De gietijzeren ornamenten die vorig jaar door wethouder Herman van Wanrooij (tweede van rechts) en de projectgroep '150 jaar spoor Boxtel' werden teruggehaald naar Boxtel keren terug op het Stationsplein, zo is het plan. (Foto: Peter de Koning).
De gietijzeren ornamenten die vorig jaar door wethouder Herman van Wanrooij (tweede van rechts) en de projectgroep '150 jaar spoor Boxtel' werden teruggehaald naar Boxtel keren terug op het Stationsplein, zo is het plan. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Gemeente ontvangt 380 zienswijzen

'Parkeerplannen zijn te duur én te ingewikkeld'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De parkeerplannen in het centrumgebied houden de gemoederen in Boxtel al geruime tijd bezig. Blauwe zones, parkeervergunningen, betaald parkeren; het zijn onderwerpen die leven bij omwonenden, ondernemers én centrumbezoekers. Niet verwonderlijk dus dat de gemeente Boxtel meer dan 380 zienswijzen ontving op de verkeersbesluiten over het parkeren in Centrum en Breukelen-Zuid. De besluitvorming laat daarom nog even op zich wachten...

De zienswijzen richten zich op diverse onderdelen van de plannen en zijn volgens de gemeente Boxtel voorzien van zeer uitgebreide argumenten. ,,Er is wel een aantal hoofdlijnen te benoemen", meldt een woordvoerder van de gemeente. ,,Een veelgestelde vraag is of de verkeersbesluiten wel aansluiten bij de parkeerproblemen zoals omwonenden die beleven. Volgens hen is de parkeersituatie flink veranderd, hierdoor zouden plannen niet meer passend zijn."

Het gekozen systeem voor parkeerregulering is volgens veel mensen te duur en te ingewikkeld. ,,Er is onduidelijkheid over de kosten en de hoogte van bedragen", aldus de gemeente Boxtel. Voorts maken belanghebbenden zich zorgen over de parkeermogelijkheden voor bezoekers en zou het exclusieve gebruik van parkeerplaatsen botsen met het aantal beschikbare plaatsen.

Tot slot voelen belanghebbenden zich niet betrokken bij de besluitvorming én zouden ze onvoldoende geïnformeerd zijn over de gang van zaken. In de zienswijzen komt onder meer naar voren dat inspraak en participatie al lang geleden plaats hebben gevonden en de genomen besluiten komen volgens de belanghebbenden niet overeen met het geschetste beeld.

Het college van B. en W. is momenteel druk bezig om de zienswijzen te bekijken. Ook wordt onderzocht of een gefaseerde invoering kan starten met een minimaal aantal reguleringsmaatregelen. De definitieve besluitvorming én uitvoering van de plannen laat nog een tijd op zich wachten, het college wil eerst de gefaseerde invoering nader bekijken. Als bezwaarmakers besluiten juridische stappen te ondernemen, kan het nog langer duren voor de nieuwe regels worden ingevoerd.


herinrichting in april volgend jaar

Aanpak Stationsplein
staat bol van verbindingen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een zaterdag in april 2017. De Parallelweg Zuid, Parallelweg Noord en Stationsstraat zijn een dag lang gedeeltelijk afgesloten voor verkeer. Verschillende ploegen, die volledig bestaan uit vrijwilligers, werken aan het Stationsplein in Boxtel, zodat de plek wordt getransformeerd tot een toegangspoort tot Het Groene Woud. Dit is al langere tijd een droom van wethouder Herman van Wanrooij. Inmiddels lijkt die droom werkelijkheid te worden...

