Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Wijk én buurtvereniging In Goede Aarde bestaan tien jaar

'Plat gezegd: het draait om gezelligheid'

Lonneke Hoondert

Toen in 2004 het landschapsontwerp voor het Newtonplein in de nog te bouwen wijk In Goede Aarde werd gepresenteerd, hoopten de architecten dat dit dé ontmoetingsplaats van de buurt zou worden. En ze kregen gelijk. Het speeltuintje lokt dagelijks vele kinderen en in hun kielzog nemen ze hun ouders mee, die vaak een praatje met elkaar maken. Het ellipsvormige plein was zaterdag dan ook dé locatie voor het jaarlijkse buurtfeest. Dit keer met een bijzonder tintje: zowel de wijk als de buurtvereniging vieren dit jaar het tienjarig bestaan.

Bestuursleden Dayenne Maas, Eddy van Rooij, Sander Ewald, Carla de Bresser en Chester Teulings waren zaterdag al vroeg in touw om het buurtfeest in de speeltuin op het Newtonplein aan te kleden. ,,Vanochtend hebben we eerst tweehonderd ballonnen opgeblazen", lacht Teulings. De drijvende krachten achter de buurtvereniging proberen jaarlijks een aantal activiteiten te organiseren om buurtgenoten samen te brengen.

,,Heel plat gezegd: het draait vooral om gezelligheid", zegt Teulings met een knipoog. En gezellig, dat was het tijdens het buurtfeest van buurtvereniging In Goede Aarde. De vereniging en de wijk vieren hun tweede lustrum en hoewel elk jaar een straatfeest met barbecue wordt georganiseerd, pakte het bestuur deze editie extra uit. De Boxtelse band vanBakkus luisterde het festijn op met hun muzikaal oeuvre én voor het eerst was er een toetjesbuffet.

Kopersvereniging

De buurtvereniging ontstond tien jaar geleden en kwam voort uit de kopersvereniging van de toen nog te bouwen huizen aan het Newtonplein. ,,Met die club besloten we tien jaar geleden een buurtfeest te organiseren. Dat was de basis. Daar kwamen verschillende activiteiten bij, zoals paaseieren zoeken", vertelt Ewald. ,,We proberen steeds dingen uit. Zijn er veel aanmeldingen, dan gaat het door. Zo niet, dan proberen we de volgende keer wat anders", voegt De Bresser daar aan toe.

De kinderactiviteiten vormen de basis van de agenda van de buurtvereniging. ,,Maar ook voor mensen zonder kinderen is het leuk om lid te worden. De barbecue van vandaag is daar een uitstekend voorbeeld van", vindt De Bresser. Teulings onderstreept haar woorden. ,,Het is raar maar waar, ieder jaar ontmoet ik tijdens het buurtfeest weer nieuwe mensen terwijl het verloop in de buurt toch echt niet heel groot is."

Sociale cohesie

Op De Bresser na, die nu acht jaar in de wijk woont, zijn alle bestuursleden bewoners van het eerste uur. Ze peinzen er dan ook niet over In Goede Aarde te verruilen voor een andere plek. ,,Je merkt dat het Newtonplein een écht trefpunt is. Dat zorgt voor sociale cohesie. De mensen zijn hier open en je maakt makkelijk contact", vertelt Teulings. Maas is het daar mee eens. ,,Een groot aantal bewoners komt van buiten Boxtel. Waar je soms moeilijk ergens tussenkomt, omdat mensen elkaar al jaren kennen, is dat hier juist niet het geval. Ook omdat de wijk nog zo nieuw is."

De bestuursleden staan de komende jaren wel voor een uitdaging vinden ze. ,,De gemiddelde leeftijd van de wijk is aan het stijgen. De kleine kinderen worden tieners en we willen hen graag binnen boord houden. We moeten bedenken hoe we hen kunnen blijven betrekken bij de buurt", zegt Van Rooij.

De buurtvereniging heeft een tijdje 'geflikflooid' met De Kleine Aarde voor een clubhuis. ,,Dat is uiteindelijk niet gelukt. Maar ik vind het wel een gemis, dat we in Munsel en In Goede Aarde geen gemeenschapshuis hebben. Zeker als we straks allemaal ouder zijn", aldus Ewald. Toch ziet het bestuur hier geen rol voor zich weggelegd. ,,We zijn geen belangenvereniging of politieke entiteit. Daar houden we ons buiten", benadrukt De Bresser. ,,We proberen wijkbewoners wel te laten participeren. We moedigen anderen aan om zelf ook iets op touw te zetten. Als ze daarbij hulp nodig hebben, staan we altijd voor ze klaar", voegt Maas daar aan toe. Het jaarlijkse Halloweenfeest, dat georganiseerd wordt door enkele ouders in de buurt, is daar een geslaagd voorbeeld van. ,,Er komen zelfs kinderen uit andere wijken naar In Goede Aarde om hier aan mee te doen."

Genieten

De inspanningen van de vijf bestuursleden wierpen vruchten af: liefst tweehonderd buren brachten zaterdag een koelbox vol lekkers en een picknickkleedje mee en genoten samen van de zon, een glaasje wijn, de barbecue en de muziek. Ook de kinderen vermaakten zich prima tijdens het buurtfeest. Naast een zeephelling waren er verschillende opblaasattracties, waar ze zich tot in de avond op uitleefden. ,,Je komt elkaar vaak tegen in de wijk, maar bent druk met werk en verplichtingen. Daarom is het leuk om één keer per jaar samen te komen. Ik vind het dan ook een gezellig feest", besluit buurtbewoner Reinier Eekelaar.

Lieke de Rooij (9) beschildert samen met haar vriendinnetjes een groot schildersdoek. Daarop mogen ze van alles schrijven en tekenen, als het maar met het tienjarig jubileum te maken heeft. ,,Het is feest en dat vier ik vandaag samen met mijn vrienden en vriendinnen. Dat heb ik allemaal verwerkt in dit schilderij", glundert ze. ,,Ik vind het goed georganiseerd, vooral omdat er veel opblaasattracties zijn." Niet alleen vandaag, ook op andere dagen is ze in de speeltuin op het Newtonplein te vinden. ,,Behalve als het regent."

Wijkbewoner van In Goede Aarde en benieuwd naar de activiteiten? Kijk dan op de Facebookpagina Buurtvereniging In Goede Aarde. Aanmelden als lid? E-mail naar ingoedeaarde@live.nl.

FOTO BOVEN: Kinderen leven zich uit op een opblaasattractie tijdens het jaarlijkse buurtfeest van buurtvereniging In Goede Aarde (Foto's: Peter de Koning).

De bestuursleden van buurtvereniging In Goede Aarde (v.l.n.r.): Chester Teulings, Sander Ewald, Carla de Bresser, Dayenne Maas en Eddy van Rooij.