Jos en Nolda van Esch van Esch zijn zestig jaar getrouwd. Het diamanten echtpaar woont al bijna net zo lang in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).
Jos en Nolda van Esch van Esch zijn zestig jaar getrouwd. Het diamanten echtpaar woont al bijna net zo lang in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Huwelijksjubileum met een diamanten randje

Lonneke Hoondert

,,Samenwonen, dat was er niet bij vroeger", herinnert Jos van Esch zich. ,,Ik ben tijdens onze verkering bijna vijf jaar lang vanuit Olland door weer en wind op en neer gefietst naar Berlicum, waar Nolda toen woonde."

Jos en Nolda van Esch-van Esch trouwden op 12 juli 1956 voor de wet en op 17 juli voor de kerk. De jonge geliefden betrokken in dat jaar ook een oud huurboerderijtje aan De Maai in Liempde. Dat was echter geen bewuste keuze. ,,Er was net zoals nu een tekort aan huurwoningen en dit kwam toevallig vrij." In het huis aan De Maai kregen ze zes kinderen, vijf jongens en een meisje, die sliepen allemaal op een open zolder. ,,In de beginjaren moesten we water uit de put halen en hadden we een enkel stopcontact", vertelt Jos. Na twaalf jaar verhuisden ze naar een ruimer huis aan de Kennedystraat. ,,Daar wonen we nog steeds met heel veel plezier. Ik kan vanuit mijn stoel de hele straat in de gaten houden", zegt Jos met een knipoog.

Hoewel ze dezelfde achternaam dragen, zijn ze geen directe familie. ,,Hoewel ons beider stamboom zeven generaties teruggaat naar een familie in Sint-Michielsgestel."

Kermis

Jos en Nolda zagen elkaar 65 jaar geleden voor het eerst in de danstent op de kermis in Den Dungen. ,,Het eerste wat me opviel was zijn prachtige bos zwarte krullen", glundert Nolda. ,,Voor mij was het liefde op het eerste gezicht", zegt haar man. Nolda keek echter eerst de kat uit de boom, pas na een jaar kregen ze officieel verkering. Het huwelijk volgde vier jaar later. Lachend: ,,Ik heb hem er hard voor laten werken hoor."

Samen genieten ze nu van hun oude dag. Jos kient graag en de achtertuin van het echtpaar, die vol staat met kleurige bloemen, vormt hun grote trots. ,,We hebben een goed leven, zijn gezond en kunnen nog veel zelf. Ons zeventigjarig huwelijksjubileum gaan we zeker nog halen", zegt Nolda beslist. De jubilerende echtgenoten kijken beiden tevreden terug op zestig jaar huwelijk. ,,Dat houden we goed door regelmatig ons hart te luchten. We kunnen best wel kibbelen, maar Jos is nog nooit gaan lopen", lacht Nolda.