'BINNENVAART BIEDT MOGELIJK KANSEN'

Meer giftreinen door werk aan Betuweroute

De ongewenste toename van het aantal giftreinen dat momenteel via de Brabantroute ook door Boxtel rijdt, heeft veel te maken met de werkzaamheden aan het Duitse deel van de Betuweroute. Dat blijkt uit onderzoek van ProRail dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur & Milieu deze week aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. De bewindsvrouw onderzoekt ook of gevaarlijke stoffen vaker via de binnenvaart vervoerd kunnen worden.

Volgens de Wet basisnet moet vervoer van gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk via de Betuweroute plaatsvinden. Maar door werkzaamheden aan de spoorbaan tussen Emmerich en Oberhausen, is de capaciteit sinds 2015 beperkt. Het leidde tot een forse toename van het aantal giftreinen; de zogeheten risicoplafonds werden te vaak overschreden. Dijksma zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat het terugdringen van het aantal giftreinen 'geen gemakkelijke opgave' is.

De studie van ProRail laat zien dat veel gevaarlijke stoffen nog altijd via de Betuweroute gaan. Desondanks rijden ook veel treinen met ketelwagens voor gevaarlijke stoffen over de Brabantroute en dus door Boxtel. Op grond van herkomst en bestemming van de treinen was dat volgens ProRail niet nodig geweest. Onderzocht wordt of er alternatieve routes zijn. Met DB Netz wordt bekeken welke treinen ook via de Betuweroute geleid kunnen worden. De Duitse organisatie hoeft momenteel geen rekening te houden met de Nederlandse wetgeving.

De verminderde beschikbaarheid van de Betuweroute door de werkzaamheden in Duitsland is volgens ProRail een belangrijke oorzaak van de toename van het aantal giftreinen. ,Het betreft een tijdelijke situatie die duurt totdat de werkzaamheden zijn afgerond, maar die thans wel van invloed is op de overschrijdingen", aldus Dijksmas. De studie van ProRail laat ook zien dat op het baanvak Breda-Eindhoven slechts 40 procent van de giftreinen aan de klus in Duitsland gekoppeld kan worden. De andere treinen reden over de Brabantroute terwijl de Betuweroute mogelijk een alternatief was. Staatssecretaris Dijksma gaat bezien of de binnenvaart een deel van de gevaarlijke stoffen kan vervoeren.