MATINEE IN SINT-PETRUSBASILIEK

Kees van Houten bespeelt orgel Sint-Janskathedraal

De Boxtelse organist Kees van Houten verzorgt dinsdag 19 juli een concert op het befaamde Heyneman-orgel in de Sint-Janskathedraal te 's-Hertogenbosch. Aan de uitvoering wordt meegewerkt door sopraan Marjon Strijk, die is verbonden aan de Nederlandse Bach Vereniging.

Van Houten beschouwt het concert in de Bossche kathedraal als een opmaat naar zijn diamanten jubileum als organist in 2017. Samen met sopraan Strijk gaat de Boxtelaar volgend jaar op tournee en verzorgt hij orgelconcerten in onder meer de Laurenskerk in Rotterdam, de Jacobikerk in Utrecht, de Grote Kerk in Dordrecht en de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht.

Het programma is volgens Van Houten 'speciaal en uniek'. Hij zal de de Leipziger Orgelkoralen van Bach ten gehore brengen. Dat zijn orgelbewerkingen van bekende koraalmelodieën, door Bach aan het eind van zijn leven gebundeld. Strijk zal steeds voorafgaand aan iedere bewerking de melodie met tekst unisono zingen. De toehoorders krijgen de teksten met een korte uitleg over het betreffende orgelstuk uitgereikt.

Van Houten liet deze week weten dat zijn handblessure inmiddels grotendeels is hersteld. Enkele weken geleden moest de organist een concert in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek annuleren vanwege die blessure.

Het orgelconcert in de Bossche Sint-Jan begint om 20.00 uur en duurt ongeveer negentig minuten. Toegangskaarten kosten negen euro en zijn in de kerk verkrijgbaar.

MATINEE

Het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek staat zaterdag 9 juli vanaf 14.00 uur in de schijnwerpers als de jonge organist Adriaan Hoek uit Tholen plaatsneemt op het orgelbalkon en het instrument uit 1842 gaat bespelen. Ondanks het feit dat hij nog studeert voor de tweede fase orgel aan het Rotterdams Conservatorium - de eerste fase rondde hij cum laude af - won Hoek reeds verschillende prijzen tijdens belangrijke orgelconcoursen.

Op het programma in Boxtel staan drie grote standaardwerken uit de orgelliteratuur. Het betreft allereerst de magistrale koraalfantasie van de 19e eeuwse componist Max Reger over het meest bekende lied van Maarten Luther, 'Ein feste Burg ist unser Gott'. Vervolgens volgt een aantal variaties van Johann Sebastian Bach over de koraalmelodie 'Sei gegrüsset, Jesu gütig' en tenslotte het beroemde 'Premier Choral' van de Franse componist César Franck. De toegang is gratis.


Dutch on the Beach
Big Band Boxtel
bij De Langspier

De Big Band Boxtel sluit voor het vierde jaar op rij het muziekseizoen af met een optreden aan de oever van recreatieplas De Langspier. Zaterdag 16 juli treedt het orkest vanaf 14.00 uur op; aansluitend zingen enkele koren, speelt een accordeonorkest en musiceren leerlingen van het Gildenbondsharmonie. Om 18.00 uur start een barbecue en draait deejay Jordy van den Boer platen.

De titel doet vermoeden dat het louter Nederlandstalige muziek is die klinkt tijdens Dutch on the Beach, maar niets is minder waar, vertelt trompettist Marlies Hobbelen. ,,Er klinkt een vrolijk en gevarieerd repertoire in een opzet zoals ook de voorgaande drie edities het geval was. Wel zijn we blij met de medewerking van de koren Con Fervore uit Boxtel en Stuifzand uit Tilburg. Bovendien speelt accordeonorkest Tutta La Forza."