Discussie over 'salamitactiek'

Hoorzitting over locatie van JOP in Boxtel-Oost

Lonneke Hoondert

De herinrichting van de Dr. De Brouwerlaan is in volle gang. Maar waar de reconstructie van het riool en het wegdek van de belangrijke verkeersader van Boxtel-Oost voorspoedig verloopt, is het nog onzeker waar de Jongerenontmoetingsplaats (JOP) terecht moet komen. Die was gesitueerd op de hoek met de Hendrik Verheeslaan, maar de gemeente wil de hangplek verplaatsen naar het grasveld aan de Hobbendonkseweg. Dit tot onvrede van een groep bewoners van die straat. Zij dienden een bezwaarschrift in. Vorige week vond de hoorzitting plaats in het gemeentehuis.

De commissie bezwaar- en beroepsschriften van de gemeente Boxtel hoorde Arjan van der Zee, die samen met buurvrouw Natacha Pinas het bezwaarschrift indiende, evenals wijkambtenaar Gijs Schampers en juridisch beleidsmedewerker Monique van Geel. Van der Zee en Pinas zijn het oneens over de verplaatsing van de JOP en zijn ontstemd over de volgens hen 'ondoorzichtige' procedure die de gemeente gevolgd heeft om te komen tot een herinrichting van de Dr. De Brouwerlaan.

Drugsoverlast

De bewoners van de Hobbendonkseweg vrezen overlast van jongeren én van drugsdealers en wijzen op bijkomende parkeerproblemen. Ze spreken van 'een verplaatsing van het probleem'. Schampers gaf tijdens de hoorzitting aan dat er op de huidige locatie inderdaad sprake is geweest van dergelijke overlast. ,,In de zomer van 2014 escaleerde het bij de JOP. Dat hield verband met de ramadan. We hebben toen het ontmoetingspunt twintig meter verplaatst. De overlastmeldingen zijn daarna sterk afgenomen." Ook betwijfelde de ambtenaar of jongeren daadwerkelijk debet zijn aan de problemen rondom de JOP. ,,In de beleving van de wijk zijn de drugsoverlast en de jongerenvoorziening met elkaar verbonden. Met het weghalen van de JOP los je die overlast niet op. Die verplaatst zich door heel Boxtel, bijvoorbeeld ook bij Hoogheem. Die kwestie heeft onze volle aandacht, maar het blijft een lastig probleem."

Over de komst van de nieuwe skatevoorziening lopen de meningen van de buurt uiteen. Hoewel tegen de skateramp ook bezwaar is gemaakt, kon daartegen niet in beroep worden gegaan. ,,Die is omgevingsvergunning vrij", meldde de gemeente al eerder. De commissie vroeg zich in aanvulling daarop af waarom er voor de JOP wél een vergunning nodig is. Die kon echter niet worden aangemerkt als speelvoorziening en paste daarom niet in het bestemmingsplan van Oost.

Procedure

Ten aanzien van de procedure stelde bewoner Van der Zee dat de gemeente, door het opknippen van de plannen, wat betreft de plaatsing van de JOP ondoorzichtig heeft gecommuniceerd. Ook al zijn omwonenden betrokken bij de plannen, het was volgens hem tot aan de laatste ronde niet duidelijk waar de JOP zou komen. De voorzitter sprak van een 'salamitactiek' en gaf aan dat hij de gang van zaken graag aan bod wilde laten komen. Ambtenaar Schampers stelde dat de herinrichting van Oost een integraal plan betreft en dat de verplaatsing van de JOP al in een vroeg stadium vaststond. ,,Tijdens de Boxtel-Oostdag hebben we een conceptplan gepresenteerd waarop de JOP stond ingetekend." De commissie brengt binnen zes weken advies uit. Op basis daarvan neemt het college van B. en W. een nieuw besluit over de JOP.


Brandweer bevrijdt

jongeren uit lift

Negen jongeren hebben woensdagavond een halfuur vastgezeten in een lift bij het NS-station aan het Stationsplein in Boxtel.

De brandweer kwam ter plaatse om de jongeren te bevrijden. In de liftmachinekamer wisten de brandweerlieden de lift te laten zakken waarna de deur kon worden geopend. De jongeren waren opgelucht dat men door de brandweer was bevrijd.

Kinderdagverblijf

ontruimd na gaslek

De Boxtelse en Liempdse brandweer rukten woensdagmiddag wederom uit voor een gaslek aan de Dr. De Brouwerlaan in Boxtel-Oost ter hoogte van basisschool De Vorsenpoel. Tijdens boorwerkzaamheden werd een gasleiding geraakt. De gaslucht was in de wijde omtrek te ruiken.

De brandweer zette een groot deel van de omgeving rond het gaslek af, ook stuurde zij acht personeelsleden van De Vorsenpoel naar huis. Leerlingen waren op dat moment niet aanwezig in het gebouw. Ook het naastgelegen kinderdagverblijf werd ontruimd. Die kinderen werden ondergebracht in brede school De Wilgenbroek. Enexis repareerde de lekkage.