De gemeente Boxtel biedt inwoners al sinds eind jaren tachtig gelegenheid om afval gescheiden in te leveren. De eerste milieustraat werd in 1989 geopend door wethouder Ricky van den Aker op de gemeentewerf aan de Van Hornstraat. (Foto: Piet van Oers).
De gemeente Boxtel biedt inwoners al sinds eind jaren tachtig gelegenheid om afval gescheiden in te leveren. De eerste milieustraat werd in 1989 geopend door wethouder Ricky van den Aker op de gemeentewerf aan de Van Hornstraat. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

Zes gemeenten ondertekenen manifest

Nog maar vijf kilo afval in de grijze kliko in 2030

Lonneke Hoondert

Vijf gemeenten uit de Meierij, waaronder Boxtel, én de gemeente Heusden tekenden maandag in het gemeentehuis van Sint-Michielsgestel het manifest 'Energiek met afval'. Daarmee zetten ze samen de eerste stap om de hoeveelheid restafval fors terug te schroeven.

In 2030 zou er nog slechts vijf kilo restafval per inwoner per jaar in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Gemonde en Esch geproduceerd mogen worden. En dat is een behoorlijk ambitieuze opgave. In 2020 willen de gemeenten Boxtel, Vught, Haaren, Heusden, Sint-Michielsgestel en 's-Hertogenbosch het streefgetal van minder dan 100 kilo restafval per inwoner per jaar bereiken.

Wethouder Herman van Wanrooij, die het afvalbeleid in zijn portefeuille heeft, ondertekende het manifest namens Boxtel. Ook wethouder Fons Potters van Vught, Johan van den Brand van Haaren, Mart van der Poel van Heusden, Ed Mathijssen van Sint-Michielsgestel en Jan Hoskam van 's-Hertogenbosch zetten hun handtekening. Met het afvalconvenant streven de wethouders naar een duurzaam afvalbeleid. Hoewel elke gemeente op eigen wijze gaat proberen de hoeveelheid afval terug te dringen, wordt er ook meegekeken met de ander.

Verschil

De gemeente Boxtel zit nu op 140 kilo restafval per inwoner per jaar, terwijl Haaren op slechts 98 kilo zit. 's-Hertogenbosch spant de kroon: daar wordt 231 kilo afval per persoon geproduceerd. Er zit dus nogal wat onderscheid in de hoeveelheid afval tussen de verschillende gemeenten. ,,Het scheidingsgedrag in Haaren is goed", legt wethouder Van den Brand uit. ,,We zijn al vroeg begonnen met afvalscheiding en op onze milieustraat verdelen we het afval in liefst twintig categorieën. Daarbij is het storten van hard plastic en piepschuim gratis."

De grote hoeveelheid afval van de Bosschenaren is volgens wethouder Hoskam vooral te verklaren door de vele hoogbouw in de stad. ,,Het is lastig om in een appartement afval goed te scheiden. Die ruimte is er niet." Van Wanrooij beaamde dat probleem met betrekking tot Boxtelse flats en appartementen. ,,Het moet voor bewoners interessant zijn om al in het appartement afval te scheiden. Daar ligt een uitdaging." Op dit moment werkt Huurders Vereniging Hoogheem aan een kleinschalige proef, die binnenkort van start moet gaan.