De opritten van mensen die in het wijkje Strohulzen woonden, waren zondag omgetoverd tot 'handelsplekken'. (Foto: Albert Stolwijk).
De opritten van mensen die in het wijkje Strohulzen woonden, waren zondag omgetoverd tot 'handelsplekken'. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Annelieke van der Linden

Garagesale Strohulzen: geslaagd proefballonnetje

TONNIE WESSELING

In het Boxtelse wijkje Strohulzen werd zondag 3 juli een garagesale gehouden. Een proefballonnetje, want het was de eerste keer.

Rond het speeltuintje zitten bewoners met hun koopwaar lekker in het zonnetje. Bij Marieke Veenstra is naast verkoop ook gastvrijheid troef: gratis ranja voor de kinderen en koffie met cake voor de volwassenen. Veenstra: ,,Het is vooral heel gezellig, het weer zit mee en ook vrienden komen langs. We gingen om twaalf uur open, maar anderhalf uur eerder kwam er al iemand langs. Volgende keer moeten we maar een vroege vogelmarkt houden", zegt ze lachend.

Bij haar buurvrouw, Frederike Walraven, klinkt relaxte new age muziek. ,,Daar heeft mijn man voor gezorgd." Ze is dik tevreden. ,,Er komen toch best wat mensen van buiten de wijk, we boffen ook echt met het weer. En alles wat je kunt verkopen is mooi meegenomen. Voor de kinderen is een opbrengst van vijftig eurocent al heel veel!" Verderop zit José Peltenburg rustig te haken. Achter haar hangt een waslijn met gehaakte kledingstukken. Te koop, natuurlijk. Luza van 11 en Lonne van 9 hebben net gegrabbeld. Ze vissen snoep op en zijn er blij mee. De kleine Thomas (7) loopt verliefd rond met een zacht schaapje. Zojuist op de kop getikt en nu al zijn favoriete knuffel.

In een andere tuin staat een kraam met roze spullen van het merk Oilily, allemaal uit een meisjeskamer die verbouwd is. Bewoner Mark Verhoeven vindt het op voorhand al een daverend succes en voor herhaling vatbaar. ,,We zijn een heel gezellige actieve jonge wijk. Zeker de helft doet nu mee." Al wordt hier en daar de buienradar geraadpleegd, Verhoeven blijft er stoïcijns onder: ,,Het blijft droog, dat voorspel ik!" Op nummer 18 liggen stapels kleding en schoenen. Ellen Hijmans uit de wijk Selissen heeft hier zojuist make-up en 'crèmes' gescoord en is er blij mee. ,,Ze kan er weer even tegen", grinnikt haar man. Bij een andere kraam ligt een complete rozenboog, nog in de doos, en een 'antieke' lamp. Hennie van Esch uit de straat Lierenbout houdt trots haar aanschaf omhoog: een Winkler Prins jeugdwoordenboek voor een euro. Ze had over de sale in 'het krantje' gelezen, maar kon het eerst niet vinden. Dan gaat ze weer verder met snuffelen...