FESTIVAL BESTAAT VIJFTIEN JAAR

Bazaar in Molenwijk: kom te voet of met fiets

MARC CLEUTJENS

De Bazaar Boxtel rekent zondag 17 juli, als de vijftiende editie van stapel loopt, op enkele duizenden bezoekers in park Molenwijk. Reden voor voorzitter Michel Verhoeven om het publiek met klem te verzoeken te voet of met de fiets naar het park te komen. Er worden voldoende parkeerplekken voor fietsen ingericht.

Het muziekprogramma van de Bazaar Boxtel is een belangrijke pijler van het evenement. Op twee podia treden zondagmiddag voortdurend artiesten op. Daarnaast is de Boxtelse band vanBakkus met een bakfiets present. De groep die bestaat uit Fons van Heesch jr., Guido van Eijk, Jeroen van Lier en William van Houtum en vorig jaar opviel met een muzikale bolderkar, trekt rond over het festivalterrein en zal op tal van plekken covers van bekende popliedjes ten gehoren brengen.

Op het hoofdpodium zijn zondag achtereenvolgens te zien en te horen: popkoor JukeBOX (11.00 uur), Stoke (12.55), Mehteran (13.45), Racheal Botha & Sons of Africa (15.10), Musicmen (15.40) en Kasba (17.05). Om 18.00 uur begint de muzikale verrassingsact op het hoofdpodium waaraan door meerdere muziekgroepen zal worden deelgenomen. Volgens Bazaar-voorzitter Verhoeven is de slotact dé reden om park Molenwijk niet voortijdig te verlaten.

Op het kleinere parkpodium zijn ook meerdere optredens te bewonderen. Dat zijn onder meer 'receptiezangeres' Rita Geerts (11.30), de jonge popgroep Concrete Jungle (12.10) en HeHe (14.25). HeHe is de band rond de Boxtelaren Harry Hendriks en Roeland Heesbeen, die met name nummers van singer-songwriter John Mayer zal spelen. HeHe was al eerder te gast op festival Boer zoekt Band.

WIELERWALSEMÈRT

De geschiedenis van de Bazaar Boxtel voert terug tot begin 21e eeuw. Toen werd in speeltuin De Kiekenhof de eerste editie gehouden, ook al met de band Kasba. Daarvoor kende de wijk Selissenwal al de drukbezochte Wielerwalsemèrt, die als een belangrijke voorloper van de Bazaar kan worden beschouwd. Niet alleen winkeliers werkten mee aan het evenement, ook tal van muziekgroepen en maatschappelijke organisaties droegen een steentje bij aan het gemoedelijke wijkfeest dat de wijk op de kaart zette.

SUPERGEVOEL

Het doel en de missie van de huidige Bazaar is het samenbrengen van de diverse culturen en bevolkingsgroepen van Boxtel. Dat wil het bestuur bereiken via een feest. Waarom? ,,Omdat wij allemaal mensen zijn die houden van gezelligheid, een hapje en een drankje en leuke en mooie muziek, kortom we houden van een goed feestje", zegt voorzitter Verhoeven in het jubileumboekje dat zondag ten doop wordt gehouden. ,,Wij zijn er van overtuigd dat dat een goede voedingsbodem is om ons doel te bereiken. En elk jaar krijgen we weer een supergevoel als we al die duizenden mensen zien genieten. Door het organiseren van de Bazaar wordt een bruisende omgeving gecreëerd waarin vanuit verschillende culturen muziek wordt gemaakt, eten en drinken wordt bereid, wordt gedanst en achtergronden van culturen zichtbaar gemaakt."

Het bestuur legt een verband met de actuele vluchtelingenproblematiek. ,,De actuele situatie in de wereld met de opvang van vluchtelingen maakt dat de noodzaak van de Bazaar blijft bestaan", zegt het bestuur in het boekje. ,,Onze nieuwe dorpsbewoners willen we via de Bazaar laten zien dat zij van harte welkom zijn."

De Bazaar Boxtel duurt zondag 17 juli van 11.00 tot ongeveer 19.00 uur en is gratis toegankelijk.