TAFEL 25 EN DE SCHOFFEL DOEN MEE

'Keukenbazen' koken met lokale producten

Burgemeester Mark Buijs zou in oktober wel eens de Smaakburgemeester van Nederland kunnen worden. Daar is wel iets voor nodig: meedoen en daarna winnen in de tweede editie van Keukenbazen. Dat is een kookwedstrijd voor kinderen tussen 10 en 12 jaar in achttien Brabantse gemeenten van de zogeheten AgriFood Capital.

AgriFood Capital is een initiatief van een aantal gemeenten in Noordoost-Brabant die samen met ondernemers en onderwijsinstellingen werkt aan één doel: deze regio omvormen tot een topregio in de productie van voedsel. Een van de acties die tot meer bekendheid van de AgriFood Capital moet leiden, is de kookwedstrijd Keukenbazen.

Na de zomervakantie worden kinderen in achttien gemeenten, waaronder ook Boxtel, uitgedaagd om mee te doen aan de Keukenbazen. De voorbereidingen voor de leukste en spannendste kookwedstrijd voor kinderen zijn in volle gang, zo maakte de organisatie deze week bekend. Vorig jaar namen 150 kinderen deel en ging de hoofdprijs naar Cuijk.

PROMOTIEFILMPJE

Tijdens Keukenbazen krijgen kinderen de opdracht een menu met lekkere en gezonde producten uit de eigen regio samen te stellen. Deelnemers gaan in teams van twee, drie of vier kinderen de strijd aan; per gemeente gaat na een strenge maar rechtvaardige jurering één team door naar de finale. Die wordt zaterdag 15 oktober gehouden in het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch.

De jurering in Boxtel is in handen van kok Raymond Verveer van restaurant Tafel 25 aan de Rechterstraat. Burgemeester Buijs heeft inmiddels in dit restaurant een promotiefilmpje opgenomen, dat binnenkort te zien is op de Facebookpagina van Keukenbazen. De jonge koks kunnen hun gezonde en lokale producten aanschaffen bij biologische boerderij De Schoffel aan de Mijlstraat. Bij De Schoffel kunnen kinderen terecht voor onder meer tomaten, komkommers en paprika's uit eigen


Vrijwilligers Slowlands

Festival Slowlands, dat op 2, 3 en 4 september plaatsvindt in de Boxtelse spoorzone, is op zoek naar vrijwilligers, bijvoorbeeld in de decorbouw of tijdens het evenement. ,,We dragen deze mensen een warm hart toe en kunnen de steun van vrijwilligers goed gebruiken", laat de organisatie weten. Woensdag 20 juli wordt vanaf 20.00 uur een informatieavond gehouden aan de Wilhelminastraat 2 te Boxtel. Belangstellenden kunnen ook een e-mail sturen naar vrijwilligers@slowlands.nl of kijken op www.slowlands.nl.

tuin en andere groenten die via biologische groothandels worden aangeboden. Verder dienen hier ook appels, peren, bananen en citrusvruchten gekocht te worden en kunnen de kinderen er terecht voor varkens-, rund- en kippenvlees, allerlei kazen, zuivel, brood en droogwaren.

Partners van Keukenbazen zijn EMTÉ supermarkten, Koning Willem I College en Rabobank. De wedstrijd maakt deel uit van de Dutch Agri Food Week 2016 waarin voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie centraal staan. Boeren, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan veilig en gezond voedsel.


Waardering

voor Ecotap

in Brabant

Ondernemer Kees van Bergen van het Boxtelse bedrijf Ecotap is met 45 andere vertegenwoordigers van het Brabantse bedrijfsleven gehuldigd als ambassadeur van innovatief werkgeverschap. Gedeputeerde Bert Pauli van Noord-Brabant installeerde de ondernemers vorige week in het provinciehuis.

De ondernemers worden door de provincie beschouwd als vertegenwoordigers van een vernieuwende aanpak. Voor het derde jaar achtereen neemt een groep Brabantse ondernemers de rol van ambassadeur op zich. Door andere werkgevers te inspireren werken deze ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf volgens de provincie aan een sterke en sociale regionale economie.

De ambassadeurs, ook wel omschreven als Brabants Besten, dragen volgens de provincie bij 'aan een vitale, goed opgeleide en flexibele beroepsbevolking'. ,,Ze zorgen dat hun medewerkers met plezier naar hun werk gaan en dat de concurrentiepositie van hun bedrijf wordt versterkt", aldus het provinciebestuur. Ze zetten zich niet alleen in voor innovatie, maar nemen ook mensen aan met een afstand tot de arbeidsmarkt of halen personeel terug uit lagelonenlanden.

Ecotap is een specialist in het maken van veilige, herkenbare en vandalismebestendige oplaadpunten voor diverse elektrische voertuigen. ,,Wij helpen zowel particulieren als bedrijven duurzaam op weg en hebben door de jaren heen mooie projecten weten te realiseren", stelt het bedrijf op haar website. ,,Van het aanleggen van een complete laadinfrastructuur tot het plaatsen van een laadpunt thuis voor de deur: Ecotap maakt het mogelijk."