Op D'n Tip in Liempde wordt hard gewerkt aan een waterberging om het rioolwater te kunnen opslaan. Watergraaf Peter Glas juicht het project toe. (Foto: Albert Stolwijk).
Op D'n Tip in Liempde wordt hard gewerkt aan een waterberging om het rioolwater te kunnen opslaan. Watergraaf Peter Glas juicht het project toe. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Watergraaf: 'het weer wordt extremer'

Waterschap past beleid aan op ander klimaat

MARIËLLE WIJFFELAARS

De flinke regenbuien die de afgelopen weken over het land raasden, hebben op diverse plekken flinke overlast veroorzaakt. Hoewel Boxtel en omliggende dorpen redelijk ongeschonden uit de regenperiode zijn gekomen, wordt er binnen waterschap De Dommel wel gekeken naar eventuele toekomstige maatregelen. Want dat het klimaat aan het veranderen is, staat volgens watergraaf Peter Glas buiten kijf. En dat vergt behoorlijk wat aanpassingen in het watersysteem.

Met 170 millimeter regen in de maand juni was het met recht een extreem natte maand. ,,En dan kwam Boxtel er nog goed vanaf, want er zijn plaatsen waar het dubbele aantal millimeters is gevallen", stelt watergraaf Glas. ,,Echt grote problemen zijn er in Boxtel niet geweest. Wel zijn er wat velden ondergelopen, dat kan diverse oorzaken hebben zoals een gebrekkige drainage of weinig mogelijkheden tot het afvoeren van water." In de omgeving werd wel het gebied rond de Beerze in Spoordonk flink getroffen; hier gingen mensen zelfs met zandzakken in de weer.

Maar ook de regio Eindhoven werd flink getroffen door het slechte weer. Enkele viaducten en wegen liepen onder water, ook kwamen er veel meldingen binnen betreffende problemen met het riool. Glas: ,,Een aantal riolen is overgelopen in De Dommel. We raden mensen dan ook aan om voorlopig niet in de Dommel te gaan zwemmen. Dat is momenteel echt een heel slecht idee..."

EXTREEM WEER

De forse regenbuien ontstonden de afgelopen weken heel plaatselijk én heel spontaan. En dat is het weerbeeld dat de komende jaren alleen maar zal toenemen, zo verwacht de watergraaf. Waterschappen staan in nauw contact met het KNMI en andere weerstations. Gezamenlijk zijn scenario's opgesteld over de ontwikkeling van het klimaat. Glas: ,,Daar wordt het beleid van waterschappen op afgestemd. Er zijn prognoses voor tientallen jaren vooruit. De verwachting is wel dat de ontwikkelingen versneld zullen plaatsvinden; het is dus goed mogelijk dat de voorspelling voor 2030 al in 2020 plaatsvindt. Dat vraagt dus om nieuw overleg én het vervroegen van maatregelen."

De weerstations verwachten voor de komende jaren een extreem klimaat waarbij hevige droogte en intensieve regenval in een korte periode elkaar zullen afwisselen. ,,Denk aan dagenlang regen of juist aan extreem droge dagen met ineens een enorme bui. Waarschijnlijk zal het weer extremere vormen gaan aannemen, het proces gaat die kant op en komt sneller op ons af dan we hadden verwacht", licht Glas toe. Dit houdt in dat de waterschappen de komende tijd gaan bekijken of en op welke manier hun beleid moet worden aangepakt.

Dat geldt uiteraard ook voor waterschap De Dommel. Met speciale computerprogramma's gaan medewerkers aan de slag met het bekijken van de voorspellingen en mogelijke maatregelen. Glas: ,,De hoofdconclusies betreffende stuwen en lokale knelpunten hopen we medio 2017 gereed te hebben. Snelle actie is geboden, maar we moeten natuurlijk wél secuur blijven. Én het moet betaalbaar zijn; maatregelen nemen is nodig maar er hangt ook een kostenplaatje aan." De watergraaf benadrukt dat veiligheid voorop staat en dat er samen met andere partijen wordt samengewerkt om eventuele maatregelen te nemen. Zo is er overleg met gemeente, bedrijven én inwoners.

WATERSNOOD?

Als voorbeeld noemt Glas evenemententerrein D'n Tip in Liempde. Hier wordt momenteel gewerkt aan waterberging. In een ondergrondse betonnen kelder kan rioolwater tijdelijk worden opgeslagen waarmee de kans op wateroverlast in het centrum van Liempde aanzienlijk wordt beperkt. ,,Superfijn dat gemeente en Liempdenaren hier samen de schouders onder zetten. Dat soort initiatieven juichen we echt toe; het waterschap heeft zulke partners nodig", stelt de watergraaf.

Of de regio Boxtel de komende jaren te maken zal krijgen met watersnood? Glas denkt van niet. ,,Ik kan mij dat niet voorstellen. Er zijn zoveel maatregelen genomen na de overstromingen van 1995. Er zal heus wel overlast zijn door het water, maar we doen er alles aan om ook dat te beperken." De voorbije jaren voerde het waterschap diverse werkzaamheden uit in de omgeving van Boxtel. Bijvoorbeeld de aanleg van waterbergingsgebied Logtse Velden tussen Lennisheuvel en Spoordonk en de herinrichting van de Essche Stroom. Glas: ,,Dat soort werkzaamheden heeft ook invloed op de afvoer van water en we denken dat het zal volstaan. Uit de onderzoeken moet blijken of aanvullende werkzaamheden in Boxtel en omgeving nodig zijn."

HELE PUZZEL

Het is duidelijk: er staat waterschap De Dommel de komende jaren flink wat uitzoekwerk te wachten. ,,Het is inderdaad een hele puzzel maar wel een spannende uitdaging. We hoeven ons niet te vervelen", zegt Glas. ,,Saai is het bij het waterschap in ieder geval niet, elke weersituatie is een uitdaging. Bij droog weer moet er voldoende water zijn, bij nat weer moet het snel kunnen worden afgevoerd. Dat proces verveelt nooit."

Politie

Vernieling auto's

Bewoners van de Boxtelse wijk Munsel laten weten dat in de nacht van vrijdag op zaterdag twee achterruiten van auto's zijn vernield aan de Langakker. In één van de voertuigen is een steen teruggevonden. De schade bedraagt meer dan 1.000 euro. ,,Ten dele verzekerd weliswaar, maar het blijft vervelend", betreurt één van de auto-eigenaren. ,,Het geld dat ik alsnog kwijt ben, kan ik niet meer besteden aan een nieuwe fiets voor mijn dochter." Hij hoopt dat de daders bereid zijn zich alsnog te melden bij de politie. ,,Het is niet de eerste keer, want in het verleden werden ook al eens spiegels van auto's vernield."