Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

bas verkaik reist met elektrische toermotor de wereld rond

Reis van Jules Verne in modern jasje

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Zijn ploegmaten van het eerste elftal van ODC moeten hem tot begin november missen. Daarna keert oud-Boxtelaar Bas Verkaik (22) weer terug van een tachtig dagen durende wereldreis, waarschijnlijk met een herinnering voor het leven. Samen met 22 andere studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en twee zelfontworpen elektrische toermotors reist hij vanaf 14 augustus de wereld rond om overal te laten zien hoe mooi elektrische mobiliteit kan zijn.

Voormalig minister-president Jan-Peter Balkenende en journalist Rick Nieman verbonden zich al als ambassadeur aan het project, daarnaast sprak Verkaik onlangs nog met de huidige minister-president Mark Rutte én koningin Máxima. ,,'Daar heb je die motor weer', zei Mark Rutte toen hij ons voor de derde keer op een evenement trof", lacht Verkaik. Hij rondde zijn bachelor af en wilde graag een jaar iets anders 'dan met zijn neus in de boeken zitten' en kwam bij STORM terecht, de stichting die door studenten van de TU/e is opgericht. ,,We worden deels gesponsord door de universiteit, maar zijn zelf volledig verantwoordelijk voor de stichting", legt Verkaik uit. Hij richt zich binnen STORM op de pr en de externe betrekkingen. ,,Dat houdt in dat ik het verhaal achter STORM aan veel mensen vertel, van bekende Nederlanders tot het bedrijfsleven. Dat is leuk om te doen, omdat iedereen wel raakvlakken heeft met dit project. De ene persoon is geïnteresseerd in techniek, terwijl de ander meer raakvlakken heeft met de reis."

In tachtig dagen de wereld rond met elektrische motorfietsen: volgens Verkaik de moderne versie van 'De reis om de wereld in tachtig dagen', de bekende roman van Jules Verne. Om deze uitdaging waar te maken, werd STORM opgericht. ,,Een naam die internationaal bekend staat en voor iets stoers en groots. Er bestaan al verschillende elektrische motorfietsen, maar daar kun je zo'n 150 kilometer per uur mee rijden waarna de motor weer moet worden opgeladen. Wij hebben een toermotor ontworpen waarmee je zo'n 380 kilometer aan een stuk kunt rijden. ,,Bovendien kun je de 24 losse batterijen gemakkelijk verwisselen, zodat je vervolgens weer verder zou kunnen rijden", legt Verkaik uit.

tweede motor

STORM heeft inmiddels 140 sponsors, daarnaast loopt er tot en met 14 augustus een crowdfundingactie. Verkaik: ,,Mensen kunnen een batterij adopteren en deze cel volgen tijdens de wereldreis." Het eerste prototype werd vorig jaar gepresenteerd, vandaag is de tweede toermotor gelanceerd. ,,Dit voertuig lijkt op het eerste gezicht op de oude motor, maar is van binnen volledig geoptimaliseerd", aldus Verkaik. ,,Wat mooi is aan de stichting, is dat we geen beperkingen kennen. Wij kunnen volledig out-of-the-box denken bij de motoren, omdat ons doel met name is te laten zien hoe gaaf elektrische mobiliteit is. We merken daarnaast dat er veel vraag is naar elektrische motoren. Natuurlijk blijf je altijd mensen houden die liever een motor hebben die geluid maakt en naar benzine ruikt, maar elektrisch rijden heeft nou eenmaal veel voordelen."

Twee teamleden van STORM hebben inmiddels al een testrit over de wereld gemaakt en vanaf 14 augustus gaat de gehele groep op pad. Met twee motors, reserve-onderdelen en een aantal busjes. Na het uitzwaaimoment op zondag 14 augustus om 11.30 uur op het 18 septemberplein in Eindhoven, gaat de groep via Duitsland en Oostenrijk naar Bulgarije. Vervolgens naar landen als Roemenië, Turkije, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië om vanuit Kazachstan naar China te reizen. ,,Uiteindelijk nemen we het vliegtuig naar Amerika en doorkruisen we het land." Tenslotte wordt een overtocht naar Europa gemaakt en via Parijs maakt STORM een eindsprint naar Eindhoven. Op 2 november is de groep weer terug in Nederland. ,,We willen zoveel mogelijk ons verhaal vertellen en hebben overal afspraken staan", aldus Verkaik. ,,We verblijven dus zo min mogelijk in hotels, maar juist op campussen van universiteiten. In San Francisco is zelfs een handelsmissie rondom ons georganiseerd..."

Mensen die meer willen weten over STORM of een batterij willen adopteren, kunnen kijken op www.storm-eindhoven.com.

FOTO BOVEN: Bas Verkaik op één van de motoren waarmee hij en zijn teamleden van STORM op wereldreis gaan.

Bas Verkaik (rechts) ontmoette vorige maand koningin Máxima tijdens de KW1-prijs. Ze was onder de indruk van het project van STORM. (Foto: EM-Press/Patrick van Emst).