Achttien vrijwilligers van Stichting Dommelbimd verwijderden zaterdag met hooivorken het gemaaide gras van een hooiperceel van het natuurgebied. (Foto: Peter de Koning).
Achttien vrijwilligers van Stichting Dommelbimd verwijderden zaterdag met hooivorken het gemaaide gras van een hooiperceel van het natuurgebied. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Vrijwilligers aan de slag met hooivorken

Juli is hooimaand voor de Dommelbimd

In de maand juli wordt traditiegetrouw gehooid. Het gras staat dan in bloei en kan bij droog weer gemaaid worden. Stichting Dommelbimd greep het moment aan om een stuk land in het Boxtelse natuurgebied tussen het Jacob-Roelandslyceum en kasteel Stapelen te hooien. En dat werd gedaan volgens eeuwenoude traditie: met de hooivork.

Hoewel in het hooiland zelf niet veel vogels broeden, die zitten vooral aan de slootrand, wachtte de stichting met maaien tot het broedseizoen afliep. Vorige week werd het perceel gemaaid, zaterdag gingen achttien vrijwilligers met hooivorken aan de slag. Zij verwijderden het gedroogde gras en gooiden het op grote zeilen. ,,Net als vroeger hebben we met de hand het hooi opgeruimd. Het land is te drassig om met grote machines te werken, daarnaast laat dat sporen achter en dat is niet goed voor de grond", licht secretaris Toine Cooijmans toe.

Door te hooien verschraalt de bodem. ,,Daardoor groeit de diversiteit aan planten en insecten in de Dommelbimd", aldus de secretaris. ,,Er zijn slechts nog een paar honderd hectaren hooiland langs de Brabantse Dommel. Doordat we deze beemden weer op traditionele wijze gaan beheren, zullen straks oorspronkelijke planten en dierensoorten terugkeren. Bijvoorbeeld zeldzame libellen, vlinders én de wilde orchidee." De komende tijd leggen vrijwilligers zich toe op de voorbereidingen van het zogeheten laarzenpad. Zo wil de stichting de Dommelbimd binnen enkele maanden toegankelijk maken voor bezoekers.