Graffitikunstenaar Mark (links) aan het werk bij het Street Art Center nabij het A2-viaduct aan de Laarakkerweg. Naast hem Wilco Renders die de hoogwerker van de gemeente Boxtel bedient. (Foto: Peter de Koning).
Graffitikunstenaar Mark (links) aan het werk bij het Street Art Center nabij het A2-viaduct aan de Laarakkerweg. Naast hem Wilco Renders die de hoogwerker van de gemeente Boxtel bedient. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

STREET ART CENTER ONDER VIADUCT A2 BOXTEL-LIEMPDE KRIJGT VORM

Graffititrein boemelt over Duits Lijntje

MARC CLEUTJENS

All aboard all aboard whoa-oh
(whoo-whoo whoo-whoo)
C'mon boy d'ya wanna ride?
All aboard all aboard whoa-oh
(whoo-whoo)
Last train to Trancentral

Het Street Art Center is al een tijdje dé plek in Boxtel waar graffitikunstenaars zich ongestoord kunnen bezighouden met het creëren van hun kleurrijke kunstwerken. Onder het spoorwegviaduct onder de rijksweg A2 op de grens van Boxtel en Liempde mag sinds deze week zelfs met permissie van de gemeente Boxtel aan de kunstwerken gewerkt worden. Graffitikunstenaar Mark had de eer om als eerste aan de slag te gaan en maakte met spuitbussen een boemeltreintje. ,,Een knipoog naar het Duits Lijntje."

De vrijwilligers van Vereniging De Dommel Door Boxtel (VDDDB) die tweewekelijks zwerfvuil ruimen langs de Dommel in Boxtel-Oost en ook de graffitiplek onder het viaduct schoon houden, staan aan de wieg van het Street Art Center. Initiatiefnemer Theodoor van Leeuwen zette zich met zijn team al langere tijd in om de plek een officiële status te geven en de graffitikunst onderdeel te laten zijn van het straatbeeld in Boxtel. Met toestemming van de gemeente Boxtel, Rijkswaterstaat en ProRail mag er nu naar hartenlust geschilderd en gespoten worden. Als de rommel maar wordt opgeruimd...

Ad van Gennip, ook lid van de VDDDB, trakteerde dinsdagochtend op koffie en Bastognekoeken toen kunstenaar Mark aan de slag ging en het eerste officiële graffitikunstwerk mocht aanbrengen op de wand van het viaduct. ,,We hebben grootse plannen met deze plek", licht Van Gennip enthousiast toe. ,,Hoewel ze nog een beetje in de kinderschoenen staan, hopen we deze plek aan te kunnen sluiten op kunstroute De Rode Draad. Daarnaast hebben we contacten met enkele lokale graffitikunstenaars om hier een evenement te organiseren."

Dat evenement staat gepland voor het najaar en beoogt vooral de bovenkant van de metershoge wanden onder het viaduct te laten beschilderen. ,,De kunstenaars die hier nu komen, kunnen daar niet bij. Alleen met een laddertje lukt dat misschien. Tijdens het evenement willen we beide wanden helemaal zwart schilderen en iedereen blanco laten beginnen. Met steigers bieden we de kunstenaars gelegenheid om bovenaan te beginnen." De VDDDB kreeg eerder dit jaar en subsidie van 3.000 euro van de gemeente om zo'n evenement te organiseren.

HOOGWERKER

Van dat subsidiegeld werd ook de hoogwerker betaald, die dinsdag werd ingezet om graffitikunstenaar Mark aan het werk te zetten. ,,Ik heb een ontwerp gemaakt waarop de naam Street Art Center te zien is. Daarnaast teken ik een stoomtreintje met wagonnetjes waarop telkens andere afbeeldingen te zien zijn. Overigens, ik schrijf straks Street Art Central. Dat is een knipoog naar een lied van The KLF, die ooit een hitje had met 'Last Train to Trancentral'."

Mark is blij met deze plek waar hij met andere kunstenaars ongestoord kan werken. ,,Enerzijds is het natuurlijk lekker spannend om op plekken te werken waar het eigenlijk niet mag en je altijd betrapt of weggestuurd kunt worden", vertelt de graffitikunstenaar. ,,Maar hier werken geeft ook een mooie kick omdat je alle tijd hebt om een fraai kunstwerk te maken. In Den Bosch was ook zo'n plek, maar die is niet meer toegankelijk. In de Berenkuil in Eindhoven worden we gedoogd. Met een Street Art Center in Boxtel krijgen we een mooie locatie om te werken."

Mark geeft aan dat hij niet op zoek is naar roem. ,,Graffiti is een leuke hobby. Vroeger in Veghel heb ik wel eens een wagon op het Duits Lijntje vol gekliederd. Daarom is het leuk dat er nu ook een link is met die spoorlijn. En nee, mijn naam staat er straks niet onder, hooguit een tag die naar mij verwijst. Ik hoef niet bekend te worden, ik vind het vooral leuk als voorbijgangers mijn werken bewonderen."

Mark werkte dinsdag de hele dag aan zijn creatie. En omdat hij met Wilco Renders van de gemeente Boxtel in een hoogwerker kon kruipen, is de verwachting dat zijn boemeltrein nog lang te zien zal zijn. ,,Iemand anders kan er niet bij. Gelukkig maar. Het komt wel eens voor dat een muurschildering een dag later door een andere kunstenaar is overgespoten..."