De Kinderboerderij zoekt vrijwilligers voor diverse werkzaamheden waaronder het voeren van deze geitjes. (Foto: Mariëlle Wijffelaars).
De Kinderboerderij zoekt vrijwilligers voor diverse werkzaamheden waaronder het voeren van deze geitjes. (Foto: Mariëlle Wijffelaars). Foto: Marielle Wijffelaars

'Werken met dieren én mensen'

Kinderboerderij dringend op zoek naar vrijwilligers

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Kinderboerderij in Boxtel is op zoek naar vrijwilligers. Met name in de weekeinden is er bij de hoeve aan het Apollopad een fors tekort aan medewerkers. Zonder vrijwilligers is het niet mogelijk de Kinderboerderij in het weekend draaiende te houden, het bestuur doet daarom een dringende oproep aan mensen om zich te melden.

Bestuurslid Ton Huinink benadrukt dat vrijwilligers echt niet het hele weekend in touw zijn. ,,Het gaat om een paar uurtjes per dag", licht hij toe. ,,Roosters worden altijd in overleg gemaakt, dus mensen zijn niet meteen alle dagen aan het werk." De Kinderboerderij is op zaterdag en zondag geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Vrijwilligers worden ingezet in het winkeltje en voor de verzorging van de dieren. Ook in de ochtend moet er gevoerd worden. Huinink: ,,Er is contact met zowel dieren als mensen, dus het is wel een pré dat een vrijwilliger sociaal is én van beesten houdt."

ALLE ONDERDELEN

De werkzaamheden bestaan onder meer uit schoonmaken, voeren, de winkel beheren en koffie en thee verzorgen voor bezoekers van de huiskamer. Op doordeweekse dagen krijgen vaste medewerkers Anita Dekkers, Wim van der Velden en Pauline van den Braak ondersteuning van medewerkers van Cello. ,,Daar zijn we heel blij mee", zegt Huinink. ,,Ze draaien mee op alle onderdelen van de Kinderboerderij en zijn vaak al jaren werkzaam bij ons; ze weten dus alles van het reilen en zeilen binnen het bedrijf."

Ook de inzet van vrijwilligers is onmisbaar. Op doordeweekse dagen zijn er voldoende handen beschikbaar, in de weekeinden niet. Eén van de vrijwilligers is Ben Heersche, sinds drieënhalf jaar actief voor de Kinderboerderij. ,,Ik wilde graag aan de slag als vrijwilliger en ben via ContourdeTwern hier terecht gekomen", vertelt hij enthousiast. ,,De werkzaamheden zijn heel divers, maar meestal ben ik actief in het winkeltje en de huiskamer. Ook beantwoord ik vragen en houd ik toezicht." Medewerkers van de hoeve zijn echter van meer markten thuis. Zo wordt Heersche ook ingezet bij opknapwerkzaamheden als schilderen en repareren van materialen. ,,Als vrijwilliger sta je hier nooit stil", legt hij uit. ,,Even de binnenplaats vegen of wat poetsen, het hoort er allemaal bij. Afwisseling genoeg."

EETKAMERPROJECT

De afgelopen jaren is er binnen de Kinderboerderij in Boxtel-Oost veel veranderd. Niet alleen werd de hoeve grondig gerenoveerd, het voorhuis kreeg ook een forse metamorfose. Met een speelhoek, een winkeltje en gezellige tafels is de Kinderboerderij inmiddels uitgegroeid tot een sociale voorziening in de wijk. ,,Tijdens een wandeling komen mensen hier vaak uitrusten", vertelt medewerkster Anita Dekkers. ,,En we organiseren ook kinderfeestjes zodat kinderen kennis kunnen maken met dieren, de moestuin en de natuur. Om die reden willen we ook de educatieruimte opknappen en lessen gaan verzorgen voor basisscholen." Ook in de vakantieperiode worden veel activiteiten georganiseerd.

Onlangs werd er in het voorhuis ook een nieuwe keuken geplaatst. In augustus wil het bestuur starten met het eetkamerproject waarbij senioren uit de wijk Boxtel-Oost drie keer per week in de Kinderboerderij terecht kunnen om gezamenlijk te eten. Huinink: ,,We hebben hier al een aantal vrijwilligers voor, maar extra mensen zijn altijd welkom. Er is hier altijd wel iets te doen, voor iedereen die zijn handen uit de mouwen wil steken. Ik hoop dat mensen die de Kinderboerderij een warm hart toedragen zich massaal aanmelden. Het zou zonde zijn als we alle plannen die we hebben niet uit kunnen voeren door gebrek aan vrijwilligers. En vooral de weekendopenstelling moet behouden blijven, dat is voor ons heel belangrijk."

Interesse in vrijwilligerswerk bij de Kinderboerderij? Belangstellenden kunnen binnenlopen tijdens de openingstijden of kijken op www.kinderboerderijboxtel.nl.