therapie voor langdurige klachten

Verzijden boekt resultaat met behandeling EPTE

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Langdurige peesklachten die maar niet willen herstellen, zoals een tennisarm, geïrriteerde achillespees of hielspoor. Veel mensen hebben of krijgen hiermee te maken. Fysiotherapeut Peter Verzijden, eigenaar van het gelijknamige fysiotherapeutisch medisch centrum aan de Baandervrouwenlaan in Boxtel, biedt sinds kort een nieuwe behandelmethode aan waarmee goede resultaten worden geboekt: EPTE (Echogeleide Percutane Therapeutische Elektrolyse).

Verzijden vertrok een aantal maanden geleden samen met collega Ted Versteegen naar Madrid om kennis te maken met EPTE. De behandelmethode wordt in Spanje al enkele jaren toegepast. De fysiotherapeut van voetbalclub Atletico Madrid bood het Boxtelse duo een kijkje in de keuken. Uiteindelijk voltooiden Verzijden en Versteegen de opleiding voor deze behandelmethode. ,,Ik had er al behoorlijk wat over gelezen. In eerste instantie was er alleen een behandeling mogelijk die pijnlijk zou zijn voor patiënten. Toen ik hoorde dat er een andere methode mogelijk was die patiëntvriendelijker zou zijn, wilde ik daar meer van weten", aldus de Boxtelse fysiotherapeut die in 1990 startte met zijn eigen bedrijf. Hij nam twee apparaten mee naar huis en introduceerde de behandeling in april in Boxtel.

Tijdens de behandelingen wordt met behulp van een acupunctuurnaald een 'galvanische elektrische gelijkstroom' door de huid heen toegediend, precies op de geïrriteerde of beschadigde plek in de pees. ,,Dit is een pijnloze behandeling", aldus Verzijden. ,,Mensen voelen hooguit een prikje." Vervolgens wordt een biochemische reactie opgewekt in de pees, waarna het verslechterde weefsel wordt afgebroken. ,,Er ontstaat een normale ontstekingsreactie in je lijf waarbij de reparatie van het peesweefsel in gang wordt gezet", legt Verzijden uit. Klachten aan de schouder, elleboog, achillespezen, knieën, liezen, hamstrings en het schaam-


Ierse sessie

In bed & breakfast In Den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel wordt zondag 17 juli van 13.30 tot 16.30 uur een muzikale Ierse sessie gehouden waarbij in een intieme sfeer Ierse en Keltische muziek klinkt. Mensen die instrumenten bespelen en zangers zijn welkom om mee te jammen. Bezoekers die alleen willen luisteren zijn ook welkom. De toegang is gratis. Meer informatie: www.iersesessie.nl.

been zijn voorbeelden van lichaamsdelen die behandeld kunnen worden met EPTE.

middel

De fysiotherapeut benadrukt dat herstel van peesblessures niet enkel door EPTE komt. ,,Dit is een middel om het doel te bereiken. Daarnaast is het belangrijk dat mensen oefeningen uitvoeren om de belastbaarheid van de pezen te vergroten. Door de behandelmethode merken mensen wel dat de pijn en stijfheid van de betreffende pees minder worden of verdwijnen." Verzijden laat weten dat er gemiddeld vier EPTE-behandelingen nodig zijn. ,,In combinatie met de oefeningen neemt de methode zo'n twaalf weken in beslag." De methode wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. ,,Maar voor mensen die al jaren worden belemmerd door peesklachten, raad ik toch aan dit te proberen. Ik hoor alleen maar goede reacties."

standaard

Volgens Verzijden is de behandelingmethode 'een primeur in de fysiotherapie'. ,,Patiënten die al jaren last hebben van peesblessures, merken al snel verbetering. Ik verwacht dat EPTE over een paar jaar standaard in het behandelpakket zit, net als methoden als dry needling en shockwave-therapie. Innovatie staat in onze praktijk hoog in het vaandel. We houden de nieuwste ontwikkelingen in de gaten." Sinds vijf jaar is het fysiotherapeutisch medisch centrum met vijftien therapeuten aan de Baandervrouwenlaan gevestigd; daarnaast heeft Verzijden vestigingen in 's-Hertogenbosch en Schijndel. ,,We krijgen in Boxtel nog steeds nieuwe patiënten", merkt de fysiotherapeut. ,,Maar van een wachtlijst is geen sprake. Ik vind het belangrijk dat mensen snel terecht kunnen met klachten."

Mensen die meer willen weten over de behandeling of een afspraak willen maken, kunnen kijken op www.fmcverzijden.nl of bellen naar telefoonnummer (0411) 67 44 47.