Afbeelding
Foto: Hans van Erp

LIEMPDSE FIETSERS TERUG UIT SANTIAGO DE COMPOSTELA

Jacob kussen? Als het nou Jacoba was...

TONNIE WESSELING

,,Het is onvergetelijk dat we zo'n goed team zijn geworden en dat we het allemaal gehaald hebben", mijmert Jan van Aarle op een zwoele zomeravond met z'n wielermaten op het terras van zijn broer en schoonzus Kees en Annie van Aarle. Vier Liempdse wielervrienden op leeftijd - Jan van Aarle (75), Johan Merks (58) Adrie van Diesen (54) en benjamin Jos van Erp (50) - hebben het ondanks hun leeftijd en een soms wat haperende gezondheid geflikt om op de fiets een geweldige prestatie te leveren en naar Santiago de Compostela te rijden.

Op een feestje van de fietsclub LTC 't Groene Woud werd dit idee geboren. Annie en Kees werden meteen ingezet als persoonlijke verzorgers. Het tweetal stemde toe en schafte speciaal hiervoor een oude caravan met busje aan. Vrijdag 10 juni, 's morgens om negen uur, stapten de wielermaten op de pedalen richting Santiago de Compostela. Toen nog met volledige bepakking want Kees en Annie zouden een aantal dagen later volgen.

De eerste dag ging het meteen mis toen Jos vanuit stilstand mét bepakking omviel. ,,Dat was meteen het enige ongelukje dat we gehad hebben", lacht Jan. Annie en Kees namen de bepakking over en ontpopten zich als volleerde soigneurs. Adrie: ,,Jan gaf voedingsadviezen voor herstelvoeding in de avonduren. Dat had Annie 's avonds allemaal klaar staan op de camping. Er werd negentien keer gebruik gemaakt van de werptentjes op de camping, één keer weken ze wegens noodweer uit naar een jeugdherberg.

ONGEMAKJES

De ervaren fietsers planden dagen van 150 kilometer plus twee reservedagen maar maakten hier vier dagen van 125 kilometer van, met schrik voor de Catalaanse hoogvlakte. Maar ze hadden geluk, het was er slechts 20 graden én ze hadden wind mee. Een deel van Frankrijk, Les Landes, was saai. ,,Graan, graan, graan", lacht Annie. En bosbouwbossen. Jos: ,,Je zit dus constant puur naar het achterwerk van de ander te kijken." Adrie, grinnikend: ,,Met SNS erop, waar we Samen Naar Santiago van maakten."

Toch waren er wel wat kleine ongemakjes. Jan had op een nacht vreselijke pijn in z'n knieën, verzuring, zegt hij zelf. Maar in de loop van de dag fietste hij er weer lustig op los. En Johan had één dag last van diarree: ,,Zo erg dat ik niet op de pedalen durfde staan of een scheet te laten!" Maar ook dit ongemak was de andere dag weer over. Jan: ,,We beseften dat we verwend waren en je krijgt respect voor fietsers met volle bagage. Op een morgen troffen we een man uit Nuenen aan op de stoep van de bakker met een stokbrood met jam. En wij hadden net een luxueus ontbijt achter de kiezen!"

PLOETEREN

Hoe verder ze Spanje ingingen, hoe meer wandelaars ze tegen kwamen. Jan: ,,Het was indrukwekkend om al die mensen te zien ploeteren". Donderdag 30 juni werd Santiago de Compostela bereikt en 's zondags maakten de Liempdenaren de indrukwekkende pelgrimsmis mee in de kathedraal. ,,Mét de zingende non", grinnikt Jos. Indrukwekkend was ook het wierookvat van 140 kilo dat door acht mannen met touwen door de kerk werd geslingerd.

De fietsers waren onderweg niet zo religieus geworden om daarna het beeld van de heilige Jacob te kussen. ,,Als het Jacoba was geweest, had ik het misschien wél gedaan", lacht Jan. Als kers op de taart werd hierna nog de tocht naar Finisterre gefietst. Jan: ,,Het einde van de wereld. Er staat daar een kilometerpaal met 0 erop. Veel pelgrims verbranden hier hun overtollige spullen. Ik heb alleen mijn vuile zakdoek in het vuur gegooid…"

De klus was geklaard na 2.600 kilometer en de mannen maakten de terugreis per vliegtuig om op dinsdag 5 juli weer in Liempde te belanden. Zit er nog een vervolg in? ,,Ik denk het niet", zegt Jan. ,,Het was súper, maar om dit nog een keer te doen… Lijkt me niet!"

FOTO BOVEN: Eindelijk in Santiago de Compostela... Jos van Erp, Jan van Aarle, Adrie van Diesen en Johan Merkx (van links naar rechts) poseren voor de kathedraal in de Noord-Spaanse bedevaartsplaats. (Foto: Hans van Erp).


Kèk Liemt zoekt

foto's voor boek

De Gerritshoeve

Heemkundestichting Kèk Liemt en Natuurwerkgroep Liempde zijn bezig met een publicatie over de Gerritshoeve aan de Broekdijk. Ger van den Oetelaar voert het onderzoek uit en zal het boekje gaan schrijven.

De hoeve stamt uit 1923 en werd gebouwd door familie Gerritzen en voor het laatst bewoond door familie Dierking. Kèk Liemt is voor deze publicatie op zoek naar relevante illustraties en foto's. Deze kunnen vanaf 29 augustus weer elke maandag tussen 19.30 en 21.30 uur ingescand worden in de heemkamer in het oude raadhuis. De afbeeldingen mogen ook thuis gescand worden en via e-mail aangeleverd worden: info@kekliemt.nl.

Meer informatie over het project is op te vragen bij Ger van den Oetelaar via telefoonnummer (0411) 63 20 43 of via e-mail: vandenoetelaar@wxs.nl.