De eerste keer dat Van Wanrooij zich realiseerde dat er iets aan het Stationsplein in Boxtel moest gebeuren, was vorig jaar in de aanloop naar de festiviteiten rond 150 jaar spoor in Boxtel. ,,Een rommeltje, zo zou je dit plein kunnen omschrijven, met amper groen en veel steen. Terwijl er zoveel mensen per trein naar Boxtel komen. Dit plein zou de toegangspoort tot het centrum van Het Groene Woud moeten zijn", aldus de wethouder. Hij ging op onderzoek uit en kwam er al snel achter dat er weinig budget was voor een herinrichting. ,,Er is een bedrag van 35.000 euro beschikbaar, terwijl medewerkers van de gemeente aangeven dat zo'n project doorgaans veel meer kost. Ik laat me hier echter niet door tegenhouden. De reconstructie komt er; dit gaan we écht doen. Maar pas als alle seinen op groen staan, ga ik beginnen", zegt Van Wanrooij.

De wethouder heeft het project nu ruim een jaar onder zijn hoede en er zijn al behoorlijk wat vorderingen gemaakt. Er is een werkgroep samengesteld, daarnaast heeft Van Wanrooij de gemeentelijk projectopzichter ingevlogen om aannemers te benaderen. ,,We merken dat er volop animo is om mee te werken. Zo hebben we al toezeggingen van bedrijven die voor deze uitzondering machines tegen kostprijs beschikbaar stellen. Dat scheelt een slok op een borrel", legt Van Wanrooij uit. Daarnaast voert hij gesprekken met diverse partijen, zoals de NS. ,,Onlangs zijn twee managers hier op bezoek geweest. Zij concludeerden ook dat het Stationsplein er rommelig uit ziet en wilden graag kijken of vanuit de NS nog extra budget vrijgemaakt kan worden."

Van Wanrooij probeert zoveel mogelijk mensen bij de reconstructie te betrekken. ,,Zij kunnen met ideeën komen waar ik nooit bij heb stilgestaan." Zo heeft hij regelmatig contact met Ad Ligtenberg, Sjak Doms en Bert Snellaars, die deel uitmaakten van de projectgroep 150 jaar spoor. Zij hebben aangeboden hun netwerk te gebruiken en opperden onder meer het bankje, ontworpen door Bert Snellaars, een nieuwe plek te geven. ,,De plannen spreken ons aan, we werken er graag aan mee", aldus Ligtenberg. ,,Wat ons vooral opvalt is dat er behoorlijk wat borden met plattegronden en routes op het plein staan. Dat moet anders kunnen."

shared space

Inmiddels is een aantal ontwerpen van het toekomstige plein gemaakt. Niet alles is al definitief, maar duidelijk is dat er een zebrapad komt tussen restaurant Plein2 en het NS-station. Het plein wordt ingericht volgens het verkeersconcept 'Shared space', waarbij richtinggevende kenmerken, zoals paaltjes zoveel mogelijk afwezig zijn. ,,Het wordt als het ware één ruimte waar iedereen gebruik van maakt", legt Van Wanrooij uit. Hij benadrukt dat de autoweg blijft bestaan, maar dat de paaltjes naar alle waarschijnlijkheid worden verwijderd. Bij alle werkzaamheden worden bestaande materialen voor zover mogelijk hergebruikt. Dat geldt ook voor materiaal dat momenteel zonder concrete bestemming op de werven ligt.

Het huidige fietspad verdwijnt en maakt plaats voor groen. ,,We willen grote plantenborders realiseren. Mogelijk vragen we tuinbedrijven een bak te adopteren en te zorgen voor het onderhoud", aldus Van Wanrooij. En mogelijk komt er een extra kunstwerk bij. ,,Op de gemeentewerf ligt een marmerblok, afkomstig uit de voormalige Maria Reginakerk. We proberen een kunstenaar te inspireren hier iets van te maken." Ook de gietijzeren perronkap-ornamenten met 'Pegasus-paardjes' keren terug. ,,Er zijn plannen genoeg voor dit plein", aldus Van Wanrooij. ,,Je moet er alleen wél in geloven."

De wethouder had in eerste instantie september in zijn hoofd als startsein voor de reconstructie, maar mikt nu op een zaterdag in april. ,,Ik zie het helemaal voor me: na een dag hard werken met vrijwilligers, genieten we met bij en met de horecaondernemers van een prachtig plein..."