter wandelt mee voor make-a-wish

'Wereldster' door Vierdaagse Nijmegen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ruim veertigduizend wandelaars gaan dinsdag 19 juli van start tijdens de honderdste editie van de Vierdaagse in Nijmegen. Lian de Pagter uit Boxtel wilde het risico niet lopen om het eeuwfeest van het evenement te missen en liep daarom vorig jaar al eens mee, waardoor ze meer kans maakte om ingeloot te worden. Haar plan slaagde: volgende week wandelt ze vier dagen lang veertig kilometer per dag. En ook nog eens voor een goed doel: Make-A-Wish Nederland.

Ze heeft er zin in. ,,Ik ben er helemaal klaar voor", vertelt Lian enthousiast. Ze heeft ruim vijfhonderd kilometer aan trainingskilometers in de benen. ,,En dan tel ik de 'korte tochtjes' niet eens mee..." Tien jaar geleden stond de Boxtelse ook zo goed voorbereid aan de start. Na de eerste dag werd de Vierdaagse vanwege de hitte en enkele sterfgevallen echter afgelast. ,,Ik baalde enorm, voor mij verliep die dag juist heel goed. Uiteindelijk nam ik mezelf voor tien jaar later opnieuw aan de start te staan, als mijn kinderen ouder waren." Dat werd uiteindelijk negen jaar later. Lian voltooide de Vierdaagse fluitend - 'zere voeten heb je áltijd' - en gaat dit jaar voor haar tweede medaille.

Samen met drie vriendinnen koos Lian ervoor dit jaar een goed doel te koppelen aan haar Vierdaagse-deelname. ,,We waren het er al snel over eens dat het Make-A-Wish moet zijn." De organisatie vervult wensen van kinderen van 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. ,,Niet alleen het kind is een dag lang in de wolken, óók de ouders worden een dag lang ontlast van hun zorgtaken. En sinds ik voor dit goede doel gekozen heb, krijg ik allerlei ervaringen van mensen met Make-A-Wish te horen. Dan merk je pas hoeveel impact een onvergetelijke dag heeft op het hele gezin."

Lian heeft inmiddels ruim vierhonderd euro bij elkaar voor het goede doel. ,,Make-A-Wish is voor mij een extra stimulans om de Vierdaagse écht te voltooien.


Terrasconcert
'Buchestelle'
bij De Rechter

Het Boxtelse seniorenorkest Buchestelle verzorgt op zondag 17 juli tussen 14.00 tot 16.00 uur een concert op het terras van restaurant De Rechter aan de Rechterstraat.

Het gevarieerde programma bestaat uit licht klassiek, jazz en bekende nummers. Onder leiding van dirigent Peter Spierings bezorgt het orkest bezoekers een gezellige middag. De toegang is gratis.

Het moet wel heel gek lopen wil ik niet finishen", lacht de Boxtelse. Op vrijdag, als alle deelnemers de eindstreep gehaald hebben, overhandigen Lian en haar vriendinnen op start-en finishlocatie de Wedren in de Nijmegen de cheque met het totaalbedrag aan een vertegenwoordiger van Make-A-Wish Nederland. Door middel van flyers heeft Lian bekendheid gegeven aan het goede doel, daarnaast gaat ze van start in een Make-A-Wish-shirt. Doneren is nog mogelijk via rekeningnummer NL 46 RBRB 0916 98 59 89 (t.n.v. L. de Pagter) onder vermelding van 'sponsoring Vierdaagse'.

mooiste plekken

In de voorbereiding heeft Lian zoveel mogelijk mooie tochten gemaakt. ,,Ik loop het liefst over natuurpaden, al was dat in het regenachtige weer van de afgelopen maanden soms een uitdaging." Ze herinnert zich een tocht door de Kampina waar ze regelmatig slootje moest springen... ,,Wandelen brengt je op de mooiste plekken. Nederland is een prachtig land, daar kom je achter als je door het landschap loopt."

Tijdens de Vierdaagse is ze vooral onder de indruk van de vele toeschouwers. ,,Van 's nachts tot 's middags: áltijd staan er mensen langs de kant om je aan te moedigen. Ik herinner me dat we vorig jaar op dag twee, ook wel Roze Woensdag genoemd, door Nijmegen liepen en bij de kroegen door een enorme roze massa werden toegejuicht. Alsof we net wereldkampioen waren geworden..."

De gemeente organiseert vanavond om 19.30 uur een uitzwaaimoment voor Vierdaagsedeelnemers uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel in het werkcafé van het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat. Iedereen is welkom. Vrijdag 22 juli, op de laatste dag van het Nijmeegse wandelevenement, worden de deelnemers in Malden aangemoedigd door een Boxtelse delegatie.

FOTO BOVEN: Lian de Pagter is één van de vele deelnemers aan de Vierdaagse. (Foto: Annelieke van der Linden).