Het bestuur van Podium Boxtel (v.l.n.r.): Marly van Leeuwen, Paul van Alphen, Lonneke Hoondert, Ton van Dooremalen en Nol Delmée. (Foto's: Peter de Koning).
Het bestuur van Podium Boxtel (v.l.n.r.): Marly van Leeuwen, Paul van Alphen, Lonneke Hoondert, Ton van Dooremalen en Nol Delmée. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Nieuwe bar sluitstuk van reeks investeringen

'Podium Boxtel is volwassen geworden'

,,Er zitten liefst drie soorten bier op de tap", lacht Ton van Dooremalen tevreden. De bestuurssecretaris is in zijn nopjes met de fonkelnieuwe bar die sinds kort in Podium Boxtel prijkt. Die vormt het sluitstuk van een reeks investeringen die het theater deed, nadat zij van SintLucas en gemeente Boxtel het vertrouwen kreeg om nog zeven jaar door te gaan met haar activiteiten.

Hoewel de gemeente Boxtel de laatste jaren fors heeft bezuinigd op cultuur sloot zij met Podium Boxtel een zevenjarige subsidieovereenkomst af. ,,Daar zijn heel wat gesprekken aan vooraf gegaan. Op basis van de manier waarop wij Podium Boxtel vormgeven, gaf wethouder Marusjka Lestrade ons het vertrouwen om door te gaan", vertelt Van Dooremalen. ,,Onder meer doordat wij investeren in ons theaterprogramma en niet een eigen gebouw in beheer hebben, was ze bereid deze toezegging te doen." Bestuursvoorzitter Paul van Alphen voegt toe: ,,Dankzij het vertrouwen van de gemeente waren we ook in staat langdurige contracten af te sluiten met SintLucas en drankengigant InBev."

Verbeteringen

Hoewel de subsidieovereenkomst met de gemeente pas in december 2015 officieel getekend werd, had SintLucas, waarin Podium Boxtel gehuisvest is, alle vertrouwen in een goede afloop. Zij startte vorige zomer al met bouwkundige aanpassingen aan de podiumzaal. De bestuursleden wilden namelijk dolgraag verder met de podiumactiviteiten in SintLucas, maar hadden wél de wens om het een en ander te verbeteren aan het theater.

,,We willen theaterbezoekers een avondje uit bieden volgens Boxtelse maatstaven. Persoonlijk, warm en gezellig, maar óók kwalitatief gezien van hoog niveau", zegt Van Dooremalen. ,,Dankzij het langdurige contract met de gemeente hebben we verschillende verbeteringen door kunnen voeren." Zo werd een extra ingang gecreëerd om het ombouwen van het podium te vergemakkelijken, de garderobe verplaatst, de theaterzaal voorzien van airconditioning en werd er een kleedkamer naast het toneel gerealiseerd voor artiesten. ,,Voorheen moesten zij via de foyer naar de bühne, dat kon écht niet meer. Zeker omdat we ook qua programmering steeds grotere namen weten te strikken."

Finalestuk vormt de verbouwing van de bar, die recent werd voltooid. ,,En die straalt precies de gastvrijheid uit op het niveau dat we willen", glundert bestuurslid Marly van Leeuwen. Voorheen maakte Podium Boxtel gebruik van een verrijdbare bar. ,,En dat was niet handig. Horecamedewerkers moesten eerder komen om alles op te bouwen en klaar te zetten", vertelt Van Alphen. ,,De nieuwe voorziening moest meer worden dan een simpel cafetarialoket. Daarom hebben we vierdejaars studente Kiki Wanten van SintLucas de bar laten ontwerpen. Zij volgt de opleiding tot projectleider interieur en exterieur."

,,Podium Boxtel is volwassen geworden," vindt het bestuur van het theater. Niet alleen wat betreft uitstraling en voorzieningen voor artiesten en bezoekers. ,,Volgend jaar hebben we liefst veertig voorstellingen. Van grote namen als Anneke van Giersbergen en Wim Kieft tot bijzondere lokale voorstellingen. Zo gaan we in het nieuwe seizoen op zoek naar de beste singer-songwriter en de winnaar sleept een behoorlijke prijs in de wacht", licht Van Alphen toe.

Podiumtopper

Om het lokale talent in Boxtel meer te stimuleren, start Podium Boxtel volgend seizoen met een amateuravond waar ruimte is voor vier solisten of groepen. Die is getiteld Podiumtopper 2016.

Zowel het bestuur van de theaterzaal als de vriendenstichting maken de avondvullende voorstelling mogelijk en nemen de kosten van de talentenavond voor hun rekening. Boxtels talent kan zich aanmelden via e-mail: info@podiumboxtel.nl of via telefoonnummer 06-80 04 07 54 of 06-51 46 51 37. Tijdens de Uitmarkt op zaterdag 17 september worden door een publieks- en vakjury vier acts geselecteerd die volgend jaar op de planken staan.

FOTO BOVEN: Het bestuur van Podium Boxtel (v.l.n.r.): Marly van Leeuwen, Paul van Alphen, Lonneke Hoondert, Ton van Dooremalen en Nol Delmée. (Foto's: Peter de Koning).

De nieuwe bar van Podium Boxtel mét een gloednieuwe tap.