Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

GROTE REUZENOPTOCHT IN VLAANDEREN

Jas en Hanne wandelen met
140 reuzen door Nieuwpoort

De Boxtelse reuzen Jas de Keistamper en Hanne mî de Moor hebben zondag in de West-Vlaamse stad Nieuwpoort meegedaan aan een grote internationale reuzenoptocht. De stoet trok niet alleen 140 reuzen uit binnen- en buitenland, maar ook vele duizenden toeschouwers, zelfs uit Boxtel...

Nieuwpoort is een van de Vlaamse steden met een rijke en levendige reuzencultuur. Blikvanger in Nieuwpoort is reus Jan Turpijn, met een lengte van ruim tien meter en een gewicht van 750 kilogram de grootste en zwaarste gedragen reus in West-Europa. ,,De reuzenstoet zorgt voor een toeristische hoogdag", legde schepen van toerisme Bert Gunst in de Vlaamse media uit. Het reuzenfeest begon al op zaterdag. Toen werd 's middags de nieuwe reus Hendrik Geeraert gedoopt, naar de held van de onderwaterzetting in de Eerste Wereldoorlog.

Paul Hermans blikt tevreden terug op het evenement. ,,Boxtel is internationaal weer goed op de kaart gezet." Bijzonder is dat Jas de Keistamper al eerder te gast was in Nieuwpoort. En reus Jan Turpijn was in 1994 in Boxtel ter gelegenheid van de opening van de vernieuwde Markt. ,,Hopelijk gaat burgemeester Mark Buijs reus Jas roepen als de Markt weer heringericht is en is zijn vriend Jan Turpijn er dan ook bij." Jas de Keistamper maakt op 22 juli zijn opwachting tijdens de intocht van de Nijmeegse vierdaagse. In Malden zal de reus Boxtelse wandelaars aanmoedigen.

FOTO BOVEN: Jas en Hanne lopen met hun gevolg door Nieuwpoort. (Paul Hermans).

FOTO ONDER: Jan Turpijn, de grootste reus van Europa. (Foto's: Theodoor van Leeuwen).

Afbeelding