voedseltuin boxtel in 2017 van start

'Deze locatie was het wachten volledig waard'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Exact een jaar geleden bespraken projectleider Theodoor van Leeuwen van Stichting Voedseltuin Boxtel en directeur Stan Vloet van Helicon Opleidingen een eventuele samenwerking bij de komst van een voedseltuin. Inmiddels is de kogel door de kerk en kunnen beide partijen invulling geven aan de plannen.

,,Het was het wachten volledig waard", vertelt Van Leeuwen glunderend. De Boxtelaar stond al aan het roer van voedseltuin Villanueva in 's-Hertogenbosch waar vrijwilligers, onder wie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ervoor zorgen dat de monden van cliënten van de voedselbank worden gevuld. Al kort daarna vatte hij het plan op om ook in Boxtel een voedseltuin te beginnen. Hij legde contact met directeur Vloet van Helicon. ,,Deze school is hier immers sinds mensenheugenis gevestigd. Ook begreep ik dat de school lesruimte in de buitenlucht nodig had." Via de gemeente kwam een perceel aan de Parallelweg Zuid in beeld, maar de grond bleek niet schoon genoeg om daar een moestuin te vestigen.

extra handjes

Initiatiefnemer Van Leeuwen had eerder De Kleine Aarde als mogelijke plek voor de voedseltuin al bij het college van B. en W. neergelegd. ,,Een fantastische plek, in allerlei opzichten. Ik had dit gesprek na het faillissement van Triple E. De gemeente gaf toen aan andere plannen voor het terrein te hebben." Na een omvangrijk proces kon Het Collectief aan de slag op het terrein. Helicon maakt deel uit van dit samenwerkingsverband waarin ook partijen als woonstichting Sint-Joseph, bouwbedrijf Heijmans en SintLucas zijn aangesloten. Helicon-directeur Vloet kwam vervolgens al snel bij Van Leeuwen met de vraag de samenwerking verdere invulling te geven. ,,De leerlingen hebben lesruimte nodig, daarnaast zitten wij om extra handjes verlegen", zegt hij.

Waar de tuin exact gaat komen, is nog niet bekend. ,,Het mooie is dat de tuin op allerlei plekken mogelijk is", aldus Vloet. ,,Er is geen hekwerk nodig, de tuin kan ingebed worden in het bestaande landschap", voegt Van Leeuwen toe. ,,Door de kas en de moestuin kunnen we diverser produceren." Het duo hoopt dat mensen geïnspireerd raken van de plek en dat er volop 'kruisbestuiving' plaatsvindt. ,,We hopen op mooie trajecten waarbij mensen elkaar tegenkomen op de plek én elkaar weten te vinden", legt Vloet uit. Projectleider Geert van den Heuvel van Helicon, die zelf al op jonge leeftijd geïnspireerd werd door De Kleine Aarde, laat weten dat de plek in ieder geval een vaste uitvalsbasis wordt voor enkele opleidingen. ,,Er is zóveel mogelijk op deze plek."

Van Leeuwen is op zoek naar vrijwilligers die een bijdrage willen leveren aan de Voedseltuin: mensen die groene vingers hebben, handig zijn en minimaal vijf uur per week beschikbaar zijn voor tuinwerkzaamheden. Ook zoekt hij naar twee tuincoördinatoren die de dagelijkse verantwoordelijkheid hebben voor het perceel. Er is altijd één van de twee coördinatoren aanwezig op het perceel. ,,We hebben twee zeer ervaren tuinmannen of -vrouwen nodig die goed zicht hebben op wat voor de tuin noodzakelijk is en goed leiding kunnen geven aan een groep vrijwilligers", vertelde Van Leeuwen eerder in deze krant. Bovendien worden ook nog sponsors gezocht die een financiële bijdrage willen leveren aan het initiatief. Zij kunnen ook contact opnemen met Theodoor van Leeuwen via tel. 06-53 15 53 61 of e-mail: tvleeuwen@xs4all.nl

DE KLEINE AARDE

Voor de verdere invulling van De Kleine Aarde, heeft Het Collectief werkgroepen gevormd waarin afgevaardigden van de verschillende partijen zitting hebben. Wonen en techniek, onderwijs en horeca zijn de verschillende thema's die afzonderlijk worden besproken. Helicon-directeur Vloet verwacht dat na de zomer een informatiebijeenkomst zal plaatsvinden.