Afbeelding
Foto: Peter de Koning

• EVENEMENT BELEEFT 15E EDITIE OP 17 JULI • STICHTINGSBESTUUR PRESENTEERT JUBILEUMBOEK

Bazaar Boxtel, van De Kiekenhof naar Molenwijk...

De Bazaar Boxtel is een begrip. Elk jaar weer stromen duizenden inwoners, jong en oud, naar wandelpark Molenwijk om te genieten van de unieke potpourri van muziek, dans, hapjes en drankjes, de hergebruik- en vrijmarkt en bovenal om mensen te ontmoeten. Héél veel mensen! Tijdens de eerste editie van de Bazaar in 2002 werd de kiem gelegd voor het succes. Een voorpublicatie uit het jubileumboek dat op 17 juli verschijnt...

Zaterdag 6 juli 2002 stond de eerste Bazaar Selissenwal op het programma. Een multicultureel wijkfeest dat niet mocht lijken op de eerder gehouden Wielerwalsemèrt, die toch vooral een braderie was. Ook leuk, maar anders.

Jeroen Pijnenburg, geboren en getogen in de wijk, was net aan de slag gegaan als opbouwwerker bij de toenmalige welzijnsinstelling DELTA en nam het initiatief voor de eerste Bazaar.

SPOOKSTAD

Niet park Molenwijk was de plek, maar het Maria Reginaplein en de in desolate staat verkerende speeltuin De Kiekenhof, naast gemeenschapshuis De Walnoot. ,,Tijdens mijn werk merkte ik dat de mensen in Selissenwal trots waren op hun wijk en op hun cultuur. Het was – en is! – er fijn wonen en dat straalden de mensen uit", vertelt Jeroen. ,,Maar het was ook een roerige periode waarin de wijk aan de vooravond stond van een grote renovatie. Drie flats aan het Maria Reginaplein stonden al leeg, er waren plannen voor de sloop van de kerk en de scholen."

De voorbereidingstijd was kort. De eerste ideeën werden uitgewerkt in april, in juli moest er een festival staan dat vooral veel wijkbewoners moest lokken. ,,We hebben dat met een hele grote groep vrijwilligers gedaan", glundert de opbouwwerker. ,,Tijdens de vergaderingen zaten we met minstens dertig bewoners aan tafel." Jeroen noemt Ria Kivits, Frans van de Wiel, Ad en Ankie Moonen, Marlies Hobbelen, Rocco Ancarola, Angelina Geertruida als mensen van het eerste uur. ,,Maar ik zou er zo nog twintig kunnen noemen."

HEEL ENTHOUSIAST

Mohammed Rahmoune, Ramazan en Sevim Atalay en Janice Westerman zijn ook al sinds de start betrokken bij de Bazaar. ,,Eigenlijk werd de eerste Bazaar een beetje te laat gehouden", herinnert Mohammed zich. ,,Klopt", beaamt Ramazan. ,,Veel mensen waren al op vakantie waardoor het misschien niet zo druk werd als we hadden verwacht." Sevim weet dat ze met veel andere wijkbewoonsters in De Walnoot in de weer was om hapjes te maken voor de Bazaar-bezoekers. ,,We maakten Turkse snacks die iedereen heel lekker vond." De Marokkaanse gemeenschap koos voor couscous. ,,Oók lekker", lacht Mohammed. ,,Ik weet nog dat de verbondenheid tussen alle groepen zo groot was", vult hij aan.

De eerste Bazaar vormde de opmaat voor een tweede, in park Molenwijk. ,,Omdat de revitalisering van het centrumgebied van Selissenwal op gang kwam, besefte ik in 2002 al dat we in 2003 zouden moeten uitwijken. Mijn plan was om naar Molenwijk te gaan, ook al wist ik ook dat dit heel lastig zou worden omdat je eigenlijk niet aan de rust van het park mocht tornen."

Dat bleek toen de eerste vergunning aangevraagd werd voor het festival in 2003. ,,De wethouders waren heel enthousiast", weet Jeroen nog. ,,Ik kreeg steun van wijkwethouder Wim van Erp, maar ook Anton van Aert en Ger van den Oetelaar waren positief. Ger heeft zelfs een privédonatie gedaan om ons te steunen. Maar het ambtenarenkorps zag heel veel beren op de weg waardoor de vergunningsprocedure langdurig en stroperig verliep."

VIJF TENTEN

De voorbereidingen voor de tweede Bazaar – de eerste in park Molenwijk – verliepen even rommelig als in 2002, maar er was veel toewijding om het festival te laten slagen. ,,We hebben de hele nacht doorgewerkt aan onze kraam", weet Janice nog. ,,De Antilliaanse kraam was een soort cafetaria."

Jeroen vertelt dat de verschillende etnische gemeenschappen gebruik konden maken van de vijf tenten. ,,We hebben er bankstellen en tapijten naartoe gebracht", weet Sevim nog. ,,Toen wij dat zagen, zijn we ook in actie gekomen om ook een gezellig ingerichte tent te kunnen presenteren", lacht Mohammed. ,,Ik weet dat we de hele nacht in het park hebben gekookt. Wat? Tajine natuurlijk!"

Het zijn mooie herinneringen. De Bazaar Selissenwal werd na 2003 verder uitgebouwd tot een jaarlijks terugkerend multicultureel festival. ,,Geen ander festival heeft in Boxtel zo sterk bijgedragen aan tolerantie en integratie en ik ben er trots op dat ik hieraan een steentje heb bij mogen dragen", zegt Jeroen. ,,Op de Bazaar leren Boxtelse mensen elkaar pas écht kennen", vindt Mohammed. ,,Iedereen is trots op de Bazaar", meent Janice. Sevim: ,,Ik hoop dat we met z'n allen nog heel lang mogen genieten van de Bazaar."

Zondag 17 juli wordt het jubileumboek 'Bazaar Boxtel 15 jaar - verbinden, verbroederen, ontmoeten, genieten' officieel gepresenteerd in park Molenwijk. Het boek is tijdens het evenement te koop voor vijf euro en werd geschreven en vormgegeven door Kübra Atalay, Marc Cleutjens, Roeland Heesbeen, Peter de Koning, Marco Meihuizen, Dennis Nelissen, Noor Reigersman en Michel Verhoeven.

FOTO LINKS: De oprichters van de Bazaar blikken terug op 15 jaar historie. Van links naar rechts Sevim en Ramazan Atalay, Mohammed Rahmoune, Jeroen Pijnenburg en Janice Westerman. (Foto: Peter de Koning).

FOTO RECHTS: De Bazaar Boxtel is een evenement voor jong en oud en telt ook dit jaar weer heel veel kramen vol informatie, lekkernijen en leuke snuisterijen.

Afbeelding