KUNST & KITSCH IN MUSEUM BOXTEL

Heel veel verhalen over 180 objecten in MuBo

Jan en Marianne Juffermans zijn reislustig. De voorbije decennia bezochten ze meer dan veertig landen in Europa, Azië en Afrika. Het stel dat sinds 1978 in Boxtel woont en op tal van fronten actief is, verzamelde tijdens die reizen kunst- en gebruiksvoorwerpen, ambachtelijke spullen en … kitsch. Een kleine greep uit hun verzameling is vanaf zaterdag 16 juli te zien in museum MuBo.

Onder het motto 'Rond de Aarde in 180 objecten' toont het echtpaar Juffermans van 16 juli tot en met 25 september haar fraaiste voorwerpen. Ter gelegenheid van de expositie verzorgen beiden op zondag 17 juli om 11.15 uur een lezing met dia's waarin de verhalen achter een aantal bijzondere voorwerpen worden verteld. Natuurlijk geven zij een uitleg over het object, maar ook komt een mix van ontroerende, nostalgische, grappige, leerzame en interessante anekdotes aan bod.

FLORENCE

Fraai zijn de voorwerpen die in Azië werden verzameld. Tijdens een begin jaren zeventig gemaakte reis stuurde het echtpaar met de regelmaat van de klok pakketten naar huis met daarin hun fraaiste aankopen. Een pronkstuk vormt een klein houten tempeltje, vervaardigd in India met heel veel illustraties. De meeste recente voorwerpen werden gekocht in Italië. Het echtpaar Juffermans verbleef enkele maanden in Florence. Daar maakten ze uitgebreid kennis met de Renaissance.

Hun collectie is door de jaren heen uitgegroeid tot zo'n 1.350 objecten, waarvan een selectie van 180 – afkomstig uit 42 landen - te zien is in MuBo. Ze zijn allemaal voorzien van korte teksten met uitleg. Een groot fotoboek en twee supplementen met daarin een totaaloverzicht van de verzameling ligt ook ter inzage. Het boek verscheen in een gelimiteerde oplage en toont een selectie van de zogeheten Juffermans-Zandbergen Collectie.

DUURZAAMHEID

Jan en Marianne Juffermans zetten zich al vele jaren in voor de Boxtelse gemeenschap en gelden als warme pleitbezorgers van een duurzame wereld. Na zijn afscheid van De Kleine Aarde is Jan Juffermans nog altijd actief op het gebied van duurzaamheid. Zo is hij actief voor het Platform Duurzame en Solidaire Economie en de werkgroep Voetafdruk Nederland. In Boxtel is hij lid van Transition Town. Marianne Juffermans werkte als administrator voor zowel de Witte Paters als de Witte Zusters en is als vrijwilliger actief. Verder is ze voorzitter van het dagelijks bestuur van de Wmo-Adviesraad in Boxtel.

De lezing in MuBo start zondag om 11.15 uur en duurt tot ongeveer 13.00 uur. Het museum is vanaf 10.45 uur geopend. De entreeprijs voor de lezing is voor volwassenen 3,50 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder twee euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang, mits onder begeleiding van een volwassene. Aanmelden kan via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefonisch via nummer 06-16 04 18 98.


Veel stemmen BOT2016

Inwoners van Boxtel hebben deze week massaal gestemd op de zestien genomineerden voor de Boxtelse Ondernemers Trofee, die op 10 november wordt uitgereikt door JCI Dommelland. Ruim 5.000 stemmen zijn uitgebracht. Tijdens de ZON-ondernemersborrel in Classic Park worden hedenavond de zes finalisten bekendgemaakt. Brabants Centrum zal de uitslag later vanavond digitaal melden.