De leden van Gemondse handboogvereniging Recht door Zee deden zaterdag een gooi naar de kampioenstitel tijdens het koningsschieten. Herma Kreijveld, Bart Schellekens en Jürgen Holtman (v.l.n.r.) schoten in opperste concentratie. (Foto: Albert Stolwijk).
De leden van Gemondse handboogvereniging Recht door Zee deden zaterdag een gooi naar de kampioenstitel tijdens het koningsschieten. Herma Kreijveld, Bart Schellekens en Jürgen Holtman (v.l.n.r.) schoten in opperste concentratie. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Gemondse schutters strijden om kampioenstitel

Termeer is koning van Recht door Zee

Elk schoten ze zaterdag liefst zeventig pijlen af: de handboogschutters van vereniging Recht door Zee uit Gemonde. In een spannende strijd probeerden de deelnemende leden de felbegeerde koningstitel binnen te hengelen. Café De Schuif aan de Dorpstraat, waar de handboogvereniging haar 'honk' heeft, was het toneel van het jaarlijkse clubkampioenschap.

Van de twaalf leden die de handboogschutterij telt, deden ze, op één na, allemaal een gooi naar het koningsschap. Om klokslag elf uur barstte de strijd los. De schutters schoten elk met een recurveboog op een blazoen op 25 meter afstand. Dat deden ze volgens het 'één pijlsysteem'. Elke handboogschutter schoot zeventig pijlen af. Een jury schreef de scores op en onthulde aan het einde van het toernooi de punten. ,,Elke pijl is een wedstrijd op zich", vertelde schutter Herma Kreijveld, het enige vrouwelijke lid dat de club rijk is.

Gebutste boer

Rob Termeer mocht zichzelf na de spannende kampioenstrijd met 612 punten koning noemen. Jan van der Heijden volgde hem op de voet en werd met 609 punten ridder. De derde plaats en de titel van 'getikte ridder' was voor Henrie van Dun met 601 punten. Bert van Gerwen viel met 511 punten buiten de top vijf en kreeg de eretitel van 'gebutste boer'. Jürgen Holtman werd met 392 punten laatste. Hij ging met de rode lantaarn naar huis.