Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Oog- en oorstrelende voorstelling in Oirschots theater

F-act betovert met sprookjesmusical

TONNIE WESSELING

Een oog- en oorstrelende voorstelling. De beste omschrijving voor de musical Anderland die op 8 en 9 juli door de Boxtelse musicalschool F-Act werd gespeeld in theater De Enck in Oirschot. Op enkele kleine schoonheidsfoutjes na van begin tot het eind tot in de puntjes verzorgd, met verrassende effecten.

Bij het begin van de voorstelling maande een 'bekakte' lakei het publiek om snel plaats te nemen én de gsm uit te zetten. Dan begint het sprookje. Tien jaar geleden werden de 'slechteriken' verbannen naar Anderland. Alleen de boze koningin heeft zich verborgen in het spiegeltje aan de wand (een geweldige vondst!), maar is haar toverkracht kwijt. Tien jaar later is er onrust in de Wondere Wereld. Er verdwijnen steeds sprookjesfiguren en er duikt een onbekend meisje op met de naam Melvina, die haar vader zoekt.

Betoverd hout

De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op met alleraardigste vondsten: zo gooien Hans en Grietje de boze heks in het vuur als Melvina verschijnt en het duo verdwijnt zelf in de omkeerkast naar Anderland. Repelsteeltje, die stiekem verliefd is op de boze koningin, blijkt de omkeerkast nooit op nul gezet te hebben. Melvina is gemaakt door de vader van Pinokkio, Gepetto, uit het betoverde hout van de omkeerkast en blijkt over onbekende toverkracht te beschikken, al weet ze dat zelf nog niet.

De kleinste spelertjes vertederen als bijtjes en niet te vergeten de zeven dwergen met echte lampjes. In Anderland blijken de slechteriken best mee te vallen: de Grote Boze Wolf blijkt achteraf vegetariër te zijn. Ze willen allemaal dolgraag terug naar het Goede Land. Dan is het pauze.

Zenuwcentrum

Achter de schermen draait het 'zenuwcentrum' van de musical op volle toeren. Anoek van Antwerpen heeft het razend druk. Ze speelt achtereenvolgens de Boze Heks, fee Rhonda en kapitein Haak: ,,Zeven keer verkleden, ik vind het gewéldig. Het is topsport maar je krijgt er zóveel energie van", zegt de 45-jarige Boxtelse. Het is haar vierde musical en ze behoort nu bij de oudsten.

Elianne Tooren (16) oftewel Melvina heeft 'toch een beetje een hoofdrol', zegt ze bescheiden. ,,Ze vonden me goed voor deze rol en ze zeggen dat ik mooi kan zingen. Het is superleuk om twee avonden te spelen en het is fijn dat ik me niet hoef te verkleden", zegt ze blij.

Sneeuwwitje, alias Meike Ceelen, neemt nog even haar rol door. Ze is nog maar 14. ,,Maar ik heb hakken aan zodat ik er nog een beetje bovenuit kom. In het begin was ik heel zenuwachtig, ik stond op mijn benen te trillen, maar als je eenmaal bezig bent gaat het goed!"

Technisch probleempje

Na de pauze is er een technisch probleempje en moet het publiek geduldig wachten. De lakei laat het publiek 'Brabantse nachten zijn lang' zingen. Dan gaat het doek weer op en rolt het verhaal in rap tempo verder. Eind goed al goed, de slechteriken komen weer via de omkeerkast naar het Goede Land en de boze koningin en Repelsteeltje worden verbannen naar Anderland. Melvina kent nu haar kracht en wordt de stralende bruid van de prins.

Geesteskind

Vincent Renes, eigenaar van F-Act is tevreden. ,,Ze deden het goed en eigenlijk heeft iedereen een hoofdrol." De musical is zijn geesteskind en ontstaan door onder meer zijn fascinatie voor de televisieserie Once Upon a Time. Er werd muziek aan toegevoegd van onder meer ABBA, Queen, John Denver en diverse musicals. Het blijkt weer eens te meer dat er veel talent schuilt in Boxtel.

FOTO'S BOVEN: Musicalschool F-Act bracht twee keer de musical Anderland op de planken in het Oirschotse theater De Enck. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding