Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HANS KÜSTERS NEEMT NA 39 JAAR AFSCHEID VAN ST.-PETRUSSCHOOL

'Geen woorden maar daden'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Zakken vol drop liggen in het kantoor van Hans Küsters. ,,Op de een of andere manier is de mythe ontstaan dat ik enorm van drop houd. Nu bekend is dat ik binnenkort afscheid neem, krijg ik telkens snoep cadeau..." Na 39 jaar werkzaam te zijn geweest op de Sint-Petrusschool, waarvan 17 jaar als directeur, gaat Küsters aan het einde van dit schooljaar met pensioen. Met een dubbel gevoel. ,,Aan de ene kant heb ik vertrouwen in het team, de nieuwe directeur, de kinderen en de ouders, maar het was toch 39 jaar 'mijn school'."

De eerste keer dat hij een leidinggevende functie kreeg en leerde over het belang van communicatie, was toen Küsters in militaire dienst ging. ,,Als broekie van twintig jaar moest ik twintig jongens uit Amsterdam, die vaak al getrouwd waren, uitleggen hoe ze tanks moesten bedienen", vertelt Küsters met een glimlach. Kort daarvoor was hij - op vrijdag de dertiende - geslaagd voor de Pedagogische Academie. Na zijn diensttijd kwam Küsters, die is opgegroeid in Engelen, in 1976 op de Sint-Petrusschool in Boxtel terecht. ,,Ik startte in klas 4-5, een groep van 37 leerlingen. Uiteindelijk werden dat er 38, bekende Boxtelaar René Cijffers kwam er aan het einde van het schooljaar bij. Gelukkig waren de tafeltjes kleiner in die tijd..."

Kort daarna begon hij een zogenoemde MO-opleiding pedagogiek met specialisatie onderwijskunde, een deeltijdstudie op universitair niveau. ,,Daar is de voedingsbodem voor het directeurschap gelegd", aldus Küsters. ,,Ik heb daar vaardigheden geleerd die ik nog steeds gebruik. Zo leerde ik van een professor om iedere dag even stil te staan bij de dingen die ik gedaan heb." Hij droomde er in eerste instantie van om docent onderwijskunde te worden, maar door een terugloop van leerlingen aan de Pedagogische Academie zat dat er niet in. Uiteindelijk kreeg hij de kans om als adjunct-directeur van de Sint-Petrusschool aan de slag te gaan. In 1999 werd hij directeur van de school.

ajacied

De verbouwing van het schoolgebouw aan de Burgakker in 2005, de invoering van het continurooster op school en het behoud van de peuterspeelzaal: Küsters heeft in 39 jaar talloze dingen meegemaakt. ,,Ik ben van de lange adem en kan behoorlijk vasthoudend zijn", zegt hij. ,,Geen woorden maar daden, dat vind ik erg belangrijk. En dat terwijl ik eigenlijk een Ajacied ben", zegt hij grinnikend terwijl hij naar een knutselwerk van Ajax wijst dat in zijn kantoor hangt. ,,Daarnaast is het glas bij mij altijd halfvol. Ik kijk steevast naar de mogelijkheden. Misschien heb ik dat van mijn moeder. Zij zong altijd, bij ieder klusje dat ze deed."

Het meest trots is hij op het pedagogische klimaat dat er heerst op school. ,,De Sint-Petrusschool is niet lesstofgericht, maar richt zich op de ontwikkeling van het kind. Op deze school werkt een fantastisch team met leerkrachten, daarnaast ben ik enorm blij met de ouders. Zij zijn betrokken en komen langs als er iets is. Je moet met elkaar samenwerken, alles valt of staat daarmee. Ik vind het belangrijk dat we kinderen de boodschap meegeven dat ze er mogen zijn en dat we kijken naar wat ze wél kunnen. Bovendien moet je kinderen de ruimte geven, dan komt het vaak goed. Hier op school leren de kinderen natuurlijk over taal en rekenen, daarnaast vinden we het belangrijk ze sociale vaardigheden mee te geven die bepalend zijn voor hun hele leven. Voorbeelden zijn welzijn en om kunnen gaan met anderen en met conflicten. Als uit het tweejaarlijkse tevredenheidsonderzoek blijkt dat kinderen, ouders en leerkrachten zich thuisvoelen op school en zich gehoord voelen, dank denk ik: yes!""

Küsters heeft nooit spijt gehad van het directeurschap. ,,De eerste acht jaar waren makkelijker dan het tweede gedeelte. Je zet iets neer en daarna moet het gedragen worden." Volgens de directeur onderscheidt de Sint-Petrusschool zich op het gebied van laagdrempeligheid. ,,Zo zou het op iedere school moeten zijn."

