Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Imkerij Het Groene Woud oogst biologische honing

Eerste biobijen komen uit Liempde

Lonneke Hoondert

Er zijn slechts drie imkers die op Nederlandse bodem biologische honing oogsten. Liempdenaar Eric van Oijen van imkerij Het Groene Woud aan de Hezelaarse Akkers is één van hen. Hij verwierf in mei als één van de eerste Nederlandse imkers een certificaat waarmee hij officieel het etiket 'biologisch' op zijn honing mag plakken.

Overal in Europa konden imkers het predicaat 'biologisch' krijgen, behalve in Nederland. ,,Er lag een Europese wet, maar elk land moet daar een eigen interpretatie aan geven. Dat had Nederland niet gedaan", begint de imker zijn verhaal. De eisen waaraan een biologische bijenhouder moet voldoen zijn zo streng dat de overheid dacht dat imkers in het drukbevolkte Nederland toch geen certificering zouden kunnen bemachtigen.

Van Oijen was echter overtuigd dat het wél kon. ,,Daarom richtte ik samen met nog vijf andere imkers in 2014 een werkgroep op." De bijenhouders schreven vervolgens een voorstel om de Europese wetgeving handen en voeten te geven, zodat ook Nederlandse imkers volgens praktische richtlijnen officieel biologische honing konden produceren. De regelgeving voor deze vorm van imkeren in Nederland werd in maart 2015 door de overheid goedgekeurd. Biowaakhond Skal, die toezicht houdt op biologische productie in Nederland, stelde een omschakelperiode voor bijenhouders van één jaar verplicht. ,,Op 20 mei 2016 mocht ik mijn honing als één van de eersten biologisch noemen", vertelt Van Oijen trots.

eisen

De vereisten voor het 'biologisch imkeren' zijn streng. Binnen een straal van drie kilometer van de bijenkast moeten de bloemen waar bijen stuifmeel en nectar halen vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. ,,Dat is een uitdaging", geeft de Liempdse imker toe. ,,Je moet het complete gebied in kaart brengen en verklaringen van boeren kunnen overleggen dat ze geen bestrijdingsmiddelen gebruiken." Daarnaast houdt biologisch imkeren ook in dat de bijenhouder gebruik maakt van natuurlijke materialen, de insecten biologisch voert en het natuurlijke gedrag van bijen stimuleert. Zo mogen imkers de vleugels van de koningin niet knippen, iets dat doorgaans wel gebeurt. ,,Je moet andere methoden gebruiken om te voorkomen dat ze gaat zwermen. Die zijn er ook en dat gaat prima", licht Van Oijen toe.

Mais

De Liempdenaar houdt op twee locaties bijenvolken, waarbij hij van de honing uit zijn kasten in natuurgebied De Scheeken mag zeggen dat het écht biologische honing is. De bijen die hij aan huis houdt, worden biologisch gevoerd en verblijven in een kast die voldoet aan de eisen. Biohoning mag Van Oijen het bijenproduct echter niet noemen. Aan zijn perceel grenst namelijk een maisveld. ,,De eisen zijn enorm streng. Wanneer mais bloeit in de zomermaanden gaan bijen daar op af. Maar maiszaad is gecoat, waardoor de plant bestrijdingsmiddel bevat. Wanneer ik mijn bijen alleen buiten de bloeiperiode hier houd, mag ik na een omschakelperiode de honing biologisch noemen."

Gelukkiger

Na een carrière als ict-er besloot Van Oijen zes jaar geleden het roer om te gooien. ,,Ik was altijd geïnteresseerd in de natuur en toen ik in 2010 een imkercursus ging doen, was ik verkocht", glundert hij. ,,Sindsdien houd ik me bezig met alles wat met bijen te maken heeft." Zo geeft de Liempdenaar les over bijenteelt, is hij honingkeurmeester en coördinator van de stichting Food4Bees. Vanuit die stichting geeft hij regelmatig advies aan gemeenten en instanties over het verbeteren van de leefomgeving van bijen en andere bestuivende insecten. ,,Belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat een omgeving waar bijen graag leven, ook een plaats is waar mensen zich gelukkiger voelen."

De imker hoopt dat meer bijenhouders én voedselproducenten de omslag naar biologische producten maken. Volgens Van Oijen is het nest van een bijenvolk een weerspiegeling van de eigen leefomgeving. ,,Als je slecht omgaat met je woonomgeving zie je dat terug in de honing. Dat geldt ook voor ander voedsel."

Zaterdag 8 en zondag 9 juli vinden de landelijke open imkerijdagen plaats. Imkerij Het Groene Woud aan de Hezelaarse Akkers 1 in Liempde is op beide dagen tussen 10.00 en 16.00 uur open. Iedereen is welkom. ,,Na afloop ga je naar huis met een andere kijk op het voedsel dat je eet en de omgeving waarin je woont", besluit Van Oijen.

FOTO BOVEN: Imker Eric van Oijen is één van de eerste biologische bijenhouders in Nederland. Hij toont een raam vol honingraten uit zijn natuurbouwkast. (Foto: Albert Stolwijk).

Examens

Nina van Ingen uit Gemonde is deze week op de Avans Hogeschool te 's-Hertogenbosch geslaagd aan de Academie voor Gezondheidszorg. Ze behaalde het diploma Verpleegkunde.