Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

WONINGBOUW VOOR EIGEN INWONERS EN STATUSHOUDERS

Boxtel bouwt op Ronduutje en in Oost

LONNEKE HOONDERT

De druk op de Boxtelse sociale huurwoningmarkt is hoog, mede door de taakstelling voor de opvang van statushouders. Daarom geeft het college van B. en W. voorrang aan het ontwikkelen van nieuwe woonruimte. Aan het Ronduutje en de Albinonistraat worden versneld sociale huur- en koopwoningen gebouwd. ,,Linksom of rechtsom, wij gaan bouwen op beide locaties", vertelde wethouder Peter van de Wiel. Woonstichting Sint-Joseph gaat beide zogeheten inbreidingslocaties ontwikkelen.

Op de locatie waar nu de Voedselbank en Forofiet aan het Ronduutje gehuisvest zijn in de voormalige Molenwijkschool, worden twintig huur- en koopwoningen gebouwd. De verkoop van de locatie aan Sint-Joseph is rond. Er komen twaalf sociale huurwoningen en acht koopwoningen. ,,Samen met Sint-Joseph nemen wij onze verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid. De huurwoningen worden daarom allemaal zogenoemde nul-op-de-meterwoningen."

De voormalige basisschool De Beemden aan de Albinonistraat zal eveneens plaats moeten maken voor nieuwe woningen. Maar waar de plannen voor het Ronduutje al rond zijn, moeten de onderhandelingen tussen de gemeente en Sint-Joseph over die voorgenomen bouwplek nog afgerond worden. ,,Maar ik ben overtuigd dat we daar uit gaan komen", aldus de wethouder. Aan de Albinonistraat verrijst óf een appartementencomplex met 15 à 20 appartementen of tien of meer grondgebonden woningen. ,,De locatie wordt qua architectuur zo ontwikkeld, dat het plan goed past bij de omgeving", verzekerde Van de Wiel.

Voor beide inbreidingslocaties moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Nu rust er een bestemming voor maatschappelijke doeleinden op. Van de Wiel hoopt eind 2017 'een heel eind op koers te liggen' wat betreft de bouwplannen. ,,Binnen nu en twee jaar moeten er huizen komen."

Statushouders

De nieuwe onderkomens zijn niet uitsluitend voor vluchtelingen met een verblijfstatus bedoeld. Ze zijn óók beschikbaar voor Boxtelaren die willen gaan huren. ,,Het onderbrengen van statushouders mag niet ten koste gaan van deze woningzoekenden. Die reguliere behoefte aan huizen vergeten we dan ook nadrukkelijk niet", meldde Van de Wiel. ,,We brengen deze woningen op de markt om het aanbod te vergroten, andere huurhuizen vrij te spelen en zo de doorstroming onder huurders te bevorderen. Daarnaast willen we vluchtelingen met een verblijfstatus spreiden over de gemeente." Van de Wiel gaf aan dat de gemeente wat betreft het plaatsen van statushouders op koers ligt. In de eerste helft van 2016 bood Boxtel minimaal 36 van hen een woning aan. In de tweede helft van het jaar moet de gemeente nog eens 50 tot 70 mensen een onderkomen bieden.

'Witte woningen'

Directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph toonde zich content over de verkoop van de locatie aan het Ronduutje. ,,We hebben hier al jaren interesse in, omdat we aan de vooravond staan van de sloop van de 'witte woningen' in de Van Hugenpothstraat." De woonstichting ziet het Ronduutje als een onderdeel van alle bouwplannen voor de wijk Breukelen. ,,Doordat we de huidige locatie van de Voedselbank straks kunnen ontwikkelen, kunnen we in Breukelen verschillende huurklassen en woningtypen aanbieden." De Voedselbank vertrekt in mei 2017 naar haar nieuwe onderkomen. ,,Dat geeft ons tijd om de plannen verder uit te werken."

Dekker onderstreepte eveneens dat de nieuwe woningen ook voor reguliere huurders bedoeld zijn. ,,Het vestigen van statushouders doen wij deels aan locaties zoals de Tijvert en vanuit de bestaande voorraad. Daarom is het goed dat we nu op verschillende locaties nieuwbouw kunnen toevoegen. Juist voor reguliere huurders willen we nieuwe woningen bouwen. Het is belangrijk dat we nu samen met de gemeente een aantal locaties hebben waar we huizen kunnen bouwen, zodat we alle doelgroepen kunnen dienen."

Ook over het voornemen van de gemeente om de grond van de voormalige basisschool De Beemden aan de Albinonistraat te verkopen aan de woonstichting is Dekker in zijn nopjes. ,,Hoewel we voor deze locatie nog wel een plan moeten ontwikkelen."

FOTO'S BOVEN: De voormalige Molenwijkschool aan het Ronduutje, waar nu nog de Voedselbank en Forofiet gehuisvest zijn, maakt plaats voor twintig woningen. Inzetje: Beeld van de vroegere basisschool De Beemden aan de Albinonistraat. (Foto's: Albert Stolwijk).

Afbeelding