De oude strooiwagens van de gemeente Boxtel worden vervangen. Tijdens de strenge winter in 2008 kwamen deze strooiwagens nog in actie. (Foto: Albert Stolwijk).
De oude strooiwagens van de gemeente Boxtel worden vervangen. Tijdens de strenge winter in 2008 kwamen deze strooiwagens nog in actie. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

gladheidsbestrijding op de schop

Gemeente Boxtel kiest voor strooien met nat zout

MARIËLLE WIJFFELAARS

De gemeente Boxtel wil de gladheidsbestrijding aanpassen en kiest daarbij voor strooien met nat in plaats van droog zout. Volgens wethouder Herman van Wanrooij is dat veiliger, beter voor het milieu én goedkoper. Naar verwachting kan begin 2017 worden overgestapt naar de natzoutmethodiek.

Het grote verschil met de huidige methode, is dat droog zout pas wordt gestrooid als de gladheid al is opgetreden. Met nat zout kan al worden gestart voor er gladheid optreedt én er kan dus ook preventief gestrooid worden. ,,Omdat nat zout zich hecht aan het wegdek, hoeven we niet te wachten tot er al sneeuw ligt. Als we de voorspellingen goed in de gaten houden, kunnen we al direct in actie komen", legt wethouder Van Wanrooij uit. ,,Nat zout verwaaid niet, in tegenstelling tot droog zout." Om die reden is nat zout beter voor het milieu.

Doordat er minder verwaaiing plaatsvindt, hebben de bermen hebben minder last van het zout. En dat komt het groen ten goede komt. Ook hoeft er minder nat dan droog zout gestrooid te worden: 7 gram per vierkante meter tegenover 15 gram per vierkante meter. ,,Een flinke besparing", aldus Van Wanrooij.

NIEUWE STROOIWAGENS

Boxtel heeft momenteel twee kleine en twee grote strooiers in gebruik. Deze zijn aan het einde van hun levensduur, een goed moment om te kijken naar andere mogelijkheden. Omdat de gemeente Sint-Michielsgestel al langer nat zout gebruikt, heeft ook de gemeente Boxtel zich hierin verdiept. Van Wanrooij: ,,We werken immers nauw samen met Sint-Michielsgestel en het is logisch om dan van elkaar te leren. We zien vooral veel voordelen aan het natzoutstrooien." Om de natzoutmethodiek mogelijk te maken, moeten de strooiwagens beschikken over natzouttanks, een menginstallatie en een betontank.

BESPARING

Om de nieuwe vorm van gladheidsbestrijding mogelijk te maken, moeten de strooimachines van de gemeente Boxtel worden vervangen. Eén strooier moet worden aangepast en drie anderen worden vervangen. De totale investering bedraagt 186.860 euro. In de begroting is al 75.000 euro gereserveerd voor de gladheidsbestrijding, er is een extra bijdrage van 111.860 euro nodig. Van Wanrooij: ,,Maar die investering betaalt zich snel terug. We verwachten quitte te kunnen spelen en zelfs geld te besparen." Die besparing komt onder meer voort uit minder manuren, met name doordat inhuur van derden niet meer nodig is. Ook is er een besparing op de kosten van het strooizout. De wethouder verwacht tussen 0 en 8.000 euro te kunnen besparen.

Van Wanrooij hoopt dat nog deze maand een definitief besluit kan worden genomen, zodat in 2017 kan worden overgestapt naar strooien met nat zout.

Boxtel

Expo in De Ruimte

De gezamenlijke cursisten van atelier De Ruimte aan de straat Selissen 6a in Boxtel exposeren zaterdag 9 en zondag 10 juli werken die de voorbije maanden zijn vervaardigd. Publiek is op beide dagen welkom van 11.00 tot 15.00 uur.