Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

boxtelaar nick verhoeven doet mee aan militaire vijfkamp

'Heel heftig, maar dat is het waard'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Schieten, werpen, vijftig meter zwemmen met hindernissen, een veldloop van acht kilometer en een hindernisbaan. Waar de meeste mensen hooguit uitblinken in één van deze onderdelen, moeten deelnemers aan een militaire vijfkamp al deze dingen beheersen. Een onmogelijke opgave? Niet voor Boxtelaar Nick Verhoeven. Van 7 tot en met 14 augustus doet hij mee aan het wereldkampioenschap militaire vijfkamp in Oostenrijk. En dat betekent: heel veel trainen.

Sport heeft altijd een grote rol gespeeld in het leven van Nick Verhoeven (26). Na jarenlang te hebben gevoetbald, legde hij zich toe op fitness en volgde hij een opleiding tot personal trainer. Uiteindelijk koos hij voor een loopbaan bij Defensie, binnen het korps Genie. ,,Mijn collega's weten dat ik graag sport en twee jaar geleden werd ik gevraagd om deel te nemen aan de militaire vijfkamp. Maar daar had ik eigenlijk helemaal geen zin in", zegt Verhoeven lachend. ,,Het is namelijk echt loodzwaar en ik wist niet zeker of ik dat wel zou kunnen."

VEEL TRAINEN

De Boxtelaar liet zich toch overhalen en eindigde als zevende. Reden voor het Nederlands team om hem te vragen lid te worden en mee te gaan trainen. ,,Dat is echt pittig", vertelt Verhoeven. ,,Werk gaat nou eenmaal voor dus een groot deel van de trainingen moet ik in mijn eigen tijd doen. Gelukkig geef ik ook sportlessen bij Defensie dus dat is een goede oefening." Desondanks moet de Boxtelaar ook voor en na werktijd nog veel trainen. Hardlopen, zwemmen, krachttraining; het maakt allemaal deel uit van zijn strakke schema. En dat naast zijn werk bij de Genie én zijn opleiding tot sportsergeant. ,,Maar dat heb ik er graag voor over."

MOORDEND

Hoewel Verhoeven heel sportief is, noemt hij de militaire vijfkamp de allerzwaarste sport. ,,Vooral de hindernisbaan is moordend", legt hij uit. ,,Rennen, springen, kruipen; het is enorm heftig. Maar het geeft wél een kick als het lukt." Dertig keer per jaar zijn er centrale trainingen met het Nederlandse team en ook doen de leden mee aan verschillende wedstrijden. Dit jaar waren er wedstrijden in Moskou, München en Denemarken. Deelnemers die in totaal meer dan 4750 punten halen, mogen meedoen aan het wereldkampioenschap. Ook Verhoeven wist voldoende punten te behalen en mag samen met drie andere teamgenoten afreizen naar Oostenrijk om samen met 41 andere landen te strijden om de wereldtitel.

Het WK duurt een week en de verschillende onderdelen worden verspreid over vijf dagen. Volgens Verhoeven is de concurrentie groot en is het Nederlandse team tevreden met een plaats bovenaan de subtop. ,,Er zijn landen als Duitsland en Rusland waar de militaire vijfkamp echt professioneel is. Deze teams zijn er hele dagen mee bezig. In Nederland is dat niet het geval en doen we het echt naast ons werk. De subtop is voor ons het hoogst haalbare en dat is ook prima", aldus de Boxtelaar. ,,Wat mijn sterkste onderdelen zijn? Het schieten en werpen. Daar scoor ik altijd hoog op en het ligt me goed."

DISCIPLINE

Zoveel trainen, werken én een opleiding volgen; het vergt veel doorzettingsvermogen en discipline. En dat zijn dingen waar Verhoeven zeker geen gebrek aan heeft. ,,Ik leef heel gedisciplineerd, dat leer je ook wel als je voor Defensie werkt. Maar het is ook gewoon mijn aard." Dat het soms ten koste gaat van zijn privéleven, vindt Verhoeven wel eens vervelend. ,,Mijn vrienden en familie zijn er wel aan gewend. Gelukkig heb ik één rustdag per week en dan maak ik heel bewust tijd voor hen vrij. Want mijn familieleden en vrienden zijn heel belangrijk voor me." Enkelen komen ook naar Oostenrijk om Verhoeven aan te moedigen en toe te juichen. ,,Daar ben ik heel blij mee en voor hen is het ook leuk om eens te zien waar ik zoveel mee bezig ben."

Hoe intensief en heftig de militaire vijfkamp ook is, Verhoeven krijgt er nog altijd veel energie van. ,,Uitkomen voor je land en je daar volledig voor inzetten is prachtig én het motiveert. Als het aan mij ligt, ga ik hier nog wel even mee door. Het zou heel gaaf zijn om in 2019 mee te doen aan de Olympische Spelen van de militaire vijfkamp..."

FOTO BOVEN: Nick Verhoeven in actie op de hindernisbaan, het zwaarste onderdeel van de militaire vijfkamp. Vanaf 7 augustus doet de Boxtelaar mee aan het wereldkampioenschap in Oostenrijk. (Foto: Collectie Nick Verhoeven).