Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SINT-THERESIASCHOOL LENNISHEUVEL TROTS OP NIEUWE WERKWIJZE

Veel spanning tijdens dierenrokjesspel

MARC CLEUTJENS

De Sint-Theresiaschool neemt momenteel met succes deel aan een proef met IPC: International Primary Curriculum. Leerlingen van de basisschool in Lennisheuvel werken in vakken als geschiedenis, aardrijkskunde, natuur, tekenen en handvaardigheid thematisch en gaan samen op zoek naar de oplossing van allerlei vraagstukken. Directeur Tom van Esch is tevreden over de nieuwe werkwijze die volgend schooljaar ingevoerd zal worden.

In meerdere klassen van de Sint-Theresiaschool is de afgelopen weken gewerkt volgens de uitgangspunten van IPC en zijn groepjes leerlingen aan de slag gegaan met gevarieerde opdrachten. Daarin werden meerdere vakken aan elkaar gekoppeld, zodat één opdracht bestond uit onder meer geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. ,,Groep 6/7 heeft geheel volgens de nieuwe werkwijze een vakantieshow voorbereid waarin ze allerlei landen voorstellen", vertelt Van Esch. ,,Als bedenkers van een soort reisbureau hebben ze een stukje geschiedenis van landen bestudeerd en opgeschreven, maar ook gekeken naar het klimaat. Natuurlijk was het ook belangrijk dat groepjes een presentatie maakten, zodat ze de resultaten van de opdracht aantrekkelijk konden laten zien."

Van Esch legt uit dat deze opdracht niet alleen valt onder de beginselen van het IPC, maar ook alles te maken hebben met de 21st Century Skills. Dat zijn nieuwe vaardigheden die scholieren leren en waarmee ze na groep 8 naar het middelbaar onderwijs gaan. ,,De proefperiode is succesvol verlopen en volgend jaar gaan we in de groepen 3 tot en met 8 definitief starten met deze nieuwe manier van werken", vertelt de schooldirecteur.

NIEUW BORDSPEL

Waar de vakantieshow van groep 6/7 vrijdag centraal stond, waren het maandagmiddag gezelschapsspelletjes. De kinderen in de groepen 3/4 en 4/5 hadden als opdracht gekregen om in groepjes na te denken over een nieuw gezelschapsspel. ,,Het doel is dat alle groepjes vandaag met hun ouders een nieuw bordspel gaan spelen", legt Van Esch uit. Om die reden was het in meerdere klassen van de Lennisheuvelse school een drukte van belang.

In de klas van groep 4/5 presenteerden Femme (9), Fenne (9), Lieke (8) en Denya (7) het dierenrokjesspel. ,,We hebben onderzocht hoe we zelf een spel konden maken en hebben een combinatie bedacht van ganzenbord en mens-erger-je-niet", vertelt Femme. ,,We hebben ideeën samengevoegd en zijn toen op dit spel gekomen", vult Fenne aan. ,,De pionnen zijn dieren. Als je op een dierenplaatje komt en de opdracht goed doet, krijgt een rokje", aldus Lieke.

SAMENWERKING

Het dierenrokjesspel omvat een kleurrijk speelbord, pionnen en kaartjes waarop opdrachten staan. ,,Als je op een dier komt, moet je iets geks doen", giechelt Denya. Bijvoorbeeld: 'eet een banaan in één minuut' of 'zeg je naam achterstevoren'. De moeders Christel en Deborah mogen als eerste meedoen.

Bij Loek (8), Luuk (8) en Steph (9) is de spanning om te snijden. Met hun ouders spelen ze het zelfbedachte spel 'Rovers', dat een mengeling is van Risk en Monopoly. ,,Je moet landen veroveren met soldatenpoppetjes", legt Loek uit. Een papieren dobbelsteen wordt gebruikt om beurtelings een zet te doen. ,,Je hebt gewonnen als je alle landen hebt veroverd of andere deelnemers hebt uitgeschakeld", vult Loek aan.

Samenwerken was in beide groepjes belangrijk. ,,We hebben samen veel vergaderd over het spel", zegt Femme van het dierenrokjesspel. ,,Het is belangrijk om de taken goed te verdelen", vertelt Loek van 'Rovers'. ,,We hebben elk een stukje gedaan en samen het bord gemaakt." Schooldirecteur Van Esch knikt tevreden: ,,Het is in onze nieuwe werkwijze van belang dat kinderen leren samen te werken en tot de oplossing van een probleem komen. Ze ontdekken dat er soms meer oplossingen zijn en moeten samen keuzes maken en knopen doorhakken. Ze hebben ervaren dat dat soms lastig is. En vooral heel leerzaam..."

FOTO BOVEN: De moeders Christel (links) en Deborah schuiven aan bij het dierenrokjesspel van Femme, Fenne, Lieke en Denya.

FOTO LINKS: Het bordspel Rovers van Loek, Luuk en Steph is in trek op de Sint-Theresiaschool. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding