Betsie Geerts loopt al negentien jaar mee met de Vierdaagse van Nijmegen. Dit jaar viert ze haar jubileum: ze neemt voor de twintigste keer deel. (Foto: Wendy van Lijssel).
Betsie Geerts loopt al negentien jaar mee met de Vierdaagse van Nijmegen. Dit jaar viert ze haar jubileum: ze neemt voor de twintigste keer deel. (Foto: Wendy van Lijssel). Foto: Wendy van Lijssel

Gemondse loopt voor de 20e keer mee in Nijmegen

'De Vierdaagse is echt alle dagen feest'

Wendy van Lijssel

Dit jaar wordt van dinsdag 19 juli tot en met vrijdag 22 juli voor de honderdste keer de Vierdaagse van Nijmegen gehouden. Een bijzonder jubileumjaar. Aan de start staat dan ook Betsie Geerts uit Gemonde en ook zij heeft wat te vieren tijdens deze editie. Als het allemaal loopt, om maar eens in termen te blijven, speldt ze na afloop de '20' op haar vierdagenkruisje. Betsie is, zo zegt ze zelf, verslingerd aan deze Vierdaagse maar eigenlijk begon het allemaal met een geintje.

Betsie is een sportief mens. Een aantal keren in de week gaat de Gemondse naar de sportschool en het hele jaar door is ze aan de wandel. ,,Ik heb vroeger veel gezwommen en heb paard gereden. Toen mijn zonen Alwien en Weno wat ouder waren ben ik gaan lopen. Ik ben een echt buitenmens. Ik geniet van alles wat ik zie en hoor onderweg. Van de vogeltjes die fluiten tot de koeien in de wei", steekt ze van wal, om lachend toe te voegen. ,,Mij zie je niet wandelen met 'oortjes' in met muziek."

Veertig kilometer

Geerts is aangesloten bij de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). Die geeft elk jaar een boekje uit met wandelingen die in het hele land gehouden worden. De fanatieke wandelaarsters zoekt daarbij gericht naar wandelingen dicht bij haar woonplaats én bij voorkeur tochten van veertig kilometer lang. Dat is dan ook de afstand die ze al vele jaren loopt tijdens de Vierdaagse van Nijmegen. ,,Ik heb één keer vier dagen vijftig kilometer gelopen, maar dat vond ik niet prettig. Het ging me niet over de afstand. Omdat de start 's morgens al om vier uur is, heb ik die dagen niets anders gedaan dan lopen en slapen. Veertig kilometer heeft daarom mijn voorkeur", vertelt ze.

Haar jarenlange deelname aan dit wandelevenement begon eigenlijk met een grapje. ,,Een vriend van mijn man en mij vroeg me voor de gein om met hem samen de Vierdaagse te lopen. Het was al wat later op de avond en we hadden al een borrel op. Ik stemde echter direct toe en heb me daags erna al ingeschreven. Als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook voor", glundert ze. Het mooie van de grap is dat de vriend er na tien jaar mee stopte en Geerts doorging.

Wandelvakanties

De Gemondse is helemaal verslingerd aan de Vierdaagse van Nijmegen. ,,Ik loop het hele jaar georganiseerde wandelingen in binnen en soms buitenland. Ik heb al een aantal wandelvakanties ondernomen in onder andere Lapland, Ierland, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Toch valt dat allemaal in het niet bij de Vierdaagse. Die is met niks te vergelijken", zegt Geerts resoluut. Doordat ze al jarenlang meedoet, kent ze ondertussen een hoop andere deelnemers en zij haar. Toch loopt ze tijdens de Vierdaagse, sinds haar vriend stopte, alleen. ,,Dat vind ik allerminst erg. Ik start om kwart over vijf 's morgens en loop aan één stuk door. Van rusten word je moe. De mensen langs de kant maken er een gezellige boel van. De Vierdaagse is echt alle dagen feest. Er wordt gezegd dat de Zevenheuvelenweg de moeilijkste dag is, maar ik vind dat het niks voorstelt", meent ze. ,,De laatste dag is het meest bijzonder. Dan valt alles van je af omdat je het weer gehaald hebt." Geerts hoopt nog jaren mee te doen aan het wandelfestijn. ,,Ik doe nu voor de twintigste keer mee en hoop in ieder geval de vijfentwintigste editie te halen want dan krijg ik nóg een medaille."


Presentatie debuutroman

R.A.C. Meester oftewel René Dolstra uit Gemonde presenteert zaterdag 16 juli tussen 14.00 en 16.00 uur zijn debuutroman 'De mooiste dag van mijn leven'. De presentatie vindt plaats in Het Bloemenhotel aan Twijnmeer 44 in Gemonde.