dorp blijft voorlopig bij Haaren

'Tevredenheid over Esch,

gelaten over de toekomst'

CARRY DIRKX

Het duurde ruim een jaar: het onderzoek naar de toekomst van de gemeente Haaren. Nadat een deel van de bevolking protesteerde tegen de voorgenomen ambtelijke fusie met Boxtel en Sint-Michielsgestel, kwam er een onderzoekstraject over hoe de gemeente wél verder moest. Dat werd afgerond met een besluit van de gemeenteraad, afgelopen april, dat kortweg luidde: de gemeente Haaren wordt in de toekomst opgesplitst. Hoe staat het nu? Wat gaat er gebeuren in Esch en in hoeverre leeft het in het dorp?

,,Ik hoor heel weinig dorpsgenoten iets zeggen of vinden over de toekomst van de gemeente Haaren", zegt Peter den Ouden, Esschenaar en gemeenteraadslid voor Samenwerking '95. ,,Ik denk dat de mensen uit Esch zich er niet zo druk om maken." Hoe dat komt? Wethouder Eric van den Dungen heeft wel een vermoeden. ,,Esch is een dorp van samenhang. Esschenaren zijn druk met het leefbaar en gezellig houden van hun eigen dorp . Als dat behouden blijft, maakt het ze niet zoveel uit bij welke gemeente ze horen."

Vooraf

Wat vooraf ging: eind 2014 ontstonden vanuit de bevolking protesten tegen de voorgenomen ambtelijke fusie met Boxtel en Sint-Michielsgestel. De belangengroep Toekomst Gemeente Haaren werd opgericht. Deze groep wilde, nu er plannen waren tot intensiever samenwerken met buurgemeenten, dit met logische partners doen. Voor mensen uit Haaren is dat Oisterwijk, voor Helvoirtenaren Vught, Biezenmortel voelt zich verbonden met Tilburg en Esch met Boxtel en Vught. Gevolg van de protesten was dat de gemeenteraad de voorgenomen fusie een halt toeriep en besloot een onderzoekstraject te starten over de toekomst van de gemeente. Een extern bureau deed onderzoek en het traject werd gevolgd door een klankbordgroep van inwoners uit de dorpen. Afgelopen april viel het volgende raadsbesluit: 'Als toekomstperspectief vast te stellen, dat de gemeente opsplitst op het moment dat voor alle dorpen een toekomstbestendige en bestuurskrachtige oplossing voorhanden is.'

En nu? Zo snel mogelijk opsplitsen, vindt Peter Dirks, actief lid van de belangengroep Toekomst gemeente Haaren. ,,Er zijn vier prachtige dorpen in de gemeente, maar de samenhang is ver te zoeken. Er is een onderzoek geweest, de uitkomst ligt er, waarom wachten?", zegt hij. ,,Het lijkt dat de gemeente nu vooral remmende bewegingen maakt. Wij hebben de provincie ingeschakeld, zodat die in kunnen grijpen in het proces." De provincie bijpraten is ook de volgende stap van wethouder Van den Dungen. Daarnaast gaat hij, of andere leden van het college, met buurgemeenten als Oisterwijk, Vught en Boxtel om de tafel. ,,Wij gaan eerst een rondje praten en dan terug naar de gemeenteraad. We hebben helemaal geen reden tot vertraging. Maar wij vinden het wel nodig dat er grondig onderzocht wordt wat de beste oplossing is voor elk dorp. We moeten weten wat de toekomstplannen zijn van de andere gemeenten, ook op lange termijn."

Zorgvuldigheid

Wanneer er concreet iets gaat gebeuren: daar plakt niemand een datum op. Raadslid Den Ouden: ,,Wij, de gemeente Haaren, moeten actief in gesprek blijven met buurgemeenten; duidelijk maken dat we iets willen. We moeten samenwerkingen aangaan, in de gaten houden welke kant de buurgemeenten op bewegen en aansluiten waar dat goed is. Ieder dorp moet opgenomen worden in een groter geheel, waarbij voorop staat dat het dorp goed af moet zijn. Je bent daarin ook afhankelijk van die andere gemeenten. En zoveel beweging is er momenteel niet." Niet 'zo snel mogelijk opsplitsen' staat centraal, maar juist de beste oplossing voor de dorpen, vindt hij. Een betere gemeentelijke organisatie en kosten besparen, de onderwerpen die ooit de aanleiding waren voor de fusie, moeten nu gezocht worden in intensievere samenwerking. Tot die tijd blijft de gemeente zelfstandig.

Dat kan best een tijd duren, denkt Adri Verbruggen. Hij was het Essche lid van de klankbordgroep. ,,Het is een prima besluit dat er op termijn opgesplitst wordt. Voordat het zover is, zal er veel gepraat moeten worden met buurgemeenten, die ook allerlei afwegingen moeten maken. Dat kost tijd, maar zorgvuldigheid is belangrijk. Ik hoop dat de bevolking gedurende dat proces gehoord wordt. Dat het referendum niet doorging, vond ik een teleurstelling." Hij vermoedt dat de meeste Esschenaren naar Boxtel willen, maar merkte weinig betrokkenheid van zijn dorpsgenoten bij dit onderwerp. Zijn conclusie: ,,Er is gelatenheid richting de gemeente én tevredenheid over het dorp zelf." Zolang Esch maar Esch blijft…


Runsdijk/Gestelseweg

De gemeente Haaren organiseert woensdag 13 juli een informatiebijeenkomst over de aanpak van de spoorwegovergang tussen de Runsdijk en de Gestelseweg in Esch. De avond start om 19.30 uur in De Es. De toename van treinen heeft gevolgen voor de leefbaarheid en verkeersdoorstroming rondom de overgang in Esch. Inmiddels zijn er verschillende mogelijkheden onderzocht. Tijdens de bijeenkomst worden resultaten getoond.