Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Ambrosius verbouwt ontvangstruimte in september

Zoete schenking aan de Voedselbank

Lonneke Hoondert

Jasper Derks, voorzitter van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius laadde samen met Evert van Houtum van de Boxtelse Voedselbank de kratten in. In het kader van haar 250-jarig jubileum deelt de imkersvereniging het hele jaar door cadeautjes uit. Zaterdag was de Voedselbank aan de beurt: die ontving in bijenhal 't Raathuis in park Molenwijk honderd potten honing.

Van Houtum is een man van weinig woorden, maar duidelijk in zijn nopjes met de gift. ,,We zijn er heel blij mee", zegt hij tegen Derks die hem symbolisch een potje van het zoete goud overhandigde. ,,We dragen deze potten met liefde en plezier over. We willen mensen die dit nu door hun omstandigheden niet zo snel zouden kopen graag cadeau doen", aldus de voorzitter.

De oudste imkervereniging van Nederland wil graag meer contact en verbinding met de Boxtelse inwoners en grijpt haar 250-jarig bestaan aan om dit te bewerkstelligen. De Boxtelse imkers proberen zo meer bekendheid te verwerven voor de bij en voor hun eigen activiteiten. Dat deden zij eerder dit jaar al met hun bomenactie, waarbij 85 Boxtelse en Essche tuinenbezitters een bijenboom cadeau kregen. ,,En hoewel we elk jaar aanwezig zijn op het Herfstfestijn in oktober, willen we deze editie extra uitpakken met bijvoorbeeld proeverijen van honingbier", verklapt Derks.

Ontvangstruimte

In hun wens om meer in contact te komen met de Boxtelse bevolking, begint Sint-Ambrosius bij de allerkleinsten. Hoewel de imkers regelmatig aanvragen krijgen van scholen voor educatie zouden ze toch graag wat vaker kinderen in 't Raathuis ontvangen. Derks: ,,Dankzij een gift van de gemeente kunnen we kinderen voorlichting geven en hen bewust maken van het belang van de bij. Vaak weten ze niet hoe nuttig dat beestje is."

Docenten en hun leerlingen zijn van harte welkom bij de bijenhoudersvereniging, maar zullen nog wel even geduld moeten hebben. ,,We ontvangen nu nog twee klassen en dan gaan we dicht. We gaan de ontvangstruimte verbouwen en groter maken. Het is nu te klein voor dertig mensen. Met meer ruimte kunnen we de bijen beter laten zien." De vergunning is inmiddels binnen en na de zomer gaat Sint-Ambrosius verbouwen.

Imkerijdag

Zaterdag stond niet alleen in het teken van de donatie aan de Voedselbank. Het was tevens de jaarlijkse open imkerijdag. Tussen tien en drie uur was iedereen welkom om de bij van dichterbij te bewonderen in 't Raathuis.

Hoewel de bijen het eerder deze week rustig aan deden vanwege de kou, was daar zaterdag geen sprake van. Bezoekers konden met eigen ogen zien hoe het kleine insect aan de benaming 'bezige bij' komt. Honderden bijen vlogen af en aan met nectar en stuifmeel naar de tientallen bijenkasten die in de bijenhal opgesteld staan. ,,Het is nu de tijd waarin de bijen de honing volop binnenhalen. De afgelopen twee dagen was het prachtig weer en de bomen staan in bloei. Dat zijn voor de bij ideale omstandigheden", licht Derks toe. ,,Over twee weken is het seizoen voor hen jammer genoeg voorbij. Dan halen we de wintervoorraad honing die zij hebben opgebouwd eraf en krijgen de bijen van de imkers suikerwater zodat ze sterk de winter door kunnen komen."

Imidacloprid

Vorige week kondigde staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken met een brief aan de Tweede Kamer een verbod op het insecticide imidacloprid aan, dat door veel tuinders gebruikt wordt op hun gewassen. Het verbod op het bijengif ging direct in. Van Dam meent dat de risico's van het gif te groot zijn. Hij volgde daarmee het besluit van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB). Het insecticide wordt in verband gebracht met de massale bijensterfte van de afgelopen jaren.

