Afbeelding
Foto: Peter de Koning

nieuwe techniekhal in eerste week augustus klaar

Helicon is klaar voor de toekomst

In de jaren tachtig, toen Helicon Opleidingen nog onder de naam Middelbare Agrarische School (MAS) bekend was, beleefde de school hoogtijdagen met ruim zevenhonderd leerlingen. Komend jaar biedt de school onderdak aan zeshonderd studenten, waarmee een stijgende lijn is ingezet. Om alle leerlingen zo goed mogelijk te bedienen, gebruikt Helicon de zomer om vernieuwingen door te voeren...

Twee jaar geleden waren de verhuisdozen al gepakt: vanwege efficiëntie zou de Boxtelse vestiging naar het grote Helicon-gebouw in 's-Hertogenbosch verhuizen. Uiteindelijk werd besloten tóch op bedrijventerrein Ladonk te blijven en dit jaar werd duidelijk dat Helicon MBO Boxtel na de zomer als zelfstandige school door het leven gaat. ,,Het blijft verbazingwekkend hoe het gelopen is", zegt Geert van den Heuvel, als projectleider verantwoordelijk voor diverse onderdelen bij Helicon. ,,Ik merk dat het besluit tot zelfstandigheid ervoor zorgt dat iedere vestiging kleur moet bekennen."

Kleur bekennen: dat doet Helicon MBO Boxtel momenteel volop. ,,Op deze plek worden momenteel de groen-technische opleidingen geconcentreerd", legt Van den Heuvel uit. ,,Als je als school zelfstandig wordt, houdt dit in dat je alles zelf moet regelen. We hebben onlangs besloten de zomervakantie te gebruiken voor een interne verbouwing."

integraal onderwijs

Leslokalen worden voorzien van de modernste technieken en de verschillende opleidingsrichtingen (Veehouderij', Tuin, Park & Landschap, Loonwerk, groen, grond & infra en Biobased technieken) krijgen een eigen vleugel in het gebouw. Waar docenten voorheen vaste kantoren hadden, werken ze na de zomervakantie op flexplekken in speciale teamkamers van hun opleidingsrichting. Bovendien wordt na de zomervakantie gestart met integraal onderwijs, waarbij vakken als Nederlands en Engels op het vakgebied van de leerlingen worden toegespitst. Tenslotte krijgt het laslokaal een fikse opknapbeurt en wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een omvangrijk project: de nieuwe techniekhal. In deze energiezuinige ruimte van duizend vierkante meter krijgen leerlingen praktijkonderwijs.

Op pagina 5: 'Leerling heeft vertrouwen in Helicon'.

FOTO BOVEN: De imposante techniekhal van Helicon MBO Boxtel, ook wel agro-technisch centrum genoemd, is in de eerste week van augustus klaar. (Foto: Peter de Koning).