Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JONGEREN DE LA SALLE BEDWINGEN REUS VAN DE PROVENCE

Samen overwinnen op Mont Ventoux

MARC CLEUTJENS

Een paar weken nadat ze hun wereldprestatie hebben volbracht, verzamelen de trotse wielrenners in de recreatieruimte van De La Salle. Ze kunnen er niet allemaal bij zijn, maar de fietsers die er zijn, zitten nog steeds vol met verhalen over de gezamenlijke overwinning die ze hebben behaald. Op donderdag 16 juni, alweer enkele weken geleden, fietsten ze elk in eigen tempo en begeleid door een buddy naar de top van de Mont Ventoux.

De voorbereidingen voor de reis die een wielerploeg van De la Salle nu al enkele jaren op rij maakt, waren maanden daarvoor al gestart. Elke week een vaste avond fietsen en tussendoor ook zoveel mogelijk kilometers maken. ,,Voor mij was het nu de derde keer", zegt 'ervaringsdeskundige' Stefano. Zonder problemen kwam hij boven.

,,Net als de meesten trouwens", vertelt Yvette, die de groep begeleidde en tijdens de beklimming de bezemwagen mocht besturen. Begeleider Pim vult aan dat alle jongeren hun grenzen hebben weten te verleggen. ,,Iedereen heeft op zijn eigen manier de top gehaald. De een moest af en toe even afstappen, de ander had een duwtje in de rug nodig. Maar allemaal is het ze gelukt om op de Mont Ventoux te komen."

UITDAGEN

Een van de pupillen kon vanwege een sleutelbeenbreuk - opgelopen tijdens de laatste bergtraining in Limburg - op de valreep niet meefietsen. ,,Maar hij is wel meegegaan om ons aan te moedigen", glundert Yvette trots. Ook directeur Christel Boogers van De La Salle was present en stond op de top van Mont Ventoux om iedereen aan te moedigen én te feliciteren met hun prestatie. ,,Misschien moeten we haar uitdagen om volgend jaar ook mee te fietsen", lachen de wielrenners in koor.

Het wielerteam van De La Salle, dat in totaal uit 38 wielrenners bestond, nam deel aan Equipe Mont Ventoux, een eendaagse wielerdag waaraan vorige maand enkele honderden fietsers meededen. ,,Wij reden voor ons eigen goede doel", vertelt Daphne. Op haar initiatief werd een sponsorbedrag bijeengebracht voor KiKa, de organisatie die zich sterk maakt voor kinderen met kanker. ,,We hebben 2.800 euro opgehaald", zegt Daphne trots.

BOVEN DE BOOMGRENS

Twee dagen voordat de beklimming op het programma stond, vertrok de wielerploeg van De La Salle met de bus naar Avignon. Daar installeerde het team zich op een camping en werd de beklimming van de Mont Ventoux voorbereid. Daags na aankomst werd gerust van de lange busreis, de dag erna was het D-Day. ,,Om veiligheidsredenen hebben we alleen op die dag gefietst", legt Yvette uit. ,,We zijn naar het stadje Sault gebracht, waar we aan de beklimming zijn begonnen. Die is 27 kilometer lang."

Vooral de laatste zes kilometers zijn erg zwaar. Dan wordt boven de boomgrens gefietst en verandert het terrein in een maanlandschap. ,,Echt afzien hoor", blikt Daphne terug. ,,Ik vond het soms moeilijk om nog adem te halen. Maar het is gelukt!" Een tegenvaller waren de barre weersomstandigheden. ,,We hebben jammer genoeg in regen en mist gereden", blikt Yvette terug. ,,Klopt", zegt Pim. ,,Die witte radiotoren op de top kwam amper in beeld, na elke bocht was het weer een verrassing hoe ver je vooruit kon kijken."

BIBBEREN

Eenmaal boven was het bibberen geblazen. ,,We hebben foto's gemaakt en zijn daarna in de bus gestapt", vertelt Diogo, die met zijn 14 jaar de jongste deelnemer was en op eigen kracht boven kwam. Dat deed ook Dominique, die pas twee weken voor de trip begon met fietsen. ,,Het was zwaar, maar ik ben doorgegaan en heb het gehaald." Afdalen op de fiets was geen optie. ,,Veel te gevaarlijk voor de jongeren én voor ons", aldus begeleider Pim. ,,Ik heb een klein stukje gedaald, maar dat was met nat wegdek en mist geen optie."

Met Florin kwam Pim als derde boven op Mont Ventoux. Bryan was er als eerste met zijn buddy; hij klokte een tijd van 1 uur en 42 minuten. Daarna meldden Luc en Tom zich aan de meet, vervolgens was het de beurt aan Florin. ,,We hebben 1 uur en 58 minuten gefietst. Het was best een zware berg, maar achteraf is het me toch best meegevallen. Ik had verwacht dat het nóg zwaarder zou zijn."

DURF JE?

Een paar weken na terugkomst in Boxtel, overheerst een trots gevoel. Allemaal dragen ze een wielershirt met hun eigen naam en natuurlijk het profiel van Mont Ventoux erop. Binnenkort is er een feestelijke barbecue. En als het een beetje meezit, wordt na de zomervakantie de training hervat en gaan de wielrenners in de winter spinnen. ,,Want in week 25 van volgend jaar gaan we weer", zeggen de wielrenners in koor. ,,Heb jij Mont Ventoux ook ooit beklommen? Dan kun je mooi meegaan als vrijwilliger en meefietsen! Durf je?" Het antwoord luidt ja. Nu nog een paar dagen vrij nemen en vaker trainen om die bikkels bij te houden...

FOTO BOVEN: De wielrenners van De La Salle in Boxtel poseren op het terrein aan de Schijndelseweg. De ploeg die bestond uit 38 pupillen en begeleiders, haalde 2.800 euro op voor KiKa. (Foto: Peter de Koning).