Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Pieter Lathouwers neemt afscheid van lambertusschool

'Ik ben een echt onderwijsmens...'

WENDY VAN LIJSSEL

Na opgeteld 42 jaar werkzaam te zijn geweest in het onderwijs, stopt directeur Pieter Lathouwers van basisschool Sint-Lambertus in Gemonde er binnenkort mee en gaat hij vanaf 1 september genieten van zijn vrije tijd en alle hobby's die hij heeft.

Het was écht een andere tijd, claimt Lathouwers, toen hij in 1974 begon als onderwijzer op basisschool Herman Jozef in Middelrode. ,,Ik was afgestudeerd aan de pedagogische academie, vervolgens in militaire dienst geweest en begon als leerkracht in klas 1, de huidige groep 3. Je was verantwoordelijk voor alle zorg die geboden moest worden. Er was geen ondersteuning van bijvoorbeeld interne begeleiders of remedial teachers", blikt hij terug. Na zeven jaar les te hebben gegeven in diverse groepen werd hij directeur van de Herman Jozefschool. ,,Dat heette toen nog hoofd van de school", lacht Lathouwers. Hij vervolgt: ,,Toen het hoofd van de school in Middelrode burgemeester werd in een dorpje in West-Brabant, zocht het schoolbestuur een opvolger in het team van de school. Er waren enkele capabele kandidaten, maar die zagen er vanaf om deze taak op zich te nemen. Ik wist toen al dat ik niet tot mijn pensioen alleen maar voor een klas wilde staan. Uiteindelijk werd ik als jongste lid van het team, als 29-jarige, directeur."

Een speciale studie of cursus had Lathouwers nog niet op zak. In verloop van tijd volgde hij wel allerlei studies en cursussen. Het onderwijs veranderde in verloop van jaren snel. De samenvoeging van de kernen Middelrode, Berlicum, Den Dungen, Sint-Michielsgestel en Gemonde tot één gemeente en ook de fusie van de scholen is er eentje die Lathouwers is bijgebleven. ,,Stichting Skipos werd opgericht. Daar vallen acht scholen onder, verspreid over de kernen. Het samengaan was voor de scholen niet vanzelfsprekend. De scholen in Berlicum en Middelrode werkten al veel samen, maar er was geen band met de scholen van over het kanaal. Na een tijdje veranderde dat echter en werd en is het een hechte club van scholen die heel goed met elkaar samen werken", aldus Lathouwers.

oversteek

Hij was opgeteld 27 jaar verbonden aan de Herman Jozefschool waarvan twintig jaar als directeur. Hoewel er geen problemen waren, besloot hij dat het voor hem zelf goed zou zijn te switchen naar een andere school. ,,Ik was 49 jaar en toe aan weer een nieuwe uitdaging", verklaart hij. In 2001 werd hij aangenomen als directeur van de Sint-Lambertusschool in Gemonde. Hoewel hij via Skipos bekend was met alle scholen was het tóch een grote overgang." Binnen alle afspraken en regels wordt op elke school toch op een andere wijze invulling gegeven aan het onderwijs. ,,In Middelrode was alles meer dan vertrouwd na 27 jaar, maar in Gemonde was alles nieuw voor me. Het heeft me wel een jaar gekost om er goed in te komen", bekent hij. Spijt van de oversteek heeft hij nooit gehad. ,,Het was voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling goed. Ik heb het zowel op de Herman Jozef als op Sint-Lambertus enorm naar mijn zin gehad", vertelt hij opgewekt.

Lathouwers is, zoals hij zelf zegt, altijd een echt onderwijsmens geweest. ,,De band met kinderen heb ik altijd heel belangrijk gevonden. Ik heb ook in de tijd dat ik directeur was altijd nog een dag in de week les gegeven. Dat heeft er steevast voor gezorgd dat ik alle onderwijsveranderingen aan den lijve ondervonden heb en ervoer waar leerkrachten soms mee worstelden."

Aan al het moois komt echter een eind. Pieter Lathouwers is intussen 64 jaar en met ingang van 1 september gaat hij met pensioen. Een beslissing die hij zelf nam. ,,Ik had nog een jaar langer kunnen werken. Er zijn echter nieuwe onderwijsontwikkelingen op komst en het team op school gaat snel veranderen, omdat er meer leerkrachten zijn die binnen enkele jaren afzwaaien. Het leek me een goed moment voor een nieuwe directeur om nu de leiding over te nemen. Ik heb nooit gewerkt van acht tot vijf, maar nam mijn werk ook mee naar huis. Ik vind het moeilijk dingen onafgewerkt los te laten. Daarom was ik ook in de avonduren en weekenden nog bezig om allerlei zaken te regelen en organiseren. Het lijkt me heel prettig om mijn aandacht nu te verleggen naar hobby's waar ik tot nu toe onvoldoende tijd voor nam", lacht hij. Die hobby's zijn met name de vier kleinkinderen, zijn liefde voor reizen, de natuur, tuinieren en graag wil hij (weer) gaan schilderen. Lathouwers: ,,Ik ga lekker genieten van mijn vrije tijd en de dingen doen die ik leuk vind."

FOTO BOVEN: Pieter Lathouwers. (Foto: Wendy van Lijssel).