Afbeelding
Foto: Daisy Renders

samenwerking tussen helicon en stichting voedseltuin

Voedseltuin vindt onderdak bij DKA

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Aan de zoektocht van Boxtelaar Theodoor van Leeuwen naar een geschikt perceel voor een voedseltuin lijkt nu definitief een einde te zijn gekomen. Stichting Voedseltuin Boxtel en Helicon Opleidingen slaan de handen ineen en gaan samenwerken op het terrein van voormalig milieueducatiecentrum De Kleine Aarde (DKA).

Al langere tijd zijn projectleider Van Leeuwen en de Stichting Voedseltuin Boxtel, waar Boxtelaar Peter van As als voorzitter optreedt, op zoek naar een geschikt perceel voor de tuin. De gemeente droeg een terrein aan de Parallelweg Zuid aan, maar de grond bleek licht verontreinigd, waardoor het niet mogelijk was om daar groente en fruit te verbouwen.

Van Leeuwen had al langer gesprekken over een samenwerking met Helicon. De initiatiefnemer had De Kleine Aarde ook al langer in zijn achterhoofd als locatie. ,,Het proces met de verschillende initiatiefnemers voor dit terrein was echter in volle gang." Toen bleek dat Het Collectief, waar Helicon deel van uitmaakt, aan de slag mocht op DKA, werd Van Leeuwen benaderd door schooldirecteur Stan Vloet. ,,Hij vroeg of ik er oren naar zou hebben om op het terrein een voedseltuin te realiseren. Je begrijpt wat mijn antwoord was..."

De samenwerking is nu een feit; de komende tijd wordt door beide partijen gekeken naar de invulling. Duidelijk is dat er in ieder geval gebruik wordt gemaakt van de grote kas. ,,We leggen ons oor te luister bij verschillende belanghebbenden", laat Helicon-directeur Vloet weten. Ook hij is blij met de verbintenis. ,,Naast het feit dat onze leerlingen op deze plek praktijklessen kunnen volgen, is er nóg een belangrijk aspect. Het is de bedoeling dat naast vrijwilligers ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag gaan in de tuin. De jeugd maakt kennis met deze mensen en hun achtergronden en dat kan een positief effect hebben in de toekomst. Hoe mooi zou het zijn als leerlingen die later een eigen bedrijf hebben ook mensen aannemen met een afstand tot de arbeidsmarkt?"

De komende maanden worden gebruikt om de plannen verder vorm te geven. De verwachting is dat begin volgend jaar wordt gestart met zaaien.

Op pagina 5: 'Deze locatie was het wachten volledig waard'.

FOTO BOVEN: Directeur Stan Vloet van Helicon, projectleider Theodoor van Leeuwen van de voedseltuin, Helicon-projectleider Geert van den Heuvel en voorzitter Peter van As van Stichting Voedseltuin Boxtel bekrachtigden gistermiddag de samenwerking met een rondje over terrein De Kleine Aarde, op zoek naar een geschikte plek voor de tuin. Duidelijk is al wel dat Stichting Voedseltuin Boxtel gebruik gaat maken van de grote kas. (Foto: Daisy Renders).