Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Modetalent Lotte studeert af met waanzinnige creaties

Gouden Eeuwschip als hoofddeksel

Lonneke Hoondert

Het leken net zeemeerminnen. Gehuld in weelderige jurken in alle kleurschakeringen van de zee en het strand schreden vijf modellen vorige week woensdag over de catwalk in het Jheronimus Bosch Art Centre in 's-Hertogenbosch. Zij toonden stuk voor stuk de afstudeercreaties van Lotte Smetsers (19) uit Boxtel.

Blauwe stof bezaaid met glitters, golvende ruches, handgemaakte schubben, lange slepen en in het oog springende accessoires gemaakt van schelpen. De vijf jurken die Lotte ontwierp tijdens haar opleiding tot medewerker styling, fashion en design voor het Koning Willem I College (KWIC) zouden niet misstaan op een catwalk in Parijs. Ze zijn dan ook behoorlijk theatraal. ,,En dat is precies waar ik van houd", glundert de modeontwerpster, die zichzelf omschrijft als creatief, chaotisch en een beetje gek. Precies die elementen zorgen voor de waanzinnige creaties die ze onlangs de afstudeercatwalk op stuurde.

Lotte heeft in slechts tien weken tijd niet alleen het concept bedacht en de jurken ontworpen. Ze heeft ze ook zelf gemaakt. Dat deed ze op school, maar óók in de garagebox bij haar ouderlijk huis die is omgetoverd tot atelier. ,,Er zitten heel wat uurtjes in deze avondjurken. Voor deze opdracht heb ik me laten inspireren door de zee", vertelt ze. En dat is duidelijk terug te zien. Niet alleen in het kleur- en materiaalgebruik van de japonnen: ook de kapsels van de modellen waren zeewaardige kunststukken op zich. Bij één mannequin zelfs letterlijk: zij paradeerde met een compleet scheepsmodel van een tweemaster uit de Gouden Eeuw in haar haren. ,,De rok heb ik het effect meegegeven van woelende golven. Zo lijkt het net of de boot meedeint op de zee", legt Lotte uit.

Kenzo

Van het KWIC kregen de fashionstudenten het thema Kenzo mee als leidraad voor hun modecreaties. Het Japanse modehuis Kenzo, dat bekend staat om haar kleurige ontwerpen voor reislustige vrouwen, maakt zich sterk in de strijd tegen overbevissing. ,,Dat onderwerp wilde ik verder uitbouwen. Toen ik eenmaal geïnspireerd raakte, was het hek van de dam", lacht Lotte. ,,Ik heb twintig inspiratieborden gemaakt en misschien wel tweehonderd schetsen voordat ik de vier haute-couturejurken en een 'prêt-à-porter' item naaide."

De couturejaponnen liggen helemaal in Lotte's straatje. ,,Theatrale en dramatische kleding, zoals bruidsjurken en galakleding, maak ik het liefst. Het mag van mij best heftig zijn." Nu de Boxtelse designer is afgestudeerd, maandag ontving ze haar diploma, begint ze dan ook met het voorzichtig uitbouwen van haar eigen atelier voor bruids- en galamode: Little Kate Fashion. ,,Dat doe ik naast mijn werk bij Monny Kinderkleding hier in Boxtel." Daarnaast is de Boxtelse van plan om verschillende cursussen te volgen bij een modevakschool. ,,Ik wil mezelf verder ontwikkelen als ontwerpster. Zo zou ik graag beter willen worden in patroontekenen en in het maken van korsetten. Bijna elke bruidsjurk heeft er namelijk wel eentje."

Naaimachine

De liefde voor het modevak zat er al jong in bij Lotte. Als klein meisje kon ze uren fantasiejurkjes schetsen. ,,Mijn oma heeft er nog een paar bewaard. Vroeger vond ik het schetsen het leukst. Achter een naaimachine zitten leek me helemaal niets." Dat is inmiddels wel anders. ,,Ik kan echt uren achter deze machine doorbrengen", biecht Lotte op.

Inmiddels heeft de jonge modeontwerpster al behoorlijk wat ervaring opgedaan. Vorig jaar werd ze zelfs tweede bij Kunstbende, een talentenwedstrijd voor creatieve jongeren. Ze maakte daarvoor vier jurken bezaaid met bloemen. Ook liep ze stage bij theateratelier Coup(e) de Théâtre in Breda. ,,Daar heb ik mee mogen werken aan de kostuums voor de musical Wickie de Viking van het Belgische entertainmentbedrijf Studio 100."

Aan ideeën voor spetterende mode ontbreekt het Lotte niet. ,,Er gaat geen moment voorbij dat ik niet met mode bezig ben. Ik kijk altijd om me heen op zoek naar inspiratie. Ik speur dagelijks het internet af voor inspirerende plaatjes en heb inmiddels een flink beeldarchief aangelegd waar ik altijd uit kan putten."

Nieuwsgierig naar de creaties van Lotte? Kijk op www.facebook.com/littlekatefashion.

FOTO BOVEN: Boxtels modetalent Lotte Smetsers stuurde tijdens haar afstudeerpresentatie voor het Koning Willem I College vijf modellen in weelderige jurken de catwalk op. Ze koos voor het zee-thema. (Foto: Peter de Koning).


Open imkerijdagen

Zaterdag 8 en zondag 9 juli vinden de landelijke open imkerijdagen plaats. Bijenhal 't Raathuis van bijenvereniging Sint-Ambrosius aan het Essche Heike in Boxtel is op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur geopend en de imker van Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad houdt op zondag van 14.00 tot 16.00 uur open huis. Imkerij Het Groene Woud aan de Hezelaarse Akkers 1 in Liempde is op beide dagen tussen 10.00 en 16.00 uur open.

Afbeelding