Afbeelding
Foto: Lonneke Hoondert

BRABANTS CENTRUM ZOMERCOLUMN (2)

Zomer is: een frisse duik in het hondenzwembad

In de zomermaanden juli en augustus nemen de redactieleden van Brabants Centrum om de beurt de pen ter hand voor een zomercolumn. Een herinnering aan een eerste vakantieliefde. Voor het eerst naar de camping. Een beschrijving van een paradijselijk plekje ver weg van huis. Of gewoon genieten in Boxtel, op een terrasje op de Markt. Vandaag deel 2.

Lonneke Hoondert

Of de mussen nu van het dak vallen of je vingers er bijna afvriezen: hond Beer is áltijd te porren voor 'een rondje'. Met niet aflatend enthousiasme, haalt ze dan ook immer het maximale uit haar wandeling.

Eenmaal de riem om en de deur uit, wordt eerst gekeken of de buurkat toevallig onder de auto zit. Zo ja: dan wordt er gespeeld en gesnuffeld. Vervolgens moet er opgewekt geblaft worden naar alle voorbijgangers die toevallig haar pad kruisen én wordt de straat nauwlettend in de gaten gehouden. ,,Loopt daar in de verte misschien een ander hondje of zit er wellicht een vogeltje of konijn in de bosjes?", zie je haar denken. ,,Hmm, spelende kindjes. Die bal wil ik ook wel hebben." Althans, zo stel ik me de gedachtegang van mijn hond voor, die na negen jaar nog altijd even speels is als een puppy. Rustig aan doen, staat écht niet in haar woordenboek. En dát levert in de zomermaanden na de dagelijkse wandelingen nogal eens een oververhitte viervoeter op.

Met een zo goed als waterdichte vacht die ingesteld is op de regenachtige heuveltoppen van Wales – Beer is een Welsh Corgi Pembroke, een klein herdersras dat van oorsprong in druilerig Engeland grazende koeien bewaakt – wordt het behoorlijk warm als je jezelf zo druk maakt als deze dame.

Toen ik van een dierenarts de tip kreeg om Beer een eigen zwembadje cadeau te doen, zodat ze af kon koelen na een blokje om, moest ik vooral heel hard lachen. Maar ja, de liefde voor de hond kent geen grenzen en ook geen schaamte. En dus prijkt er in mijn tuin al jaren een blauwe schelp. Die dient niet als zandbak voor klein grut, maar als pierenbadje voor mijn 'hondenkind'. De beste 7,99 euro die ik ooit gespendeerd heb, blijkt achteraf.

Als de temperaturen oplopen, duikt Beer na een wandeling steevast haar zwembad in om af te koelen. Plonzend, spetterend, poedelend, happend naar water, er uit én er weer in. Deze Corgi krijgt er geen genoeg van. Laat die zomer dus maar beginnen. En het voordeel: door die dikke waterafstotende Engelse vacht kan ze na één keer uitschudden zo goed als droog naar binnen.

FOTO ONDER: Voor hond Beer is het pas zomer als de blauwe schelp van zolder wordt gehaald. Zodra het kwik oploopt, neemt ze na elke wandeling een verfrissende duik in haar 'zwembadje'. (Foto: Lonneke Hoondert).