Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

buurtbewoners zorgen voor invulling perceel boxtel-oost

Van populierenbos naar voedselpark

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Toen duidelijk werd dat de 69 populieren in het bosje tussen De Volder, Puttersdreef en de Vorsenpoel in Boxtel-Oost hun langste tijd hadden gehad, schakelde de gemeente Boxtel buurtbewoners is om na te denken over de inrichting van het ruim 400 vierkante meters tellende perceel. Het resultaat is sinds een maand te bewonderen in Boxtel-Oost en vorige week donderdag werd een glaasje gedronken op het bereikte resultaat.

Na een startbijeenkomst, waarin de gemeente aangaf dat bewoners aan zet waren, werd al vlot een stuurgroep gevormd onder leiding van Geert Koelink. Zij vergaderden regelmatig en kwamen vrij snel met een ontwerp bij projectleider Eric ter Heide van de gemeente terug. ,,We hoefden slechts enkele tips en adviezen mee te geven", blikt Ter Heide terug. Na het tweede ontwerp werd al snel de firma Van Esch ingeschakeld om aan de slag te gaan.

600 kuub zand

Begin dit jaar werden de populieren gerooid, vervolgens werd een begin gemaakt aan de inrichting. Er werd zeshonderd kuub zand gebruikt om het perceel op te hogen. Dit zand is afkomstig van de Kastanjelaan waar kastanjebomen werden gerooid vanwege bloedingsziekte. Het slechte weer van de afgelopen maanden zorgde voor wat vertraging, maar sinds een maand is het nieuwe park een feit. Op het perceel staan 32 jonge bomen, waaronder beuken, fruit- en notenbomen, en 650 struiken.

Daarnaast is een bloemenmengsel ingezaaid om de biodiversiteit te vergroten. ,,We zijn tevreden met het resultaat", laat voorzitter Koelink van de stuurgroep weten. ,,Het was prettig om zelf te mogen nadenken over een ontwerp. Wat op dit perceel komt te staan, heeft toch impact op je leefomgeving. Een mooie bijkomstigheid is dat je, door samen aan het ontwerp te werken, de buurtbewoners beter leert kennen."

burgerparticipatie

Om stil te staan bij het bereikte resultaat, organiseerde de gemeente Boxtel een gezellig samenzijn bij het parkje. Piet Rombouts was namens Eetbaar Boxtel aanwezig. ,,Tijdens de startbijeenkomst hebben we onze wens uitgesproken er een voedselbos van te maken waar mensen fruit, kruiden en noten kunnen plukken. Er is naar onze inbreng geluisterd, daar zijn we erg blij mee."

Wethouder Herman van Wanrooij noemde de totstandkoming van het parkje hét voorbeeld van burgerparticipatie. ,,Dat is ook de reden dat we hier op feestelijke wijze bij willen stilstaan. Toen duidelijk werd dat er iets met het populierenbos moest gebeuren, zijn we de wijk ingegaan. Vervolgens stonden er wat mensen op en kwam er een buurtinitiatief tot stand. Je ziet nu nog niet dat het een bos is, maar geloof mij maar: er komt een bosje."

De firma Van Esch uit Cromvoirt draagt het eerste jaar zorg voor het onderhoud van het bosje, vervolgens neemt de gemeente Boxtel het over.

FOTO BOVEN: Het project 'Bos Puttersdreef' werd vorige week officieel afgerond met een feestelijke bijeenkomst voor buurtbewoners. Zij zorgden voor het ontwerp dat inmiddels gerealiseerd is op het perceel tussen De Volder, Puttersdreef en Vorsenpoel. (Foto: Annelieke van der Linden).


MAAK KENNIS MET HISTORISCH BOXTEL

Wandelen met VVV-gids
naar Stapelen en Breukelen

Na de twee eerste avondwandelingen richting de Sint-Petrusbasiliek en het Statiosnkwartier, die gisteren en vandaag zijn gehouden, gaan de gidsen van de VVV Boxtel komende week op pad richting kasteel Stapelen en de wijk Breukelen. In totaal biedt de VVV in de zomermaanden juli en augustus zes verschillende avondwandelingen aan.

Woensdagavond 13 juli staat de wandelexcursie naar Stapelen op de agenda. De route laat zien wat voor invloed de heren van Boxtel hebben gehad. Niet alleen in Boxtel maar ook ver daarbuiten. Willem van Oranje heeft zelfs wel eens in het kasteel geslapen en ook zonnekoning Lodewijk XIV. Deelnemers krijgen ook een inkijkje in het kasteel en maken kennis met het interieur van de ridderzaal en de kapel. Deze wandeling start om 19.00 uur bij het VVV-kantoor.

Donderdagavond 14 juli gaan de gidsen van de VVV Boxtel op stap in de wijk Breukelen. Het vroegere gehucht is omstreeks 1900 enorm uitgebreid. De Heilig Hartkerk verrees er in 1901, het klooster van de Ursulinen in 1911. De buurtschap groeide uit tot een nieuw, tweede centrum van Boxtel. Tijdens de wandeling gaat een van de deuren in de wijk open. De Breukelentocht start om 19.00 uur bij de voormalige Heilig Hartkerk.

Het zomerprogramma van de VVV-rondleidingen omvat de volgende excursies: route Sint-Petrusbasiliek: 21 juli en 17 augustus; route Kasteel Stapelen: 13 juli, 28 juli en 11 augustus; Molenroute: 27 juli; Binnendommeltjestocht: 20 juli en 4 augustus; route Stationskwartier: 3 augustus en 18 augustus; Breukelentocht: 14 juli, 10 augustus en 25 augustus. De Breukelentocht start telkens om 19.00 uur bij de voormalige Heilig Hartkerk.

Deelnemers dienen zich tijdig te melden op de plek waar de excursie van start gaat. Vooraf aanmelden kan bij de VVV Boxtel via telefoonnummer (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01. E-mail: rondleidingen@vvvboxtel.nl. Deelname kost twee euro per persoon.

De VVV-gidsen verzorgen op afspraak het hele jaar door dorpsrondleidingen in Boxtel. Die zijn te reserveren via bovengenoemde contactgegevens.

Geert Koelink (rechts), voorzitter van de bewonersgroep, ontving van wethouder Herman van Wanrooij het ontwerpplan voor het bos aan de Puttersdreef.