Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

Racheal Botha: verhalen vertellende zangeres

'Muziek is de rode draad in mijn leven'

Tijdens de Bazaar Boxtel kunnen bezoekers genieten van de prachtige liederen van zangeres Racheal Botha. Maar de zangeres - afkomstig uit Zambia en thans woonachtig in Nederland - doet meer dan alleen zingen; met hart en ziel zet ze zich in voor Afrika, het werelddeel waar ze zo gelukkig is geweest. ,,Het is en blijft mijn thuis."

MARIËLLE WIJFFELAARS

Racheal werd geboren in Lusaka, de hoofdstad van het Afrikaanse land Zambia. Zang en muziek speelden een grote rol in het gezin Botha en op zevenjarige leeftijd trad Racheal toe tot het kerkkoor, drie jaar later resulteerde dat in haar eerste studio-opname. ,,Een mooie tijd", zo blikt ze terug. ,,Ik zou niet weten wat ik zonder muziek zou moeten, het is mijn lust en mijn leven. Ik zing echt de hele dag door." Op haar vijftiende won Racheal MUVI TV TeenStar Zambia en vanaf dat moment nam haar zangcarrière een vlucht. Ze trad op in shows met allerlei artiesten uit Zambia en Zuid-Afrika en werd een échte beroemdheid.

DE LIEFDE...

In 2010 deed Racheal mee aan de voorstelling 'Daughters of Africa: The hope of a continent'. Het was deze productie die haar wereld op z'n kop zette. Daughters of Africa bestond uit twaalf vrouwen uit diverse Afrikaanse landen die onder leiding van regisseur Leoni Jansen een wervelende muzikale show neerzetten. Racheal: ,,We zongen liederen uit elkaars landen en hadden veel lol met elkaar. Het was een heel dierbare periode in mijn leven." De groep bezocht ook Nederland en trad op in het koninklijk theater Carré. ,,Koningin Máxima was daarbij aanwezig", glundert Racheal. ,,Ik heb haar na afloop ook ontmoet, wat een leuke vrouw. Ze keek naar ons als mensen, niet alsof we zielige Afrikaanse vrouwen waren. Dat waardeerde ik zeer."

Het is tijdens deze tour dat ze haar partner ontmoet en in 2012 verhuist ze om die reden naar Nederland. Een beslissing die ze vol overgave neemt. ,,De liefde hè, dat doet dit soort dingen met je", zegt ze lachend. ,,Maar eerlijk waar, ik mis mijn land en familie heel erg. We hebben gelukkig veel contact via Skype, maar dat is niet hetzelfde als elke dag bij elkaar zijn, elkaar aanraken en samen zingen."

Het contact met haar familie houdt ze ook in stand via school en weeshuis Juema dat ze in 2010 opende in Lusaka. Met 650 leerlingen is Juema een belangrijke voorziening in de hoofdstad van Zambia geworden. Racheal: ,,Ik wilde iets doen voor kinderen die het zoveel slechter hebben dan ik en die géén familie hebben om op terug te vallen. Ik ben nog elke dag blij en gezegend met mijn familie en die dankbaarheid wilde ik omzetten naar iets concreets. Dat werd Juema." De school en het weeshuis worden geleid door familieleden van Racheal, het benodigde geld is onder meer afkomstig uit de cd-opbrengsten van de zangeres.

GEEN POLITICUS

Na haar deelname aan talentenjacht The Voice of Holland in 2015, startte de zangeres met haar band Racheal Botha & Sons Of Africa. De muziek is geïnspireerd op gospel jazz, R&B en kent duidelijk Afrikaanse invloeden. Racheal: ,,We hebben meerdere cd's uitgebracht en op het podium staan is een feestje. We hopen dat over te brengen aan het publiek. Muziek is voor mij ook een manier om verhalen te vertellen en mensen bewust te maken van dingen die er spelen. Het gaat allemaal over het leven en de dromen."

Tijdens de Bazaar Boxtel verzorgt Racheal ongetwijfeld een indrukwekkend optreden én zal ze enkele kramen bezoeken en vertellen over haar stichting. Over één ding is ze heel stellig: ze wil geen spreekbuis voor haar land worden. ,,Ik ben geen politicus", zegt ze. ,,Ik kan mensen veel vertellen over Zambia, maar om te weten hoe het er is, moet je het gewoon bezoeken. Pas dan kun je Afrika écht ervaren. Ik vecht voor Afrika en wil dit continent op de kaart zetten. Dát is mijn doel in het leven en mijn droom is dat iedereen kan ervaren hoe bijzonder Afrika is. Of ik ooit nog terug ga? Only God knows..."


Improvisatie op

Bazaar Boxtel

Theatergroep Trappaf is zondag 17 juli te gast op de Bazaar Boxtel. De groep verzorgt improvisatievoorstellingen in park Molenwijk.

De leden van Trappaf zijn geïnspireerd door programma's als De Lama's en de Grote Improvisatieshow.

De voorstellingen in Molenwijk vinden plaats om 11.00, 12.30, 14.00, 15.30 en 17.00 uur.