Afbeelding
Foto: Peter de Koning

mbo-school in boxtel voert veranderingen door

'Leerling heeft vertrouwen in Helicon'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Groenten kweken onder led-lampen, tuinen aanleggen, diagnoses stellen aan landbouwvoertuigen, grond inzaaien met behulp van gps: al deze opdrachten worden vanaf komend schooljaar uitgevoerd in de nieuwe techniekhal op het terrein van Helicon MBO Boxtel aan de Schouwrooij. Alle leerlingen die in Boxtel naar school gaan, zullen op verschillende momenten gebruikmaken van de agro-technische praktijkhal.

Eind maart ging de bouw officieel van start. De deadline lag op 1 augustus en toen al werd bevestigd dat het om een krappe planning ging. ,,We lopen slechts enkele dagen uit, dit heeft vooral te maken met de flinke regenval van de afgelopen maanden", aldus Geert van den Heuvel, projectleider van Helicon. ,,Nu is de hal nog volledig open, maar over een week niet meer. De panelen liggen al klaar en worden met behulp van een kliksysteem in elkaar gezet. Ongelooflijk, hoe snel het gaat en is gegaan."

Om met de modernste technieken te kunnen werken en de laatste ontwikkelingen uit het bedrijfsleven aan de leerlingen bij te kunnen brengen, is deze hal een handig hulpmiddel, vertelt Van den Heuvel. Helicon koos er dan ook voor het huidige schoolgebouw aan de Schouwrooij te renoveren en te investeren in extra praktijkruimte. ,,Op deze manier kunnen we de leerlingen kennis laten maken met de laatste ontwikkelingen in de verschillende sectoren."

De hal heeft een oppervlakte van duizend


PvdA/GroenLinks:

'analyse Wmo in

Boxtel is nodig'

Uit het jaarverslag 2015 van Boxtel bleek eerder dat de gemeente bijna 800.000 euro overhoudt aan voorzieningen volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Om goed te kunnen wegen wat de herkomst en de betekenis van het overschot, hoopt de fractie PvdA/GroenLinks dat het college van B. en W. meer duidelijkheid verschaft over het overschot.

Naast een overzicht aan de hand van getallen en indicatoren, dus hoeveel inwoners huishoudelijke hulp hebben ontvangen voor welk bedrag, wordt in Boxtel ook een tweede manier van controleren toegepast: gesprekken met uitvoerende ambtenaren in het sociaal domein. ,,Om goed te kunnen wegen wat de herkomst en betekenis van het overschot, moeten enkele vragen beantwoord worden", aldus Nico Bulter namens PvdA/GroenLinks. ,,Een analyse is nodig. De gemeenteraad staat voor de belangrijke vraag of inwoners van Boxtel wel de zorg ontvangen hebben waar zij op grond van de Wmo recht op hebben."

Zo is de fractie onder meer benieuwd of er gegevens zijn die het overschot op de maatwerkvoorzieningen kunnen verklaren en of het college te zuinig is geweest in toekenning van de Wmo-voorzieningen. ,,Ook omdat er weinig reacties vanuit de inwoners inzake de Wmo binnengekomen zijn, blijft er ondanks alle metingen onzekerheid bestaan of inwoners de zorg hebben ontvangen waar zij op grond van de Wmo recht op hebben." PvdA/GroenLinks is benieuwd of het college deze conclusie onderschrijft.

vierkante meter en wordt verdeeld in verschillende 'opleidingszones'. ,,In de ene ruimte hebben we een vloer met een dikte van zo'n dertig centimeter laten leggen, dat is nodig vanwege de zware machines die daar komen te staan, zoals een hakselaar", legt Van den Heuvel uit. ,,En in een andere zone komt juist géén bestrating te liggen, maar geel zand. In dit gedeelte worden tuinen aangelegd. We hadden hiervoor al een hal, maar in de winter was het te koud om daar gebruik van te maken. Op deze plek kunnen leerlingen in de zomer en winter terecht." Vloerverwarming, een warmtepomp en passieve zonne-energie door het invallende daglicht zorgen voor de verwarming van de hal. Ook is gekozen voor led-verlichting.

Voor de hal wordt nog een reinigingsplek gerealiseerd waar leerlingen de gebruikte voertuigen en machines kunnen schoonmaken. De ruimte is 'vastgemaakt' aan het huidige schoolgebouw aan de Schouwrooij, waardoor vanuit verschillende klaslokalen zicht is op de praktijkruimte.

integraal onderwijs

Ook op onderwijskundig gebied voert Helicon MBO Boxtel komend schooljaar een aantal veranderingen door. Docenten krijgen flexplekken, daarnaast wordt momenteel gewerkt aan 'integraal onderwijs'. ,,Eén van de speerpunten van de overheid is dat mbo-leerlingen zich ook bekwamen in vakken als Nederlands, rekenen en Engels. Je kunt onze studenten artikelen uit kranten laten bestuderen, maar ze hebben meer raakvlakken met teksten die te maken hebben met het beroep waarvoor ze leren. Voorbeelden zijn een vergunning of een handleiding van een tractor van het merk John Deere", legt Van den Heuvel uit. ,,Uitgangspunt is dat we kijken naar waar de leerling het meest mee gebaat is."

Helicon MBO Boxtel is met de nieuwe praktijkhal en onderwijsvernieuwingen klaar voor de toekomst. Van den Heuvel: ,,In de jaren tachtig zaten hier 750 leerlingen op school. Ik verwacht dat we steeds meer richting dit aantal gaan. Van de grens met België tot Geldermalsen en zelfs de provincie Zeeland: leerlingen maken vele kilometers om naar Boxtel te komen. Een teken dat ze veel vertrouwen hebben in de school. Onze vernieuwingen dragen daar zeker aan bij."

FOTO BOVEN: Projectleider Geert van den Heuvel ziet vanuit het schoolgebouw aan de Schouwrooij hoe het praktijkgedeelte een plek krijgt op Helicon MBO Boxtel. Zo zijn leerlingen die de richting Tuin, Park en Landschap regelmatig in de tuintjes rond de school te vinden om hun plantenkennis te vergroten. (Foto: Peter de Koning).


SP stelt vragen

over mantelzorg

De raadsfractie van de SP in Boxtel heeft vragen gesteld over mantelzorg die verleend wordt door jongeren.

Uit landelijk onderzoek is volgens de SP gebleken dat ongeveer één op de tien kinderen op de middelbare school in Nederland een jonge mantelzorger is en opgroeit met een familielid dat bijvoorbeeld chronisch ziek is. De gevolgen hiervan voor deze jongeren kunnen groot zijn. De SP-fractie wil de situatie in Boxtel in beeld te krijgen. Raadslid Rinze van der Veen: ,,Uit eigen ervaring weet ik dat er jeugdigen zijn die zorg verlenen aan gezinsleden. Als het nodig is doe je dat gewoon." Hij vervolgt: ,,Begrijp me goed: er is niks mis mee als jongeren een aantal huishoudelijke taken verrichten. Maar zware zorgtaken horen niet thuis bij kinderen, maar bij professionals."