Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BRABANTS CENTRUM ZOMERCOLUMN (1)

'Mijn vakantie begint gewoon in Molenwijk...'

In de zomermaanden juli en augustus nemen de redactieleden van Brabants Centrum om de beurt de pen ter hand voor een zomercolumn. Een herinnering aan een eerste vakantieliefde. Voor het eerst naar de camping. Een beschrijving van een paradijselijk plekje ver weg van huis. Of gewoon genieten in Boxtel, op een terrasje op de Markt. Vandaag deel 1.

MARC CLEUTJENS

Onze vakantie begon vroeger in Willemstad. Nee, niet op Curaçao maar gewoon in Noord-Brabant. Onderweg naar Zeeland in een Renault 4 en halverwege even verplicht pauzeren. Samen poseren op de kanonnen aan de haven van het vestingstadje. Een glaasje limonade in een kroeg, Perzisch kleedje op tafel. Appeltaart met slagroom. En dan verder naar Nieuwvliet of Burgh-Haamstede. Jaar in, jaar uit... onbezorgd vakantie vieren. En op de camping een kusje krijgen van Kitty...

Heel wat vakantiebestemmingen kwamen daarna langs. Drenthe, de Veluwe, Harz en Zwarte Woud. En natuurlijk de Eifel en de Moezel want daar lag Wittlich. Boxtel had daar iets mee, zo hoorden we. Een bezoekje aan de Säubrenner Kirmis en poseren bij dat bord aan de stadsrand: in vriendschap verbonden met Boxtel. En nog later: Provence, Ardèche, Normandië, Toscane. En éénmaal naar Canada, de reis van ons leven, op bezoek bij ooms, tantes, neven en nichten die in 1953 definitief afscheid hadden genomen van Nederland. Niagara Falls. Een wereldwonder dat we alleen kenden uit vergeelde boekjes, ooit door oma meegebracht die er in 1969 al eens kwam.

Gek wat vakantie met je doet. Maandenlang hunker je naar al die plekken die je nog nooit hebt gezien en die avontuur beloven. En elke keer als dat reisgidsje weer te voorschijn komt, begint dat verlangen. Al gaat dat vandaag de dag heel anders. Online heb je alles al gezien, de wegen verkend. Op Google Street View zie je al hoe je huisje eruit ziet, of er een geldautomaat en supermarkt in de straat van je hotel zit. Is het ver lopen naar het strand? Google weet raad. Eenmaal ter plaatse hoor je twee dingen: 'Wat is de wificode' en 'O ja, dat hebben we op Street View al gezien'.

Dat gaan we dit jaar dus anders doen. Plaatsnamen als Doolin, Ballyvaughan, Ballinsheen, Lisdoonvarna, Ennystimon en Annaghdown beloven heel veel, maar weinig wifi. En Google Earth geeft niet veel prijs dus het wordt weer een echt avontuur. De vakantie begint trouwens een paar weken eerder, gewoon in park Molenwijk, het mooiste plekje van Boxtel. Zondag 17 juli is daar de Bazaar en komt de zomer naar Boxtel. Wedden dat de zon schijnt.

Als ik dan een Turks broodje eet, een biertje drink en geniet van al die heerlijke muziek - ik reken erop dat het duo HeHe 'Belief' van John Mayer speelt - denk ik terug aan die kampeervakantie in Nieuwvliet. Onderweg limonade in Willemstad. Grote caravan op een boerenerf, in de verte de duinen en de zee. Mijn eerste vakantieliefde. Een kusje van Kitty. Ik was bijna 4, zij waarschijnlijk ook. Zou ze nu ook Facebook hebben?