Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'BOEL' PAKT UIT MET BJÖRN VAN DER DOELEN EN VANBAKKUS

Witte Tornado wervelt in Boxtelse tuin

MARC CLEUTJENS

Stichting BoeL werkt aan een nieuw cultureel project dat in het najaar het licht zal zien. Tijdens het jaarlijkse tuinconcert, donderdagavond in een tuin in de schaduw van de Sint-Petrustoren, lichtten de bestuursleden René Cijffers, Jet Mathijssen en Elly Mathijssen een tipje van de sluier op en werd een boeiend muziekprogramma gepresenteerd met singer-songwriter Björn van der Doelen als hoofdact.

BoeL maakt zich volgens haar statuten sterk 'voor de verrijking en stimulering van de Brabantse cultuur in al haar verschijningsvormen'. De stichting stond aan de wieg van onder meer muziekproject DesdeKunst en totaaltheater De Goei, De Kwaai & De Lillike.

Eind 2016 volgt een fotografieproject waaraan achttien Boxtelse fotografen meewerken. ,,Zij gaan foto's maken van plekjes die zij bijzonder vinden in Boxtel", vertelt voorzitter Cijffers. ,,In samenwerking met het Jacob-Roelandslyceum gaan leerlingen van die school gedichten schrijven die passen bij de foto's."

RODE DRAAD

De bijna tweehonderd bezoekers van het tuinconcert kregen na de korte introductie van het fotografieproject een muziekprogramma voorgeschoteld dat bestond uit optredens van singer-songwriter Björn van der Doelen en de groep vanBakkus, die fungeerde als voorprogramma.

De groep die bestaat uit de muzikale vrienden Fons van Heesch junior, Guido van Eijk, Jeroen van Lier en William van Houtum, verraste met een aantal opvallende covers van bekende en minder bekende pophits. Zo werd gekozen voor 'Viva La Vida' van Coldplay, 'Seven Nation Army' van The White Stripes maar ook 'Tijd Genoeg' van Doe Maar.

Fraai was de rode draad waarvoor de groep had gekozen. Het bleek een vertelling, geschreven door zanger Van Heesch. En wie goed luisterde, ontdekte dat vanBakkus via voorleesverhaaltjes telkens een stukje uit het levensverhaal van hoofdact Björn van der Doelen onthulde. Een geniale vondst die de bezoekers stukje bij beetje duidelijk maakte wie deze 39 jaar geleden in Goirle geboren zanger eigenlijk is.

Van der Doelen is namelijk een zanger met een verhaal. Velen kennen hem als profvoetballer van PSV en NEC. Later koos hij voor een muzikale carrière en schrijft hij vooral Brabantse liedjes over het leven van alledag. vanBakkus verwoordde het fraai, met verwijzingen naar Van der Doelens bijnaam 'De Witte Tornado' en zijn voorkeur voor drank en sigaretten. Het laatste nummer - 'Creep' van Radiohead - droeg vanBakkus op aan de zanger die zo graag Bruce Springsteen wil zijn...

ANEKDOTES

En toen beklom Van der Doelen zelf de bühne in de Boxtelse tuin, met de magistraal spelende gitarist en pedalist Mathijs Leeuwis. Prachtige Brabantse liedjes over liefde, eenzaamheid, zijn moeder, zijn mèske met wie hij al 21 jaar vrijt en natuurlijk hun drie kinderen. En anekdotes die aansluiten bij de nummers die ook op zijn laatste album 'Caballero zonder filter' staan.

Van der Doelen is een meesterlijk verteller en slaagt er ondanks een soms quasi-nonchalante houding in precies te vertellen wat het publiek wil horen: verhaaltjes uit het leven van alledag, over vreugdevolle gebeurtenissen en vooral veel triestigheid. ,,Ja, als je mij uitnodigt krijg je een hele bak ellende over je heen", gniffelde de zanger die ooit triomfen vierde met Romario en Luc Nilis.

Na eerdere tuinconcerten met Bart-Jan Baartmans en Jan-Willem Roy was ook de keuze voor Björn van der Doelen een schot in de roos.

FOTO BOVEN: Björn van der Doelen (links) en Mathijs Leeuwis musiceren tijdens het tuinconcert van stichting BoeL. (Foto: Albert Stolwijk).

VanBakkus verzorgde het voorprogramma van Björn van der Doelen en verraste met een vertelling over de voetballer-rocker. (Foto: Albert Stolwijk).