Hij zal zich niet vervelen als hij met pensioen gaat. ,,Ik heb weer tijd om het sporten op te pakken. Zo zou ik graag net als vroeger deelnemen aan triatlons. Daarnaast wil ik me blijven verdiepen in de psychologie van de mens. Maar eerst ga ik op vakantie naar Afrika. En als ik dan terug ben, begint op de Sint-Petrusschool het nieuwe schooljaar en ga ik in mijn hangmat nadenken over wat ik ga doen. Eén ding is duidelijk: stilzitten kan ik niet..."

Woensdag 20 juli wordt een afscheidsreceptie voor Hans Küsters georganiseerd in de aula van de Sint-Petrusschool. Iedereen die hem de hand wil schudden, is vanaf 16.30 uur welkom.

FOTO BOVEN: Directeur Hans Küsters neemt na 39 jaar afscheid van de Sint-Petrusschool. (Foto: Peter de Koning).


RESTAURATIE IN SINT-PETRUSTOREN START NA VAKANTIE

Scholieren gaan carillon opknappen

MARC CLEUTJENS

Scholieren van het Baanderherencollege in Boxtel gaan meewerken aan de restauratie van het carillon in de toren van de Sint-Petrusbasiliek. Het instrument is al enkele jaren defect vanwege blikseminslag. Het bestuur van de Heilig Hartparochie gaat fondsen werven om de ongeveer 100.000 euro kostende opknapbeurt te kunnen financieren.

Volgens voorzitter Jo Custers van de werkgroep Restauratie Carillon gaan leerlingen van het Baanderherencollege onder regie van een professioneel restaurateur meewerken. ,,We denken aan scholieren die de opleiding houtbewerking, schilderen en elektrotechniek volgen en in kleine groepjes in de toren kunnen werken", vertelt Custers. ,,Een aantal werkzaamheden zal in de toren gebeuren, maar een deel van het carillon kan ook ontmanteld worden en elders gerestaureerd worden."

De werkgroep bestaat naast Custers ook uit parochiebestuurder Frans van den Berk, hulpkoster Fons van Heesch en Christ van Eekelen, plaatsvervangend secretaris van de Heilig Bloedstichting. Men bouwt voort op de nota die eerdere vrijwilligers van de inmiddels opgedoekte Stichting Petrusmonumenten opstelden. Minstens twaalf vrijwilligers hebben toegezegd mee te werken aan het project. ,,En daarmee kunnen we vele duizenden euro's besparen", stelt Custers. In kleinere werkgroepen worden verschillende taken verdeeld.

De restaurateur die door de Heilig Hartparochie in de arm wordt genomen, moet bereid zijn om samen te werken met vrijwilligers en scholieren. Momenteel wordt gesproken met twee bedrijven; een firma heeft al aangegeven graag samen te willen werken met derden. Volgens Custers moet het bedrijf ook bereid zijn als hoofdaannemer alle verantwoordelijkheden te dragen.

FONDSENWERVING

Na de zomervakantie wordt ook de fondsenwerving opgezet. ,,Naast al enkele giften groot en klein is er nog een behoorlijk gat tussen de beschikbare gelden en de te maken kosten", stelt Custers. ,,Daarom wordt er gestart met fondsenwerving, bij fondsen die daartoe onder voorwaarden bereid zijn maar ook binnen Boxtel zelf." Onlangs werd de restauratie financieel ondersteund door Boxtelse Moppen, een groep quizzers die de tweede prijs won in de Bokselse Kwis.

De werkgroep Restauratie Carillon verwacht dat de opknapbeurt van het carillon in het voorjaar van 2017 is afgerond. De officiële ingebruikname staat gepland voor Drievuldigheidszondag (11 juni) waarop de Heilig Bloedprocessie - bij goed weer - door de Boxtelse straten trekt.

Volgens werkgroepvoorzitter Custers is de bliksemschade die vorige maand werd aangericht aan het klokkenspel in de Sint-Petrustoren deze week hersteld. De parochie moet ook aan de slag in de toren van de Sint-Willibrorduskerk in Esch. Ook daar sloeg de bliksem in en werd schade aangericht. ,,Het lijkt erop alsof er een nieuw spreekwoord van toepassing is op onze torens", lacht Custers. ,,Hoge torens vangen veel bliksem."

Na de zomer wordt gestart met de restauratie van het carillon in de Sint-Petrustoren. (Foto: Peter de Koning).