Afbeelding
Foto: Peter De Koning

BOEK SINT-JOSEPH OVER 20 JAAR WERKEN AAN KLEURRIJKE WIJK

Bewoners zijn 'cement' in Selissenwal

Peter de Koning

Selissenwal – Een kleurrijke wijk in beeld. Dat is de titel van het nieuwe boek dat Woonstichting Sint-Joseph binnenkort presenteert. Met interviews en heel veel foto's schetst het boek een beeld hoe de wijk Selissenwal de afgelopen twintig jaar is veranderd. Niet alleen de belangrijkste bouw- en renovatieprojecten komen aan bod. Er is ook aandacht voor het karakter van de wijk en hoe dat is meegegroeid met de 'stenen' projecten.

,,In de wijk Selissenwal is de afgelopen vijftien jaar ontzettend veel gebeurd. Een lang proces van slopen, renoveren en bouwen heeft geleid tot een wijk waar we trots op mogen zijn", zegt Rob Dekker in het voorwoord van het boek. De directeur-bestuurder van Sint-Joseph bedoelt daarmee niet alleen de stenen die op elkaar zijn gestapeld. Ook sociaal is er volgens hem veel 'bouw- en renovatiewerk' verzet. ,,Medewerkers van Sint-Joseph staken en steken veel energie in het faciliteren van allerlei initiatieven om de vitaliteit van de wijk te vergroten. En dat allemaal in goede samenwerking met heel veel bewoners en de verschillende bewonerscommissies. Wat mij betreft is de grootste pluim ook voor de wijkbewoners zelf. Zij zijn immers het fundament onder de wijk en het cement tussen alle verbindingen in de wijk."

Het wijkplatform speelde een belangrijke rol als de spin in het web die allerlei verbindingen legt. En Dekker roemt ook de intensieve samenwerking met de middenstand, maatschappelijke instanties, de gemeente Boxtel en de wijkkrant. ,,Samen hebben we stevig geïnvesteerd in een fijne wijk die er prima uit ziet. Een wijk waarin mensen openstaan voor elkaar en waarin de mix van culturen een kracht is geworden. Ik merk dat veel bewoners weer trots zijn op hun wijk en daardoor actief werden in één van de vele wijkinitiatieven. Dat is misschien wel het mooiste compliment dat we kunnen krijgen."

Nooit af

Sint-Joseph is nog niet klaar met Selissenwal. Het boek is daarom geen afsluiting, meer een samenvatting van de resultaten die de afgelopen twee decennia zijn bereikt. Dekker daarover: ,,De grote fysieke ingrepen zijn voorbij. Vanaf nu gaan we, samen met al onze partners in de wijk, ervoor zorgen dat het leefklimaat goed blijft. Een wijk is nooit af. Investeren in steen maakt nu plaats voor investeren in mensen en de verbindingen tussen mensen. Sint-Joseph houdt contact met bewoners en instanties om op de hoogte te blijven van wat er in de wijk speelt. We blijven in de 'vooruit-stand'. En heeft iemand een goed idee of initiatief? Klop bij ons aan en we kijken hoe we kunnen helpen."

Allure

Janice Westerman woont al bijna 20 jaar in Selissenwal. Zij is één van de wijkbewoners die in het boek aan het woord komen. Ze verhuisde twee keer en overwoog beide keren een woning in een andere wijk. Het kwam er nooit van. ,,Als ik Selissenwal binnen kom, hoor ik geluid. Het geluid van mensen", lacht ze. Bij de naam Selissenwal denkt Janice aan woorden als: levendig, welkom, ons kent ons, buiten spelen. En dat gevoel is alleen maar sterker geworden. ,,Door al het bouw- en renovatiewerk is de wijk flink vooruit gegaan. En nog steeds wordt het mooier. Een voorbeeldproject vind ik de nieuwbouw aan de Baandervrouwenlaan, waar mensen met lage en hogere inkomens door elkaar wonen. Dat is heel waardevol."

Ondernemer Bart van Roosmalen noemt Selissenwal 'dorps en gemoedelijk'. ,,Maar mensen die lang niet in Boxtel zijn geweest, verbazen zich over de stadse allure langs de Baandervrouwenlaan en Baanderherenweg. Echt prachtig", vertelt de eigenaar van Bloemsierkunst Marimba. Bart kan niet negatief zijn over zijn wijk: ,,Een mooi dorp binnen Boxtel. Iedereen kent elkaar, een ondernemer moet zich hier echt waarmaken. Lukt dat, dan zit je prima. Ja, we mopperden wel eens over de werkzaamheden in de afgelopen jaren. Maar de wijk kreeg wel de nieuwe kans die ze verdient. Sint-Joseph stak zijn nek uit en daar zijn wij blij mee. Was dat niet gebeurd, dan had Selissenwal een achterstandswijk kunnen worden zonder winkeliers."

Het boek over Selissenwal komt te koop voor vijf euro. Ook wil Sint-Joseph een toepasselijke prijsvraag organiseren rondom de presentatie van het boek. Details hierover maakt de woonstichting binnenkort bekend.

FOTO'S BOVEN: Appartementengebouw Ridder (foto Peter de Koning) is een goed voorbeeld van geslaagde nieuwbouw in Selissenwal. Op die plek stond vroeger de Maria Koninginschool (zwart-witfoto uit collectie Jan van Oploo). Deze en heel veel andere foto's zijn terug te vinden in het boek over Selissenwal.

FOTO LINKS: Boxtelaar Jan van Oploo schoot deze foto in september 2003: hekken rondom de Maria Reginakerk kondigen de sloop aan. Kerktoren Magere Josje bleef staan en werd opgenomen in de appartementencomplex Banier.

Afbeelding
September 2003: de Maria Reginakerk gaat gesloopt worden. Kerktoren Magere Josje bleef staan als onderdeel van nieuwbouwcomplex Banier. (Foto: Jan van Oploo).