Uiteraard toonden de imkers van Sint-Ambrosius zich verheugd over het verbod. ,,Maar er zijn uiteraard nog veel meer insecticiden die we liever zouden zien verdwijnen", vertelt Derks. Hoewel de bijenpopulatie inderdaad heeft te lijden onder het gebruik van insectengif verging het de bij het afgelopen jaar relatief goed. ,,Inderdaad, de bijensterfte liep terug. Maar dat is nog geen garantie voor komend jaar. De bij heeft het nog altijd zwaar te verduren dankzij landbouwgif en mijten waar ze zich slecht tegen kunnen verweren."

Derks geeft aan dat imkers ook zelf het verschil kunnen maken wat betreft het welzijn van de bij. ,,Imkeren is een lastig vak. Om te zorgen dat de bijen de winter overleven, probeer je de juiste omstandigheden te creƫren. Dat kan door te zorgen voor verschillende bijenplanten in de omgeving en door bijvoorbeeld ook de gemeente hier in te adviseren. Door verschillende planten in te zaaien, krijgen de bijen gevarieerd voedsel. Dat maakt ze sterk."

FOTO BOVEN: Voorzitter van Boxtelse Bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius Jasper Derks (rechts) helpt Evert van Houtum van stichting Voedselbank met het inladen van honderd potjes honing. In het kader van haar 250-jarig bestaan doneerde Ambrosius het zoete goud aan de Voedselbank. (Foto: Peter de Koning).


MAAK KENNIS MET HISTORISCH BOXTEL

Wandelen met VVV-gids
langs Binnendommeltjes

Na een eerste reeks middag- en avondwandelingen, gaan de gidsen van de VVV Boxtel komende week op pad langs de Binnendommeltjes van weleer en naar de Sint-Petrusbasiliek. In totaal biedt de VVV in de zomermaanden juli en augustus zes verschillende avondwandelingen aan.

Woensdagavond 20 juli maken wandelaars kennis met de geschiedenis van de Boxtelse Binnendommeltjes. Deze waterlopen hebben negen eeuwen lang door Boxtel gestroomd. Eerst alleen rond de mottenburcht waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat en twee eeuwen later is ook de nieuwe dorpskern met water omsloten, dit met de aanzet van een eerste stadsstructuur. Het is interessant te zien hoe de heren van Boxtel hun waterhuishouding regelden waarbij de Dommel optimaal werd ingezet. Wandel mee en ervaar 'Boxtel Binnen de Bruggen', de naam die de kern van Boxtel heel lang heeft gedragen. De wandeling start om 19.00 uur bij het VVV-kantoor aan de Markt.

Donderdag 21 juli staat een wandeling naar de Sint-Petrusbasiliek op het programma. De excursie voert langs het oudste gedeelte van de Boxtelse kern. Men ontdekt hoe het religieuze en het profane leven eeuwen lang met elkaar waren versmolten. De kanunniken en de zusters Clarissen, de overheersing van het protestantisme en de opkomst en ondergang van het Rijke Roomse Leven. Het Bloedwonder met zijn bloedprocessie, die door de eeuwen heen zijn waarde heeft weten te behouden. Als toegift gaan de kerkdeuren open.

Het zomerprogramma van de VVV-rondleidingen omvat dit seizoen de volgende excursies: route Sint-Petrusbasiliek: 21 juli en 17 augustus; route Kasteel Stapelen: 28 juli en 11 augustus; Molenroute: 27 juli; Binnendommeltjestocht: 20 juli en 4 augustus; route Stationskwartier: 3 augustus en 18 augustus; Breukelentocht: 10 augustus en 25 augustus. De Breukelentocht start telkens om 19.00 uur bij de voormalige Heilig Hartkerk.

Deelnemers dienen zich tijdig te melden op de plek waar de excursie van start gaat. Vooraf aanmelden kan bij de VVV Boxtel via (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01. E-mail: rondleidingen@vvvboxtel.nl.